Pabėgėlių registracijos centre Kaune apsilankęs G. Nausėda: Lietuva pasirengusi didesniam ukrainiečių skaičiui | Kas vyksta Kaune

Pabėgėlių registracijos centre Kaune apsilankęs G. Nausėda: Lietuva pasirengusi didesniam ukrainiečių skaičiui

BNS, Kas vyksta Kaune 2022/03/31 13:09
G. Nausėda lankėsi pabėgėlių registracijos centre Kaune / R. Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė ketvirtadienį lankėsi karo pabėgėlių iš Ukrainos registracijos ir paskirstymo centre, kur susitiko su centre dirbančiomis organizacijomis, bendravo su nuo karo nukentėjusiais ukrainiečiais.

Centre apsilankę šalies vadovas ir pirmoji ponia padėkojo čia dirbančioms organizacijoms ir centro savanoriams už jų nepailstamą darbą, džiaugėsi, kad Lietuva yra susitelkusi ir deda daug pastangų, kad Ukrainos žmonės gautų visokeriopą paramą ir pagalbą, rašoma Prezidentūros pranešime žiniasklaidai.

„Nevyriausybinis sektorius yra pagrindinis humanitarinės pagalbos teikėjas. Lietuvoje veikiantys Pabėgėlių registracijos centrai, padedantys tiems, kuriuos karas atplėšė nuo artimųjų ir gimtųjų namų, yra puikus įrodymas, kad visų sektorių atstovai gali sklandžiai dirbti dėl to paties svarbaus tikslo. Tai mūsų visų stiprybė, jėga ir ilgo augimo kelio rezultatas“, – sakė D. Nausėdienė

Pirmoji pora džiaugėsi, kad pagalbą Ukrainos pabėgėliams teikia tūkstančiai savanorių. Nevyriausybinės organizacijos pagalbą jau suteikė apie 30 tūkst. žmonių, registracijos centruose išdalinta beveik 31 tūkst. humanitarinių ir daugiau kaip 34 tūkst. maisto paketų.

„Manyčiau, kad tikrai pasirengėme neblogai, pasirengėme turbūt ir dar didesniam pabėgėlių skaičiui. Bet labai norisi palinkėti, kad kitoje stalo pusėje sėdėtų kuo mažiau žmonių“, – teigė valstybės vadovas.

Anot jo, pastarosiomis dienomis pabėgėlių srautas mažėja.

„(…) matyt, žmonės tikisi, kad tie karo baisumai netrukus baigsis. Girdėjau, kad nemaža dalis net tų, kurie buvo priversti pasitraukti iš savo gyvenamųjų vietų, lieka Vakarų Ukrainoje tikėdamiesi, jog ateis ta laiminga diena, kai jie galės grįžti namo“, – sakė G. Nausėda.

Kauno registracijos centre savanorių darbą koordinuoja Raudonasis Kryžius, jame dirba organizacijų „Gelbėkit vaikus“, „Maisto bankas“, „Caritas“, „Stiprūs kartu“savanoriai. Naktinėje pamainoje budi Šaulių sąjungos atstovai.

Pirmoji ponia ketvirtadienį taip pat aplankys Kulautuvoje įsikūrusius Vinycios miesto ugdymo įstaigos auklėtinius, Vytauto Didžiojo universitete susitiks su Ukrainos studentais, vakare bendraus su birutietėmis ir karių šeimomis iš Ukrainos.

Lietuvoje registruota 38 tūkst. karo pabėgėlių

Lietuvoje registruota beveik 38 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, 16,2 tūkst. iš jų – nepilnamečiai, rodo ketvirtadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys.

Maždaug trečdalis atvykusių ukrainiečių registruota Vilniaus registracijos centre. Kiti registravosi Migracijos departamento teritoriniuose skyriuose, Klaipėdos, Kauno, Alytaus, Šiaulių ir Marijampolės registracijos centruose.

Beveik 4,4 tūkst. į Lietuvą atvykusių karo pabėgėlių yra vaikai iki šešerių metų.

Praėjusią parą Lietuvoje registruoti 688 pabėgėliai, iš jų – iš viso 254 nepilnamečiai, įskaitant 70 vaikų, dar nesulaukusių šešerių.

Dauguma atvykusiųjų pateikė prašymus dėl leidimo laikinai gyventi humanitariniu pagrindu.

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo Rusijos prieš mėnesį pradėto karo Ukrainoje pradžios iš šalies išvyko per 4 mln. gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA