„Lietuvos Carito“ surinkta parama pasiekė Ukrainą | Kas vyksta Kaune

„Lietuvos Carito“ surinkta parama pasiekė Ukrainą

Parama Ukrainai / Lietuvos Caritas nuotr.

Kovo 17–20 dienomis „Lietuvos Caritas“ kartu su Lietuvos garbės konsulu Luhansko apskrityje Robertu Gabulu bei su septynių vyskupijų Caritas centrais organizavo humanitarinės pagalbos Ukrainos žmonėms rinkimo iniciatyvą. Daiktų rinkimas buvo inicijuotas atsiliepiant į gautą Severodonecko civilinės karinės administracijos vadovo Oleksandr Striuk pagalbos prašymą.

Skaičiai pranoko lūkesčius

Užvakar, paryčiais, du vilkikai su Lietuvos gyventojų suaukotais daiktais pasiekė Lvivo „Carito“ sandėlį, kur krovinys buvo iškrautas ir paruoštas tolesniam keliui. Vakar humanitarinė parama buvo išvežta į Severodonecko miestą. Logistika į rytų Ukrainą yra labai sudėtinga, todėl daiktų kelionė dar užtruks, kol pasieks galutinį tikslą, tačiau tikime, kad netrukus bent šiek tiek palengvinsime karo išvargintų žmonių buitį. Logistikos klausimuose Ukrainoje gelbsti Ukrainos „Carito“ kolegos.

„Lietuvos Caritas“ Severodonecko žmones remia ne tik daiktais ir priemonėmis, artimiausiomis dienomis, kartu su Maisto Banku, planuojama išsiųsti pirmą vilkiką su maisto produktais, rašoma „Lietuvos Carito“ pranešime žiniasklaidai.

„Parama šio regiono gyventojams, ne tik mūsų žmogiška pareiga, tačiau ir vakarų palaikymo išraiška. Labai svarbu, kad šio regiono žmonės žinotų, jog mes esame kartu su jais, ir niekas geriau to neatskleidžia nei Lietuvos žmonių dosnumas. Įvairių verslo kolektyvų, pavienių žmonių, šeimų, universitetų atstovų bei verslo susitelkimas per 3 dienas pranoko lūkesčius. Žmonės dalinosi ne tik daiktais, tačiau ir savo širdimi, skyrė laiko savanorystei – pakavo, rūšiavo ir skirstė paaukotus daiktus visas 3 iniciatyvos dienas. Nuoširdžiausias ačiū visiems, kurie aukojo, dalinosi, savanoriavo“, – sakė Deimantė Bukeikaitė, „Lietuvos Caritas“ generalinė sekretorė.

Pagalba buvo ypač reikalinga

Daiktai buvo renkami konkrečiai Severodonecko miesto gyventojams, kurie nuo karo baisumų kenčia jau aštuonerius metus, o situacija ypač pablogėjo Rusijai pradėjus didelio masto invaziją į Ukrainą šių metų vasarį. Severodoneckas, šiuo metu yra Luhansko apskrities centras, nes buvęs apskrities centras Luhansko miestas nuo 2014 m. yra okupuotoje apskrities dalyje.

„Lietuvos Carito“ surinkta parama / Organizatorių nuotr.

Šio miesto civilinė karinė administracija rūpinasi ne tik Severodonecko, tačiau ir aplinkinių mažesnių miestelių ir kaimelių gyventojais. Be pertraukos vykstant koviniams veiksmams, neatidarius žalio humanitarinio koridoriaus, civilių gyventojų evakuacija vyksta labai iš lėto, pavienėmis grupelėmis, o didžioji dalis gyventojų jau mėnesį laiko gyvena slėptuvėse, dažnai ir buvusių namų griuvėsiuose.

Dėl apšaudomų strateginių objektų, nuolat yra nutraukiamas elektros ir vandens tiekimas, todėl gyventojams yra būtina humanitarinė pagalba maistu ir daiktais.

„Luhansko apskritis sulaukia mažiausiai humanitarinės paramos iš visų Ukrainos regionų, tačiau frontą tvirtai laiko jau nuo 2014 m. Dirbau ten ne vienerius metus ir žinau, kokie stiprūs žmonės ten gyvena, tačiau, kokie stiprūs bebūtų, be pagalbos iš šalies, jie vieni patys neišgyvens. Su kiekviena diena situacija ten blogėja. Padėti jiems – visų mūsų pareiga“, – kalbėjo Robertas Gabulas, Lietuvos garbės konsulas Luhansko apskrityje.

Aukojo ir vieni, ir su kolektyvais

Prie paramos Severodoneckui prisijungė ir Vilkaviškio rajono savivaldybė. Visai neseniai su šiuo miestu vilkaviškiečiai pasirašė bendradarbiavimo sutartį, todėl atsiliepė į „Lietuvos Carito“ organizuotą iniciatyvą.

Vos per kelias dienas surinkta virš 10 000 vienetų įvairių higienos priemonių, virš 2 000 pakuočių moteriškų higienos priemonių, apie 1 500 pakuočių sauskelnių vaikams ir suaugusiems.

Pastarosios ypač reikalingos senyvo amžiaus, sergantiems ar sužeistiems žmonėms. Buvo išsiųsta ir apie 2 000 porų naujų kojinių, 1 000 kilimėlių, pledų, miegmaišių.

„Lietuvos Carito“ surinkta parama / Organizatorių nuotr.

Gausiai žmonės nešė ir elektros prekes. Severodonecko žmonėms dovanoti 162 elektriniai virduliai, 38 elektriniai šildytuvai, 81 išorinė baterija („powerbankas“), viena įmonė padovanojo net keletą palečių aukštos kokybės daugiafunkcinių prožektorių.

Žmonės aukojo ir veikiančius naudotus telefonus, baterijas, kitas elektros prekes. Tikslią šios siuntos vertę įvardinti sudėtinga, nes buvo ir nauji, ir naudoti daiktai bei priemonės, tačiau vien naujų prekių vertė viršija 100 tūkst. Eur.

Gera žinoti, kad Lietuvos žmonės nenustoja aukoti karo siaubiamos Ukrainos žmonėms ir vos per kelias dienas gali surinkti tokius kiekius pačių reikalingiausių prekių.

Visada galime padėti

„Lietuva yra kiekvieną dieną šalia Ukrainos žmonių, ne tik mintimis, bet ir širdimis, konkrečiomis pastangomis ir iniciatyvomis. Neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų dar ne vieną ir ne du kartus prisidėsime prie paramos Ukrainai. Jiems paramos reikės dar ilgą laiką, nes jau dabar visi matome karo padarytą žalą jų šaliai, žmonėms. Todėl palaikykime nuolatine malda, parama konkrečiais daiktais ar lėšomis Ukrainos žmones – ir esančius mūsų šalyje, ir likusius Ukrainoje“, – kvietė D. Bukeikaitė.

Parama ukrainiečiams Lietuvoje – 1485 – auka 5 Eur arba neribota suma aukok.lt portale kampanijai „Mūsų širdys ir rankos Ukrainai!”. Parama Ukrainoje likusiems žmonėms per Ukrainos Caritą – aukojimas į specialią Lietuvos Caritas sąskaitą – LT027300010137182270, AB bankas Swedbank, kodas 192066334.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA