Lietuvos vadovai įstojimą į NATO vadina viena svarbiausių datų valstybės istorijoje: tai 18 saugiausių metų | Kas vyksta Kaune

Lietuvos vadovai įstojimą į NATO vadina viena svarbiausių datų valstybės istorijoje: tai 18 saugiausių metų

BNS 2022/03/29 10:38
Asociatyvi / KAM nuotr.

Lietuvos įstojimas į NATO yra viena svarbiausių datų valstybės istorijoje, teigia šalies vadovai, minint 18-ąsias šalies narystės Aljanse metines.

Anot jų, tai ypač paliudija Rusijos pradėtas karas Ukrainoje.

„Esame stipriausio pasaulyje gynybinio Aljanso nariais. Šiandien kaip niekad akivaizdžiai suvokiame, kad 2004 metų kovo 29-oji yra viena svarbiausių datų mūsų valstybės istorijoje“, – sveikindamas gyventojus su 18-osiomis narystės Aljanse metinėmis savo „Facebook“ paskyroje antradienį teigė prezidentas Gitanas Nausėda.

Anot jo, sąjungininkų vienybė ir nesugriaunamas įsipareigojimas kolektyvinei gynybai, įtvirtintas 5-uoju Šiaurės Atlanto sutarties straipsniu, yra nepakeičiamas Lietuvos saugumo garantas ir efektyviausias Rusijos atgrasymo veiksnys.

„Pasitikėjimas sąjungininkais, kurie šiuo metu rytinėje NATO dalyje dislokavo tūkstančius papildomų karių ir karinių pajėgumų, yra mūsų stiprybė ir galia, – tvirtina prezidentas. – Tik priminsiu: bet kokia ataka prieš vieną iš sąjungininkų yra ataka prieš visas Aljanso valstybes. NATO yra tvirtai įsipareigojusi prireikus ginti kiekvieną Aljanso teritorijos centimetrą ir mūsų visuomenių saugumą.“

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad pastarieji 18 metų buvo saugiausi Lietuvos istorijoje.

„Todėl, kad mes – NATO. Lietuvai išreiškus norą ir pasiryžimą tapti NATO nare 1994 metais, į mus žiūrėjo ne mažiau skeptiškai nei šiandien į Ukrainos galimybes. Tačiau mes per 10 metų sugebėjome visus įtikinti, kad esame verti ir 2004 metų kovo 29 dieną tapome NATO nare“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo parlamento vadovė.

„Mes kaip niekas kitas suprantame, kad pasiekti tikslą įmanoma, net kai kelio pradžioje jis atrodo neįveikiamas. Taip, Ukrainos laukia labai ilgas kelias, bet nieko nėra neįmanoma“, – pridūrė ji.

NATO nare Lietuva tapo 2004 metų kovo 29 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA