Kauno rajono viešojoje bibliotekoje – įvairūs užsiėmimai ukrainiečiams | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono viešojoje bibliotekoje – įvairūs užsiėmimai ukrainiečiams

Kauno rajono viešoji biblioteka / KRS nuotr.

Sunkių išbandymų, tekusių Ukrainos tautai, metu labai svarbu parodyti paramą, palaikymą ir vienybę. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka yra pasirengusi visomis turimomis priemonėmis pagelbėti Ukrainos karo pabėgėliams.

Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje, jungiančioje 30 padalinių visame Kauno rajone, ukrainiečiams siūlomas platus nemokamų paslaugų spektras: išduodami skaitytojų pažymėjimai, suteikiama galimybė naudotis viešosios interneto prieigos kompiuteriais ir belaidžiu internetu, kviečiama lankyti parodas ir kitus kultūros renginius, naudotis bibliotekose sukauptais knygų, periodinių leidinių, muzikos įrašų ir filmų fondais, taip pat žaisti bibliotekose esančius interaktyvius ir stalo žaidimus. Į namus išduodamos knygos ir muzikos įrašai, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos centriniame pastate (Vytauto g. 21, Garliava) ukrainiečiai vaikai kviečiami leisti laisvalaikį erdviose Vaikų centro patalpose, kuriose gausu veiklų: minėtinos įvairios dėlionės, stalo žaidimai (šaškės, šachmatai ir kt.), virtualiosios realybės akiniai, planšetės, plati garso ir vaizdo įrašų kolekcija, piešimo priemonės, kinetinis smėlis. O kituose Kauno rajono miesteliuose veikiančiuose bibliotekos filialuose yra įrengti vaikų žaidimo kampeliai, aprūpinti įvairiomis priemonėmis ir įranga, kad vaikų laisvalaikis būtų turiningas ir įdomus.

Vaikams bibliotekoje siūloma edukacinių ir meno terapijos užsiėmimų įvairovė: „Lietuvių kalbos pradžiamokslis“ (vaikams ir suaugusiesiems); „Svarbiausi faktai apie Lietuvą“, skirta moksleiviams; „Piešiame spalvomis“, skirta 1–4 klasių moksleiviams; „Cianotipijos dirbtuvės“, skirtos vaikams ir suaugusiesiems; novatoriški užsiėmimai su virtualiosios realybės akiniais, skirti moksleiviams.

Suaugusieji nepaliekami nuošalyje. Jiems siūloma lankyti lietuvių kalbos pradmenų pamokas, taip pat rankdarbių kūrimo užsiėmimus „Susitikime kūryboje“; mamos yra kviečiamos išbandyti „Meno terapiją mamoms“. Svarbu paminėti, jog pirmoji grupė ukrainiečių, norinčių mokytis lietuvių kalbos pradmenų, jau surinkta ir netrukus prasidės pamokos. Jos vyks nuotoliniu būdu, naudojantis „Zoom“ platforma.

Visas išvardytas edukacijas ir terapijas Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka gali organizuoti ir vesti atsižvelgdama į ukrainiečių pabėgėlių bendruomenės poreikius. Svarbu paminėti, jog užsiėmimai gali vykti ne tik Garliavoje.

„Esame pasirengę organizuoti išvažiuojamąsias edukacijas. Šie išvykstamieji užsiėmimai galėtų būti rengiami ne tik bibliotekos filialuose, bet ir kitose tam tinkamose erdvėse, tarkime, kultūros centrų laisvalaikio salėse, pabėgėlių centruose ir pan.“, – įsitikinusi Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Stančiauskienė. „Esant poreikiui, galime teikti įvairias paslaugas, o kai kurias jau ir teikiame“, – paaiškino bibliotekos vadovė.

Pakalbintos Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padalinių darbuotojos pasakojo, jog bene naudingiausia bibliotekų paslauga, teikiama Ukrainos karo pabėgėliams – viešosios interneto prieigos kompiuteriai. Būtent šia paslauga naudojasi daugiausia ukrainiečių. Įvairūs laisvalaikio užsiėmimai kol kas lieka mažiau įdomūs.

Tokia pabėgėlių pozicija nekelia nuostabos: juk jų gimtinėje be perstojo vyksta intensyvūs karo veiksmai. Atvykėliai ne tik jaučia įtampą dėl gimtinėje kovoti likusių artimųjų, bet ir bando įveikti savo pačių patirtų karo traumų psichologines pasekmes. Bibliotekininkės teigė, jog ypač stipriai neigiamai paveikti yra ukrainiečių vaikai.

Asmeninių susitikimų metu jos stengiasi sužadinti vaikų norą dalyvauti edukacijose, kūrybinėse veiklose, kad turiningo laisvalaikio perspektyva išstumtų išgąstį ir namų ilgesį. Pavyzdžiui, Vilkijos padalinio darbuotojos Jolanta Bačėnienė ir Liucija Baltiejienė, bendraujančios su ukrainiečiais, apsistojusiais L. ir S. Sadauskų kaimo turizmo sodyboje, lankėsi minėtoje sodyboje, siūlė įvairias paslaugas, edukacijas, kvietė į ekskursiją bibliotekoje.

Nors dauguma mamų jau įsidarbino Lietuvoje, o dauguma vaikų jau lanko lietuviškas mokyklas ir darželius, tad veiklos turi apsčiai, vis dėlto ukrainiečiai noriai domėjosi bibliotekininkių siūlomomis edukacijomis ir žadėjo būtinai apsilankyti. Šiuo metu bibliotekos derina savo veiklą su seniūnijomis ir deda pastangas efektyviau skleisti informaciją apie ukrainiečiams teikiamas visiškai nemokamas paslaugas.

Vilkijos kultūros centro darbuotojų ir bibliotekininkių suorganizuotą susitikimą su ukrainietėmis mamomis bene labiausiai tiktų pavadinti meno terapija. Susirinkusios mamos iš modelino lipdė gėles ir galėjo bent trumpam pamiršti išgyventą karo siaubą. Vilkijos bibliotekininkė J. Bačėnienė pasakojo priklausanti Birutiečių draugijai, remiančiai prieglobsčio Lietuvoje ieškančius ukrainiečių vaikus.

Tai ne tik materialinė parama, bet ir informacijos teikimas bei valdymas, savanorių paieška ir t. t. Pati J. Bačėnienė tarpininkavo įkurdinant vaikus Kulautuvoje (kai vienu kartu atvyko 80 vaikų) ir sprendė įvairius organizacinius klausimus. Beje, Kulautuvos padalinyje lankosi ukrainiečių studentų, besimokančių nuotoliniu būdu. Jiems itin pravertė bibliotekoje veikiantys viešosios interneto prieigos kompiuteriai.

Kauno rajono bibliotekos stengiasi kurti gražesnę ukrainiečių kasdienybę visomis įmanomomis priemonėmis. Vykdomos įvairios pagalbos akcijos, pavyzdžiui, Batniavos bibliotekoje renkamos kanceliarinės priemonės Kauno r. Batniavos mokykloje-daugiafunkciame centre besimokantiems ukrainiečiams moksleiviams. Neretai bibliotekų darbuotojai prisideda prie pagalbos Ukrainos karo pabėgėliams ir asmeninėmis lėšomis, papildomomis iniciatyvomis (pavyzdžiui, renkama parama ne tik kanceliarinėmis priemonėmis, bet ir higienos prekėmis, drabužiais ir pan.). Kai kuriose Kauno rajono bibliotekose eksponuojamos kortelės su reikalingiausiais žodžiais ir frazėmis ukrainiečių ir lietuvių kalbomis, tai galėtų praversti siekiant kalbėtis ir susikalbėti su ukrainiečiais.

Socialiniame tinkle „Facebook“ Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir jos padalinių paskyrose nuolat skelbiama ir atnaujinama aktuali informacija: tiek mūsų tautiečiams, kurie nori pagelbėti Ukrainos karo pabėgėliams, tiek ir patiems ukrainiečiams, ieškantiems žinių apie jiems skirtas paslaugas ir paramos būdus.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos parengė skelbimus lietuvių, anglų ir ukrainiečių kalbomis apie paslaugas, kurias visiškai nemokamai bibliotekos teikia ukrainiečiams. Skelbimai iškabinti pačiose bibliotekose kaip plakatai, taip pat platinami kaip skrajutės Ukrainos karo pabėgėlių registracijos centre Kaune, Kauno rajono savivaldybėje ir jos seniūnijose, skelbiami visose bibliotekų socialinių tinklų paskyrose ir interneto svetainėje, siunčiami Kauno ukrainiečių bendruomenei ir kitais kanalais.

Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka turi keletą erdvių, tinkamų įvairiems tikslams, pavyzdžiui, didesnių ar mažesnių žmonių grupių susitikimams. Jeigu Ukrainos karo pabėgėliams reikėtų vietos savo bendruomenės susitikimui surengti, maloniai kviečiame naudotis bibliotekos patalpomis (dėl bibliotekos renginių gausos būtina iš anksto rezervuoti patalpą konkrečiam laikui).

Kol kas ukrainiečių lankytojų srautas bibliotekose nėra didelis. Kaip minėta, iš bibliotekų teikiamų paslaugų dažniausiai jie naudojasi viešosios interneto prieigos kompiuteriais. Kartais teiraujamasi dėl knygų ukrainiečių kalba, taip pat šios kalbos žodynų, tačiau bibliotekų fonduose ukrainietiškų leidinių yra negausu. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka jau susisiekė su keliomis organizacijomis dėl galimo fondų papildymo leidiniais ukrainiečių kalba.

Kad Ukrainos karo pabėgėlių laisvalaikis būtų kuo turiningesnis, biblioteka kreipiasi į visus Kauno rajono gyventojus su prašymu: jei turite knygų ukrainiečių kalba, padovanokite jas artimiausiai bibliotekai. Ypač laukiamos vaikiškos knygos. Taip pat labai praverstų periodiniai leidiniai, stalo žaidimai ukrainiečių kalba. Padėkite bibliotekoms papildyti dokumentų ukrainiečių kalba fondus!

Tik bendromis pastangomis, tik susitelkę padėsime nuo karo nukentėjusiems žmonėms susikurti ramybės ir fizinio bei psichologinio saugumo oazę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA