Specialistai drąsina nebijoti ir pataria, kaip kokybiškai gyventi su žarnyno stoma | Kas vyksta Kaune

Specialistai drąsina nebijoti ir pataria, kaip kokybiškai gyventi su žarnyno stoma

Partnerio turinys / Apmokėtas turinys 2022/03/22 11:32
Klinika „Vita Longa“ / Organizatorių nuotr.

Kovas – žarnyno vėžio žinomumo mėnuo. Siekdami padėti pacientams kovoti su šią ligą apipynusiais mitais bei pagrįstomis ir nepagrįstomis baimėmis, specialistai kviečia kalbėti dažnai labai jautria žarnyno stomos išvedimo tema. Atsižvelgiant į pastebimą žinių trūkumą, Kaune veikiančioje klinikoje „Vita Longa“ (A. Stulginskio g. 67) atvertas ir stomos priežiūros kabinetas, kuriame nemokamos konsultacijos bus teikiamos išskirtinai stomuotiems pacientams.

Nepagrįstos baimės

Stoma – tai plonosios arba storosios žarnos išvedimas pro pilvo sieną, nukreipiantis žarnyno turinį pasišalinti ne natūraliu, o dirbtiniu būdu į specialiai tam pritaikytą surinktuvą. Stomos išvedimas atliekamas po tam tikrų žarnyno operacijų, kai pašalinus onkologinio susirgimo ar uždegimo židinį, nebeįmanoma atstatyti žarnyno vientisumo. Pagrindinės žarnyno stomų formavimo priežastys yra uždegiminės žarnyno, šlapimo organų ligos, gaubtinės ar tiesiosios žarnos navikai, žarnyno nepraeinamumas.

Profesorius, abdominalinės chirurgijos gydytojas Tadas Latkauskas informuoja, jog stomos skirstomos į du tipus – nuolatines, išvedamas visam gyvenimui, arba laikinąsias, kurias galima uždaryti atstačius žarnyno vientisumą pakartotinių operacijų metu. Išvedus stomą, žarnyno turinys išangės nepasiekia, o yra pašalinamas į specialiai tam pritaikytą, prie pilvo sienos pritvirtintą maišelį.

„Nuo seno pacientai šios procedūros labai bijo. Didžiausia baimė – kaip teks gyventi su stoma. Visuomenėje iki šiol sklando daug gandų ir mitų šia tema, pacientai baiminasi, ar nenukentės gyvenimo kokybė“, – sako profesorius T. Latkauskas.

Profesorius, abdominalinės chirurgijos gydytojas Tadas Latkauskas / Organizatorių nuotr.

Chirurgas ramina, jog didelė dalis pacientų išsakomų baimių – nepagrįstos.

„Tiek Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Chirurgijos klinikoje, tiek ir pasaulyje atlikti tyrimai rodo, kad gyvenimo kokybė po žarnyno operacijų su stoma yra tikrai gera, tad bijoti procedūros nereikėtų. Šiuolaikinių priemonių dėka ligoniai gali gyventi pilnavertį gyvenimą. Svarbu žinoti, kaip prižiūrėti stomą ir kokie požymiai gali išduoti su jos funkcionavimu susijusias problemas“, – sako chirurgijos gydytojas.

Gydytojas pažymi, jog šiame kontekste labai svarbu edukacija. Siekiant kuo anksčiau pastebėti ir užkirsti kelią bet kokiems pokyčiams žarnyne, labai svarbu atkreipti dėmesį, jei atsirado tuštinimosi sutrikimų, pasirodė kraujo ar pasikeitė tuštinimosi įpročiai. Taip pat, jei atsirado pilvo skausmai, dujų ar išmatų susilaikymas. Visų šių simptomų ignoruoti, anot gydytojo, negalima.

„Svarbu prisiminti, jog siekiant kuo anksčiau pastebėti ir diagnozuoti galimą žarnyno vėžį, Lietuvoje visiems vyresniems nei 50 metų žmonėms reguliariai atliekami slapto kraujo testai išmatose. Daugiau informacijos apie tai kiekvienam gyventojui gali suteikti šeimos gydytojas“, – sako T. Latkauskas.

Svarbu – individualus specialisto dėmesys

Chirurgijos gydytojui antrina ir bendrosios medicinos praktikos slaugytoja Rima Gudelienė, nemokamai konsultuojanti stomuotus pacientus naujajame „Vita Longa“ klinikos stomos priežiūros kabinete.

„Šiuo metu esančios stomos priežiūros priemonės yra labai pažengusios, maksimaliai pritaikytos paciento patogumui, o ir skiriamos – nemokamai. Nežinantieji apie tokią žmogaus diagnozę, iš šono niekada neįtartų, kad jam suformuota stoma. Žmogus gali laisvai funkcionuoti, tik labai svarbu parinkti stomos priemones kiekvienam pacientui individualiai.

Dėl šios priežasties daug bendraujama su pačiu pacientu ir paciento artimaisiais, po operacijos pacientas apmokomas stomos priežiūros pagrindų, parenkamas tinkamo dydžio išmatų surinktuvas, išmokoma atpažinti komplikacijas, kaip prižiūrėti parastominę odą ir užtikrinama ilgalaikė paciento priežiūra namuose arba mūsų konsultaciniame kabinete“, – pasakoja specialistė.

Tiesa, R. Gudelienė pažymi, kad apsiprasti su naująja diagnoze bei žarnyno stomos priežiūra yra didelis iššūkis kiekvienam su ja susidūrusiam žmogui.

„Pacientas, kuriam suformuota stoma, turi prisitaikyti prie kūno pokyčių jau besimokydamas savirūpos. Todėl labai svarbu tiksli informacija apie pačią stomą ir jos priežiūros ypatumus, rekomenduojamą mitybos racioną. Pastebime, kad tik pagerinus pacientų priešoperacinį ir pooperacinį informatyvumą bei užtikrinus ilgalaikę priežiūrą namuose, pagerėja jų gyvenimo kokybė, mažiau vargina ne tik fizinės, bet ir psichologinės problemos“, – pastebi R. Gudelienė.

Slaugytoja atkreipia dėmesį, jog Lietuvoje didžioji dalis pacientų prieš ir po stomos suformavimo operacijos stomos priežiūros pagrindų mokomi tik operaciją atlikusio chirurgo. Siekiant kaip įmanoma greičiau įveikti minėtuosius fizinius bei psichologinius iššūkius, svarbu konsultuotis su pacientą prižiūrinčiu gydytoju dėl tolimesnio gydymo.

„Operacijos metu atliekamas stomos suformavimas tėra tik viena iš kompleksinio gydymo dalių. Tolimesnį gydymą turi rekomenduoti pacientą prižiūrintis specialistas. Dėl nepakankamos informacijos prieš operaciją, pacientai po stomos suformavimo patiria ne tik fizinę, bet ir kur kas didesnę – psichologinę traumą.

Pacientai dažnai išrašomi iš gydymo įstaigos neapmokyti prisižiūrėti stomą, nesupažindinti su mitybos, kelionių, maudymosi ar seksualinio gyvenimo ypatybėmis. Dėl šios priežasties pagrindinis mūsų tikslas yra skatinti stomuoto paciento savirūpą, leisiančią užtikrinti gerą jo gyvenimo kokybę“, – atkreipia dėmesį bendrosios medicinos slaugytoja.

Bendrosios medicinos praktikos slaugytoja Rima Gudelienė/ Organizatorių nuotr.

Teisinga priežiūra – kokybiškas gyvenimas

Kalbėdama apie teisingos stomos priežiūros svarbą, specialistė išskiria pagrindines problemas, su kuriomis susiduria pacientai.

„Prižiūrint stomą reikia saugotis, jog žarnų turinys nepatektų ant aplinkinės – parastominės – odos. Iš stomos tekančios išskyros gali sukelti odos pažeidimų. Kiekvieną kartą keičiant rinktuvą, odą aplink stomą būtina nuplauti, nuvalyti specialiai tam skirtomis priemonėmis, nepalikti riebių apnašų. Tiesa, prausiantis duše ar maudantis vonioje stomos uždengti nereikia – į jos vidų vanduo nepatenka“, – teigia specialistė.

Stomos priežiūros sėkmė, anot R. Gudelienės, priklauso nuo teisingai pasirinktų stomos priežiūros priemonių.

„Teisingai parinktas stomos rinktuvas mažina parastominės odos komplikacijų dažnį. Reikalingo rinktuvo dydis nustatomas išmatuojant stomos skersmenį milimetrais. Stomos dydį galima matuoti liniuote, stovint prieš veidrodį, arba rinktuvų pakuotėse esančiu stomos matuokliu. Žinant stomos skersmenį milimetrais, nustatoma, kokio dydžio rinktuvo reikia pacientui. Taip pat būtina nepamiršti, kad stomos skersmuo gali keistis – po operacijos stoma gali būti pabrinkusi, o vėliau – suplonėti“, – pataria slaugytoja.

Rinkoje pacientai gali rinktis iš dviejų tipų turinio rinktuvų – vienos arba dviejų dalių. Dviejų dalių rinktuvai sudaryti iš ant odos klijuojamos plokštelės bei prie jos klijuojamo maišelio. Naudojant tokio tipo rinktuvą klijuojamąją plėvelę reikia keisti kas 2-4 dienas, maišelio turinį ištuštinti pagal poreikį keletą kartų per parą, o patį maišelį pakeisti kartą per parą. Naudojant vienos dalies rinktuvus, maišelius rekomenduojama keisti kas dieną.

„Pacientams, turintiems urostomą, svarbu išvengti šlapimo takų infekcijos. Todėl po urostomos operacijos patartina gerti daug vandens. Reikia reguliariai ištuštinti šlapimą iš maišelio ir naktį būtina naudoti daugkartinius šlapimo rinktuvus, kurie jungiami prie urostominio rinktuvo maišelio specialia jungtimi“, – pataria slaugytoja.

Stomos priežiūros kabinetas – savirūpai

Siekiant priartinti individualizuotą informaciją arčiau stomuotų pacientų, Kauno šeimos klinikoje „Vita Longa“ atidarytas išskirtinai jiems skirtas kabinetas.

„Tokio kabineto svarbą ir poreikį jautėme jau pastaruosius kelerius metus. Nuo pirmųjų dienų po stomos operacijos pacientai susiduria su klausimais ar stomos priežiūros neaiškumais, į kuriuos atsakyti gali tik kvalifikuoti, nuolatinę patirtį šioje srityje turintys specialistai, mat pagalbinių priemonių stomos priežiūrai atsiranda vis naujų.

Didžioji dalis jų yra kompensuojamos ir puikiai prieinamos pacientams, tad reikalingas tik patarimas, kokias priemones rinktis, kaip jas naudoti, atsižvelgiant į paciento ypatybes ar problemas, su kuriomis jis susiduria. Toks kabinetas padeda ir šeimos gydytojams neatitrūkti nuo naujausių tokių pacientų problemų sprendimo būdų“, – sako „Vita Longa“ direktorė Edita Šiaudikytė.

Naujajame „Vita Longa“ stomos priežiūros kabinete pacientai ir jų artimieji skatinami mokytis savirūpos prieš stomos operaciją ir ją tęsti po jos. Stomos priežiūros kabinetas veikia šeimos klinikos „Vita Longa“ padalinyje, įsikūrusiame A. Stulginskio g. 67, Kaune. Būtina išankstinė registracija +37061007550 telefonu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA