Kauno opozicijos lyderis: „Tai – beprecedentė situacija mieste“ | Kas vyksta Kaune

Kauno opozicijos lyderis: „Tai – beprecedentė situacija mieste“

Partnerio turinys / Apmokėtas turinys 2022/03/22 08:30

Kauno miesto savivaldybę krečiant didžiausiam korupcijos skandalui nepriklausomos Lietuvos istorijoje, pirmadienio vakarą į protestą greta miesto savivaldybės susirinko gausus būrys kauniečių. Tarp pagrindinių klausimų, adresuojamų miesto vadovybei – ne tik korupcijos skandalas, bet ir miesto mero Visvaldo Matijošaičio bei jo šeimos verslo interesai Rusijos Federacijoje.

Kovo 9-ąją visuomenę pasiekė žinia apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (toliau – STT) atliktas kratas Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko namuose ir  darbo kabinete. Lietuvos Respublikos prokuratūra pateikė informaciją, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame administracijos direktorius įtariamas kyšininkavimu, o vienos statybų bendrovės direktorius – papirkimu.

Reaguodama į precedento Lietuvoje neturintį korupcijos skandalą Kauno savivaldybėje, opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (toliau – TS-LKD) frakcija pareikalavo Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio ir vicemerų Andriaus Palionio bei Manto Jurgučio atsistatydinimų.

Taip pat – Kauno taryboje sudaryti specialią komisiją, kuri ištirtų visus Kauno miesto savivaldybės sandorius sudarytus su UAB „Autokausta“ nuo pirmosios V. Matijošaičio kadencijos pradžios. Tuo tarpu meras V. Matijošaitis bei tarybos nariai Šarūnas Matijošaitis ir Dainius Matijošaitis raginami atsakyti ir į klausimus, susijusius su šeimos verslo interesais Rusijos Federacijoje.

Tai – beprecedentė situacija mieste

Siekiant aptarti kauniečiams aktualius klausimus, pirmadienį vakare portalas „Kas vyksta Kaune“ inicijavo specialią transliaciją apie Kauno savivaldybę krečiančius skandalus. Transliacijos metu pasisakė Kauno miesto savivaldybės tarybos opozicijos lyderis, TS-LKD frakcijos seniūnas Paulius Lukševičius.

Pirmadienio vakarą Kauno visuomenė susirinko prie miesto savivaldybės protestuoti prieš mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje. Kaip manote kas pasikeitė miesto visuomenėje, kad jau kelinta savaitė matome tokią aktyvią jos reakciją į Kauno

valdančiųjų skandalus?

Pirmiausia, Europoje prasidėjo karas. Reikia apžvelgti visą chronologiją nuo karo pradžios. Pačią pirmąją dieną TS-LKD frakcija paprašė, kad būtų nutrauktas bendradarbiavimas su visais Rusijos Federacijos – šalies okupantės – miestais. Tiek su Sankt Peterburgu, tiek su Karaliaučiumi. Deja, reakcija iš valdančiųjų buvo, švelniai tariant, nesuprantama. Tik vėliau, dar kartą paraginus, buvo sušauktas neeilinis tarybos posėdis, kurio metu ir buvo nutraukti santykiai su šiais miestais.

Vėliau iškilo pono mero ir jo šeimos verslo klausimas Rusijos Federacijoje, šalyje okupantėje. TS-LKD kreipėsi į poną merą su klausimais. Vienas esminių – kada gi „Vičiūnų“ įmonių grupė pasitrauks iš Rusijos Federacijos. Kol kas tokio atsakymo neturime.

Viską vainikavo korupcijos skandalas. Didžiausias korupcijos skandalas Lietuvos istorijoje. Tai – beprecedentė situacija mieste.

Jūs esate TS-LKD frakcijos Kaune seniūnas, ką jūs kaip opozicijos lyderis nuveikėte pastarosiomis savaitėmis Kaune vykstančių įvykių kontekste, kad visuomenės pasipiktinimas būtų atlieptas?

Pirmiausia, kreipėmės dėl bendradarbiavimo sutarčių nutraukimo su Rusijos Federacijos miestais. Antra, kreipėmės į poną merą dėl jo verslų Rusijoje. Prašėme įvardinti ir datą, kada yra pasitraukiama iš Rusijos. Kol kas tos datos dar neturime. Iškilus šiam korupcijos skandalui, iš karto paprašėme, kad būtų atstatydintas ir korupcija įtariamas administracijos direktorius. Vėliau paprašėme ir mero, ir vicemero politinės atsakomybės – jų atsistatydinimo.

Paulius Lukševičius / R. Tenio nuotr.

Kas jus labiausiai šokiravo paskutinių savaičių įvykiuose Kaune?

Labiausiai šokiravo politinių sprendimų nebuvimas. Buvo prisidengiama tokia skraiste: „Nepolitikuokime, darykime konkrečius darbus“. Tačiau tokioje situacijoje, tiek karo atveju, tiek didžiausio korupcijos skandalo atveju, būtent ir reikalingi politiniai sprendimai. Jų nebuvo. Buvo paprasčiausiai vilkinama situacija, užtempiama 24 valandoms iki sprendimo priėmimo, bet politinės atsakomybės prisiimama nebuvo.

Šansas priimti politinius sprendimus bus kovo 22 dieną, Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje. Ar miesto opozicija ketina imtis kokių nors žingsnių susijusių su mero šeimos verslo interesais Rusijoje bei didžiausio kyšio Lietuvos istorijoje korupcijos skandalu, į kurį pakliuvo miesto savivaldybė?

Pakartosime tuos pačius užduotus klausimus merui dėl jo verslo Rusijoje. Pagrindinis klausimas – kada visgi jo šeimos valdoma įmonių grupė pasitraukia iš Rusijos Federacijos. Matome, kad daug tarptautinių kompanijų konkrečiai įvardijo datas, kada jos pasitraukia iš Rusijos Federacijos.

Dėl korupcijos skandalo mes jau kreipėmės į LR Seimo antikorupcijos tarnybą, į Viešųjų pirkimų tarnybą, į Konkurencijos tarnybą, kad įvertintų šią situaciją. Taip pat kreipėmės į Kauno miesto merą, kad būtų miesto taryboje sudaryta laikina darbo grupė, būtent šitai korupcinei schemai nustatyti,  kas vis dėlto buvo daroma ne taip, kad specialiosios tarnybos nustatė tokį šokiruojantį atvejį.

Taip pat prašome mūsų miesto vadovų, tiek miesto mero, tiek vicemero, prisiimti politinę atsakomybę ir atsistatydinti. Manome, kad „Vieningo Kauno“ frakcijoje tikrai yra žmonių, kurie galėtų užimti šias pozicijas.

Į Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus postą vietoje Viliaus Šiliausko numatytą skirti Tadą Metelionį. Ar pritariate tokiai kandidatūrai?

Tikrai nepritariame, kadangi ponas Metelionis kaip tik kuravo infrastruktūros sritį. Sritį, kurioje pateikti įtarimai korupcija. Dėl to manome, kad turėtų ateiti žmogus iš kitos srities, tai yra – nekuravęs šios infrastruktūros srities, kurioje yra įtariami korupciniai veiksmai.

Atsakymų lauks tarybos posėdžio metu

Į antradienį vyksiančio miesto tarybos posėdžio darbotvarkę TS-LKD frakcija įtraukė šešis klausimus, susijusius su Kauno miesto mero V. Matijošaičio šeimos verslo interesais Rusijoje.

Visų pirma, ar „Vičiūnų“ įmonių grupė derina savo pozicijas dėl verslo išlikimo su Rusijos Federacijos valdžios institucijų atstovais? Antra, kokia yra mero asmeninė pozicija, kad už jo šeimos verslo sumokamus Rusijos Federacijai mokesčius yra finansuojami karo veiksmai prieš Ukrainą? Trečia, Europos Sąjunga Lietuvos iniciatyva plačiam ratui Rusijos Federacijoje veikiančių verslų pritaikė griežtas sankcijas.

Kaip jas apeina „Vičiūnų“ įmonių grupė vis dar vykdydama veiklą Rusijos Federacijoje? Ketvirta, kurie Rusijos Federacijos politikai ar institucijų atstovai padeda „Vičiūnų“ įmonių grupei išlaikyti verslus Rusijos Federacijoje?

Penkta, kas iš Kauno miesto tarybai priklausančių „Vičiūnų“ įmonių grupės atstovų dalyvauja priimant sprendimus dėl veikimo Rusijos rinkoje? Šešta, kada „Vičiūnų“ įmonių grupė planuoja nutraukti veiklą Rusijos Federacijoje?

Taip pat mero prašoma sudaryti specialią komisiją savivaldybėje, kuri ištirtų visus savivaldybės sandorius su UAB „Autokausta“.

Atsakymus tikimąsi gauti miesto tarybos posėdžio metu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA