J. Norvaišienė stojo ginti mero: atsistatydinti turėjome visi | Kas vyksta Kaune

J. Norvaišienė stojo ginti mero: atsistatydinti turėjome visi

R. Tenio nuotr.

Antradienį į posėdį susirinkusi Kauno taryba vienbalsiai iš administracijos direktoriaus pareigų atleido Vilių Šiliauską, tačiau valdantieji atsisakė nagrinėti mero verslo interesus Rusijoje. Pasisakyti atsistojusi „Vieningo Kauno“ frakcijos narė Jūratė Elena Norvaišienė pareiškė, kad atsistatydinti turėjo visi, mat vykdami į darbą politikai degina rusiškus naftos produktus.

Opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija ne tik pareikalavo atsistatydinti merą Visvaldą Matijošaitį, vicemerus Andrių Palionį bei Mantą Jurgutį, bet ir prašė antradienio posėdyje Matijošaičių atsakyti į klausimus, susijusius su šeimos verslo interesais Rusijoje.

Tiesa, į darbotvarkę klausimas įtrauktas nebuvo – A. Palionio aiškinimu, jis neatitiko Kauno savivaldybės tarybos veiklos reglamento, nebuvo parengtas sprendimo projektas. Klausimo taip pat esą negalima laikyti paklausimu, nes jis nesusijęs su tarybos nario kompetencijomis.

„Gaila, kad tokioje situacijoje dengiatės reglamento skraiste ir nenorite nagrinėti dalykų, susijusių su nacionaliniu saugumu. Trys tarybos nariai susiję su Rusija, ką jūs darote, yra beprecedentis dalykas Europos Sąjungoje“, – išklausęs reglamento straipsnių tirados, kalbėjo TS-LKD frakcijos seniūnas Paulius Lukševičius.

Globalų požiūrį į sąsajas su Rusijos pramone turėjo Kauno mero bendražygė J. Norvaišienė: „Visi turėjome atsistatydinti, pastatyti automobilius garaže ir važiuoti į darbą traukiniu, nes važiuojame rusiška nafta. <...> Naudojame dvigubus standartus.“

Kovo 22-osios Kauno tarybos posėdis

Demokratų frakcijos „Vardas Lietuvos“ seniūnė Edita Gudišauskienė atkreipė dėmesį, kad valdančiąsias pozicijas užimančių asmenų interesai vertinami daug atidžiau nei paprastų piliečių.

„Politikas negali vystyti verslo Rusijoje, tai pasakė ir prezidentūra šiandien. O jeigu grėsmės nesuprantate, pasižiūrėkite į Ukrainą. Po Maidano Ukraina apsivalė, tokius išryškino, ir tuos, kurie kolaboravo, pašalino“, – dėstė E. Gudišauskienė, sulaukusi kandžios literatūrinės replikos iš V. Matijošaičio.

Kaip minėjo E. Gudišauskienė, apie „Vičiūnų grupės“ veiklą Rusijoje ir V. Matijošaičio atsakomybę antradienį pasisakė prezidento vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė. Anot jos, meras turi sustabdyti verslo plėtrą artimiausiu metu, kaip buvo pažadėjęs.

„Sunku pasakyti, kur yra tiesa. Meras yra pareiškęs savo poziciją ir jos turi laikytis. Tai yra tikrai mero atsakomybė prieš Lietuvos žmones, prieš Lietuvos gyventojus, ypač prieš savo miestiečius, ir turbūt tikrai labai svarbus momentas šitoje vietoje laikytis žodžio ir solidarizuotis su kitais verslais Europoje ir Lietuvoje“, – „Žinių radijui“ šiandien sakė I. Segalovičienė, pridėdama, kad sunku komentuoti, kodėl verslas vis dar tęsia veiklą Rusijoje.

Dalis „Vičiūnų grupės“ produkcijos gaminama Kaliningrado srityje ir yra parduodama Rusijoje, kitose Rytų rinkose. Kovo 7 d. „Vičiūnų grupė“ pranešė stabdanti veiklą Rusijoje, grupės generalinis direktorius Šarūnas Matijošaitis sakė, jog pritarta planams „koncentruoti verslą bei gamybą Europoje ir stabdyti veiklą Rusijoje“.

Protestas prieš Matijošaičių verslą Rusijoje

Visgi konkrečios datos įvardytos nebuvo, teigta, jog procesai reikalauja laiko. Praėjus savaitei visuomenininkas Andrius Tapinas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, jog gamybos apimtys gamykloje nemažėja, o tai sukėlė protestų bangą prie Kauno savivaldybės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA