Po kreipimosi į teismą, Kauno taryba prailgino pasisakymų per posėdžius laiką | Kas vyksta Kaune

Po kreipimosi į teismą, Kauno taryba prailgino pasisakymų per posėdžius laiką

BNS 2022/03/22 10:59
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto taryba antradienį prailgino pasisakymų per posėdžius laiką, tačiau mažiau nei pageidavo opozicija, kritikuojanti valdančiuosius už žodžio laisvės ribojimą.

Pagal reglamento pakeitimą, kurį patvirtino savivaldybės taryba, klausimams nuo šiol bus skiriama 40 sekundžių vietoj buvusių 30-ies, o pasisakymams – 80 sekundžių vietoj buvusios minutės.

Savivaldybės teigimu, šie siūlymai patekti komisijos, kuri išnagrinėjo kitų savivaldybių patirtį.

Pakeitimai atliekami po to, kai dėl pernelyg trumpų pasisakymų į teismus kreipėsi Vyriausybės atstovas, o šie patvirtino jo poziciją.

Vis dėlto tiek jis, tiek opozicinės Kauno miesto tarybos frakcijos teigia, jog pasisakymai pailginami nepakankamai.

Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius pabrėžė, jog teismas įpareigojo neriboti tarybos nario pareigos atstovauti rinkėjams vien todėl, kad jis gali dalyvauti savivaldybės komitetų posėdžiuose.

„Man atrodo, vėl bręsta teisminė byla. Tai dabar mes dvejus metus be reikalo švaistėme savo visus administracinius resursus tiek jūsų, savivaldybės, tiek mūsų, Vyriausybės atstovų įstaigos“, – kalbėjo jis, ragindamas politikus susitarti.

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Jonas Koryzna ragino grįžti prie tvarkos, kuri buvo iki „Vieningam Kaunui“ pakeičiant taisykles ir sutrumpinant pasisakymų laiką.

Klausimų ir pasisakymų trukmė Kauno taryboje sutrumpinta 2015 metais, kai rinkimus pirmą kartą laimėjo verslininko Visvaldo Matijošaičio vadovaujamas judėjimas „Vieningas Kaunas“. Iki tol pasisakymams buvo skiriamos dvi minutės, o klausimams – minutė.

„Jeigu jau teismas visose instancijose pasakė, kad tas sprendimas buvo neteisėtas, tai logiška buvo grįžti į tai, kas buvo iki to jūsų neteisėto sprendimo“, – kalbėjo J. Koryzna.

„Jūs dabar pasiūlėte 40 sekundžių vietoj 30. Na, jūs galėjote pasiūlyti, pavyzdžiui, 31 sekundę ir sakytumėte, viskas tvarkoje, mes padidinome laiką“, – teigė jis.

Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ taip pat pateikė siūlymą grąžinti senąjį pasisakymų laiką, tačiau taryba jam nepritarė.

Opozicija antradienį kritikavo valdančiuosius, jog šie į svarstymą neįtraukė visų opozicinių frakcijų.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnė Edita Gudišauskienė vadino sprendimą cinišku ir teigė, jog frakcija dėl jo nebalsuos. Grėsme žodžio laisvei sprendimą pavadinusi politikė tvirtino, jog svarstys jį skųsti.

„Taryba yra skirta dalykiniams klausimams, balsavimams ir panašiai, o komitetuose visi galite diskutuoti, kiek norite. Edita, taryba nėra vien asmeninis pačios kažkoks tai šou“, – atsakė V. Matijošaitis.

„Šiaip pasikalbėti galite ir po posėdžio, išėję lauke“, – vėliau replikavo jis.

Tuo tarpu Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis pabrėžė, jog teismas nepasisakė, koks laiko apribojimas turėtų būti taikomas pasisakymams ir klausimams, palikęs tai kiekvienos savivaldybės individualiai interpretacijai.

Pasak jo, tarybos nariai jau yra išmokę užduoti konstruktyvius trumpus klausimus bei pasisakyti taip, kad laiko net ir lieka.

Vilniaus miesto tarybos reglamentas numato, kad klausimams skiriama minutė, o pasisakymams – dvi minutės.

Klaipėdos miesto tarybos reglamente klausimams taip pat numatyta minutė, o pasisakymams – trys minutės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA