Priimtas galutinis sprendimas: planuoti Pusiaukelės namai Girionyse siūlomi karo pabėgėliams | Kas vyksta Kaune

Priimtas galutinis sprendimas: planuoti Pusiaukelės namai Girionyse siūlomi karo pabėgėliams

Kas vyksta Kaune, DELFI 2022/03/21 10:34
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Teisingumo ministerija kartu su Kalėjimų departamentu apsisprendė. Pasitarus su Kauno rajono savivaldybe, nutarta Girionių kaime planuotas įrengti Pusiaukelės namų patalpas pasiūlyti ukrainiečių karo pabėgėlių reikmėms.

„Šiandien priimtas galutinis sprendimas. Nuspręsta – Kauno raj. Girionių kaime planuotas įrengti Pusiaukelės namų patalpas pasiūlyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai ukrainiečių karo pabėgėlių reikmėms. Pokytis planuose atsirado atliepiant Lietuvos valstybės poreikį priimti Ukrainos piliečius, bėgančius nuo Rusijos vykdomos brutalios karinės agresijos.

Ką tik su Kauno rajono meru Valerijus Makūnas sutarėme, kad savivaldybė ras resursų bei suteiks visokeriopą pagalbą įkurdinant nuo karo bėgančius Ukrainos piliečius”, – pirmadienį pranešė Teisingumo viceministras Elanas Jablonskas.

Jo teigimu, Pusiaukelės tinklo plėtra nesustos, numatytos dar kelios alternatyvos, dėl kurių šiuo metu vyksta diskusijos bei vertinimai. Tačiau esant neeilinei situacijai prioritetas teikiamas valstybės interesui – pagalbai Ukrainos žmonėms.

„Tai jau ne pirmas mūsų komandos sprendimas ir pagalba suteikti pastatus bei atsisakyti infrastruktūros, padedant valstybei spręsti su migracija susijusias krizes. Praėjusiais metais buvę Kybartų pataisos namai perduoti Vidaus reikalų ministerijos reikmėms apgyvendinti 800 nelegalių migrantų”, – rašė E. Jablonskas.

Kaip jau rašyta, sprendimą Kauno r. , Girionių kaime, Liepų g. 2, įsteigti Pusiaukelės namus Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas pasirašė paskutiniąją praėjusių metų dieną.

Jame nurodoma, kad Pusiaukelės namų įsteigimu siekiama „užtikrinti palankesnes laisvės atėmimo bausmę atliekančių nuteistųjų socialinės reabilitacijos galimybes“, o apie įsteigimą nurodyta supažindinti Kalėjimų departamento darbuotojus, taip pat Kalėjimų departamentui pavaldžių laisvės atėmimo vietų įstaigų direktorius bei apie tai paskelbti Kalėjimų departamento interneto puslapyje.

Buvo planuota, kad Pusiaukelės namai duris galėtų atverti 2023 m. rugsėjį, nes prieš tai vyktų gyvenamųjų patalpų perėmimas iš Turto fondo, taip pat patalpų remontas, baldų ir kt. pirkimas.

Sukėlė pasipiktinimo bangą

Apie tai, kad Girionyse bus įkurti Kauno pusiaukelės namai, gyventojai sužinojo visiškai atsitiktinai – apie planus atidaryti tokią įstaigą iš anksto net nebuvo informuota Kauno rajono savivaldybės administracija ir Samylų seniūnija, kurios teritorijoje yra Girionių kaimas. Apie tai nieko nežinojo ir daugiabučio pastato, kuriame planuojama suteikti gyvenamąsias patalpas kaliniams, bendraturčiai.

Vietos bendruomenė nesėkmingai bandė šį planą apskųsti teismui, o šiemet dėl planuojamų pusiaukelės namų į švietimo ministrę ir Kauno rajono savivaldybę kreipėsi Lietuvos mokslų akademijos nariai Darius Danusevičius, Kęstutis Armolaitis, Alfas Pliūra.

Anot jų, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialas Miškų institutas nuo pastato, kur planuojama įkurti pusiaukelės namus, įsikūręs vos per pusšimtį metrų, o nauja įstaiga Girionyse padarytų „reikšmingą žalą mokslo centro akademiniam prestižui“.

Vėliau gyventojai ir mokslo bendruomenė ėmė svarstyti, kad laisvame bendrabutyje galėtų įsikurti pabėgėliai iš karo niokojamos Ukrainos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA