Žalia poilsio oazė daugiabučio balkone | Kas vyksta Kaune

Žalia poilsio oazė daugiabučio balkone

Braškių daigai / Organizatorių nuotr.

Net ir gyvenant daugiabutyje, galima susikurti žaliuojančią ir vasaros žiedais kvepiančią poilsio salelę – tam puikiai tinka tiek įstiklintas, tiek neįstiklintas balkonas ar terasa. Šiltuoju metų laiku balkone auginti gėles, prieskonines žoleles ar net daržoves yra kur kas paprasčiau, nei galvojote. Norint susikurti žaliąją oazę reikia visai nedaug – pasidomėti, kokiems augalams yra tinkamos sąlygos jūsų balkone bei skirti šiek tiek laiko jų pasodinimui ir priežiūrai.

Pasikliaukite gėlių pardavėjų rekomendacijomis

Žiedų jūroje skendintis balkonas traukia praeivių akį bei sukuria pasakišką atmosferą, tačiau dažnai pagalvojama, kad gėles balkone gali auginti tik puikiai jas pažįstantys bei galintys skirti laiko jų priežiūrai. Dažnai ši išankstinė nuostata yra pagrindžiama ir asmenine patirtimi, kai šiaurinėje pusėje augintos pelargonijos greitai nužydėjo ir nė kiek nepuošė aplinkos.

Išties, spontaniški sprendimai ne visada pasiteisina, nes augalai yra gyvas organizmas, kurį bus paprasta auginti jam tinkamomis sąlygomis ir tikras iššūkis puoselėti nepalankiomis aplinkybėmis. Kaip tik todėl, prieš įsigydami jus sužavėjusias gėles, visada pasidomėkite, kokios sąlygos reikalingos jų auginimui.

Ne bėda, jei neturite laiko gilintis į begalinę balkonų ir terasų gėlių įvairovę – jums tikrai mielai padės gėlių pardavėjai, kurie puikiai žino, kokios sąlygos yra palankios daugeliui populiariausių gėlių.

Dekoratyvus balkono daržas

Daržovių auginimas balkone daug kam skamba kaip anekdotas arba keistokas kraštutinumas. Vargu, ar apdairu tikėtis, kad balkonas atstos šiltnamį ir visą šeimą aprūpins naminiais pomidorais ar agurkais. O gal verta kitu žvilgsniu pažvelgti į paprastai šiltnamyje auginamas daržoves ir pamatyti, kad vaisiais aplipę pomidorai yra labai dekoratyvūs. Į atramas įsitvėrę agurkai gali užstoti nepatrauklią sieną arba tapti žaliuojančiu atitvaru.

Pasižvalgę sėklų bei augalų parduotuvėse, nustebsite, kiek daug daržovių veislių išvesta būtent auginimui balkone ar terasose. Labiau patyrę augalų entuziastai renkasi patys daiginti sėklas, tačiau tikrai nesunku rasti ir jau ūgtelėjusių pomidorų, paprikų, braškių ar kitų augalų daigų.

Beje, balkone įkurdintas pomidoras, paprika, agurkas ar kita daržovė suteikia daug džiaugsmo vaikams, kurie gyvendami mieste paprastai neturi galimybės stebėti, kaip augalas žydi, užmezga ir nokina vaisius. Lovelis su bazilikais, petražolėmis, mėtomis ar kitomis prieskoninėmis žolelėmis taps šviežių prieskonių lentyna.

Dekoruotas balkonas / Organizatorių nuotr.

Kambarinės gėlės gali vasaroti balkone

Dar vienas paprastas balkono apželdinimo projektas gali užtrukti mažiau nei pusvalandį ir nieko nekainuoti. Jei balkonas nėra pietinėje pusėje ir nėra košiamas vėjo, jame gali sėkmingai vasaroti kambariniai augalai. Šiuo atveju tereikia vazoninius augalus pernešti į balkoną, taip sukuriant mažas džiungles, kuriose gera atsipalaiduoti.

Beje, šis variantas taip pat naudingas ir augalams, nes tiek atvirame, tiek įstiklintame balkone jie gaus kur kas daugiau saulės šviesos nei kambaryje. Pastebėjus, kad kažkuriam augalui balkono sąlygos nepriimtinos ir jis ruduoja, meta lapus ar nustojo augti, bus paprasta jį sugrąžinti į kambarį.

Improvizacijos komponuojant balkono augalus

Vešlūs augalai yra tikra balkono puošmena, tačiau dar įspūdingesnio rezultato pasieksite skyrę šiek tiek dėmesio jų komponavimui bei kitoms detalėms. Margaspalviais žiedais ar gaivia žaluma užburiančią atmosferą sukursite, jei augalų vazonus ar lovelius ne tiesiog išdėliosite balkono pasieniuose, bet juos sukomponuosite skirtingais lygiais.

Ypač dekoratyviai atrodo pakabinti vazonai su svyrančiais augalai, be to, jie visai neužima naudingo balkono ploto. Ant balkono krašto kabinami loveliai taip pat populiarus sprendimas, bet tinka tik neįstiklintiems balkonams. Verta pamąstyti apie augalams skirtą lentyną, tokiu būdu sukuriant žalią sieną.

Suprantama, kad norint sukurti jaukią poilsio oazę balkone bei paversti jį mažytėmis džiunglėmis svarbu nepamiršti ir tokių praktiškų detalių, kaip estetiška ir lengvai prižiūrima grindų danga ar lengvai nuvalomos sienos.

Laistant balkono augalus, šiek tiek vandens gali nutekėti ir ant žemės, ten byrės nužydėję žiedai ir nudžiūvę lapeliai, todėl svarbu, kad būtų paprasta palaikyti švarą ir tvarką. Kaip tik todėl verčiau nelaukti vasaros sezono ir kreiptis į meistrus, kurie pasirengę atlikti tiek smulkius balkono remonto darbus, tiek pasirūpinti konstrukcijos patvarumu.

Būtent tokie yra PortalPRO specialistai, kurie yra pasirengę artimiausiu metu padėti sukurti jaukią poilsio oazę jūsų balkone. Beje, užsisakius grindų ar sienų išlyginimo, plytelių klojimo ar kitus stambesnius darbus, nepamirškite meistrų paprašyti balkono lubose įgręžti gėlių laikiklius, prie sienos prisukti lentyną bei atlikti kitus nedidelius darbus, kuriems reikalingi specialūs įrankiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA