„Agrokoncernas“ tebeprekiauja rusiškais kombainais, bet R. Karbauskis turi paaiškinimą | Kas vyksta Kaune

„Agrokoncernas“ tebeprekiauja rusiškais kombainais, bet R. Karbauskis turi paaiškinimą

delfi.lt / Lauryna Vireliūnaitė 2022/03/17 09:18
DELFI nuotr.

Prasidėjus karui „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis paskelbė, kad su juo siejami verslai nutraukia ryšius su Rusijos įmonėmis, tačiau viena „Agrokoncerno“ įmonių tebeprekiauja „Rostselmash“ kombainais. Juos gamina stambi rusų bendrovė, kurios vienas savininkų atvirai palaiko Vladimirą Putiną ir jo veiksmus. R. Karbauskis aiškina, kad išparduodami rusiškos technikos likučiai, o anksčiau planuoti užsakymai – atšaukti.

Trečią Rusijos invazijos į Ukrainą dieną, R. Karbauskis „Facebook“ paskyroje pareiškė, kad atėjo diena žengti principingus žingsnius: „Noriu pranešti, jog visas su manimi siejamas verslas nevykdys ir neplanuoja naujų sandorių su šalies agresorės verslu.“

Netrukus išplatintame pranešime teigta, kad įmonių grupė, kurią sudaro „Agrokoncernas“, „Agrokoncerno grūdai“, „Agrokoncerno technika“, „Agrokoncernas GDP“ ir kitos dėl Rusijos invazijos į Ukrainą nutraukė visus ryšius su Rusijos įmonėmis. Tačiau, ką reiškia šis ryšių nutraukimas – buvo nutrauktos galiojusios sutartys, ar tiesiog nuspręsta nesudaryti naujų, tąsyk konkrečiai nepaaiškinta.

Praėjus daugiau kaip pusei mėnesio po šių pareiškimų, įmonė „Agrokoncerno Technika“ ir toliau prekiauja rusiškais kombainais bei traktoriais: pirkėjams siūlomi penkių rūšių įmonės „Rostselmash“ kombainai ir dviejų rūšių „Versatile“ traktoriai.

Dėl meilės V. Putinui teko atsistatydinti

„Rostselmash“ – Rusijos mieste Rostove prie Dono įsikūrusi didelė žemės ūkio technikos gamybos kompanija, priklausanti Konstantinui Babkinui, Dmitrijui Udrasui ir Jurijui Riazanovui.

Ji yra ir „Versatile“ traktorių gamintojos pagrindinio akcijų paketo turėtoja, o K. Babkinas – gerai Rusijoje žinomas politikas, Vladimirą Putiną palaikančios „Verslo partijos“ lyderis.

Dėl kalbų apie Ukrainą jam kovo pradžioje teko atsistatydinti iš Kanadoje veikiančios įmonės „Buhler Industries“, kurios savininkė yra „Rostselmash“, direktoriaus pareigų.

Iš įmonės valdybos pirmininko pareigų tuo pačiu atsistatydino ir K. Babkino vadovaujamai partijai priklausantis D. Udrasas.

Konstantinas Babkinas (kairėje) ir Vladimiras Putinas / DELFI nuotr.

Pasipiktinimą Kanadoje sukėlė K. Babkino samprotavimai, kad Rusija ir Ukraina turėtų kartu vystyti bendrą ekonomiką, o Ukraina be Rusijos niekada nebus didi.
Be to, K. Babkinas tviteryje palaikė V. Putino sprendimą prieš pat įsiveržimą į kaimyninę šalį pripažinti Donecko ir Luhansko „respublikas“, pareiškęs, kad tai esą padės sustabdyti kraujo praliejimą ir normalizuos padėtį Ukrainoje.

2014-aisiais šis verslininkas ir politikas per renginį Maskvoje pareiškė, kad Rusija „neturėtų sustoti Kryme“.

2014-aisiais Vakaruose svarstyta K. Babkinui įvesti sankcijas, tačiau to neįvyko, o dabar kol kas nei „Rostselmash“, nei jos savininkams sankcijos nėra paskelbtos.

Rusijos spaudoje žemės ūkio technikos gamintojos atstovai teigė turėsiantys sumažinti gamybos apimtis dėl to, jog dėl Rusijai skelbiamų sankcijų nebus galima įsigyti kai kurių technikos gamybai reikalingų detalių.

Parduoda sandėlio likučius

Taigi, kodėl „Agrokoncerno Technika“ vis dar prekiauja rusiškais kombainais ir traktoriais?

„Agrokoncerno“ savininkas R. Karbauskis atsakyme Delfi pabrėžė, kad įmonių grupės bendrovė išparduoda tik sandėliuose esančius prekių, įsigytų iki vasario 24 dienos, likučius.

„Atitinkamai parduodami „Rostselmash“ technikos likučiai, įsigyti 2021 m. spalio – lapkričio mėnesiais, o kombainų partija, kurios įsigijimas buvo planuotas 2022 m. vasario pabaigoje – atšaukta. Jokia nauja technika iš „Rostselmash“ nėra ir nebus perkama – užsakymo specifikacija 2022 metams buvo nutraukta, o gamykla informuota, kad technika nebus perkama“, – pabrėžė R. Karbauskis.

Jis paneigė, kad „Agrokoncerno Technikos“ sutartys dėl rusiškos technikos galėjo būti pratęstos.

„Dar kartą pažymiu, jog prasidėjus karui nuspręsta su agresorių šalių verslu neturėti jokių santykių ir šis sprendimas nepasikeis“, – pabrėžė jis.

Rusiškos technikos atsisakymas „Agrokoncernui“ turėtų būti skaudus smūgis.

Registrų centrui pateiktame paskutiniame metiniame „Agrokoncerno Technikos“ pranešime teigiama, kad „Rostselmash“ bent jau nuo 2020 birželio iki pernai birželio buvo populiariausias prekės ženklas iš visų, kuriems įmonė atstovauja.

Bendrovės puslapyje vis dar galima rasti pranešimą, kad pernai spalį Dubajuje vykusioje „Rostselmash“ konferencijoje „Agrokoncerno Technika“ pripažinta geriausiu 2021 metais „Rostselmash“ technikos atstovu Europoje.

„Agrokoncerno” būstinė / DELFI nuotr.

„Jokios prekės pagal anksčiau sudarytas sutartis neįsigyjamos“

„Agrokoncerno“ ryšiai su Rusijos bendrovėmis neapsiribojo vien žemės ūkio technika.

LRT tyrimų skyrius 2018-aisiais yra rašęs, kad „Agrokoncernas“ trąšas importavo iš rusiškų trąšų gamintojų „Phos Agro“, „Acron“ ir „Minudobreniya“.

Ar su jomis sutartys nutrauktos? O kaip reikėtų suprasti „Agrokoncerno“ Produktų grupės vadovo Arno Radzevičiaus įrašą „Facebook“ socialiniame tinkle, kad stabdomas bendradarbiavimas ir su Baltarusijos įmonėmis – apie Baltarusijos įmones oficialiame „Agrokoncerno“ pareiškime nebuvo užsiminta. Kokios tai įmonės?

Atsakydamas į šiuos Delfi klausimus, R. Karbauskis vengė įvardinti konkrečias bendroves, tačiau patikino, jog jokios sutartys – nei dėl rusiškos technikos, nei dėl trąšų ar kitų prekių pirkimo nėra sudaromos, pratęsiamos ar vykdomos.

Jis pabrėžė, kad jokios prekės iš Rusijos ar Baltarusijos pagal anksčiau sudarytas sutartis nėra įsigyjamos.

„Tokį sprendimą priėmė visų „Agrokoncerno“ įmonių grupės vadovai ir apie tai pranešta šių metų vasario 26 dieną. Sprendimas galioja dviejų šalių – agresorių gamintojams – tiek iš Rusijos, tiek iš Baltarusijos“, – pabrėžė R. Karbauskis.

„Mėginama versti priešais patriotus“

Atsakymuose Delfi jis aiškino, kad „Agrokoncerno“ įmonės, kaip ir daugelis kitų šalies bendrovių, padės iš Ukrainos į Lietuvą atvykstantiems žmonėms – įdarbins ukrainiečius.

„Taip pat suplanuota ir konkreti tikslinė pagalba – padėsime Ukrainos teatrų aktoriams ir režisieriams, jų šeimoms. Mūsų įmonių vadovai nusprendė kelerius metus mecenuoti profesionalaus teatro trupę, kad aktoriai turėtų galimybę kurti ir dirbti Lietuvoje, kol galės grįžti į savo tėvynę“, – teigė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ pirmininkas taip pat aiškino, kad jam apmaudu, jog viešojoje erdvėje ir toliau mėginama „priešais versti tuos, kurie yra Lietuvos patriotai, kuria darbo vietas ar dalyvauja politikoje, gindami didžiosios visuomenės dalies interesus, tradicines vertybes, saugią vaikystę saugioje aplinkoje, be narkotikų ir alkoholio“.
„Juo labiau dabar, kai reikia susitelkimo ir bendro darbo, kuriant Lietuvos atsparumą išorės grėsmėms“, – atsakymuose teigė jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA