Nesusipratimas Kauno autobusų stotyje: ukrainiečiams liepta susimokėti už naudojimąsi tualetu | Kas vyksta Kaune

Nesusipratimas Kauno autobusų stotyje: ukrainiečiams liepta susimokėti už naudojimąsi tualetu

delfi.lt / Justė Tovtkevičė 2022/03/17 15:08
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vykstant karui Ukrainoje į Lietuvą vis daugiau atvyksta karo pabėgėlių. Autobusų ir traukinių stotyse buriuojasi minios žmonių, kuriems būtina pagalba ir parama. Plūstant dideliems žmonių srautams neišvengiama ir nesusipratimų.

Į „Delfi“ kreipėsi skaitytojas, kuris papasakojo apie nemalonų nutikimą Kauno autobusų stotyje.

„Dėl atšaukto skrydžio teko keliauti iš Berlyno į Vilnių (per Varšuvą ir Kauną) autobusu. 70 proc. žmonių autobuse buvo nuo karo bėgantys Ukrainos žmonės. Daugumoje moterys su vaikais ir tėvais (už manęs sėdėjo 2 berniukai, 11 m. ir 12 m., sakė važiuoja tiesiai iš Charkivo, kas reiškia iš realaus karo lauko).

Tiek Berlyno, tiek Varšuvos stotyse yra žmonės, padedantys susiorientuoti Ukrainos žmonėms, viskas gan paprasta ir aišku. Jeigu pats blaškaisi, prie tavęs prieis ir paklaus, ar nereikia pagalbos.

Kai kurie jau 4 parą keliavo autobusais iš Vokietijos, nes nenorėjo likti 3 mėn. pabėgėlių stovykloj. Kai kurie vyko tiesiai iš karo į Lietuvą. Labai kultūringi, orūs žmonės, neieškantiems tiesiog pagalbos, jie pasiryžę susimokėti ir už nuomą, ir už gyvenimą.

Kiekvienas keliavo su tiek daiktų, kiek gali panešti. Visi jų pinigai banko kortelėse, retas turėjo grynųjų. Lenkijoje ir Vokietijoje jiems duodami nemokami bilietai į autobusus, traukinius ir lėktuvus, todėl autobusas buvo sausakimšas.

Kiekvienos ilgesnės stotelės metu žmonės naudojosi galimybe nueiti į kavinės ar degalinės tualetą, nes autobusas po 12 valandų kelionės nebuvo pats švariausias.

Tik įvažiavus į Kauną visur matėsi Ukrainos vėliavos. Netgi naujai nudažyta pastato siena Nemuno pakrantėje su Ukrainos vėliava iš toli atrodė gražiai.

Bet grožis greitai pasibaigė. Kauno Autobusų stotyje vairuotojai sustojo 10 minučių pertraukai. Daugelis naudojomės proga nueiti į švarų WC. Stotis nauja, graži, tualetas mokamas – 50 euro centų. Aš pats norėjau atsiskaityti kortele, tačiau aparatas nesuveikė.

Nieko tokio, susiradau grynų. Už manęs buvo dvi šeimos su vaikais. Jie grynų pinigų neturėjo, kortelės skaitytuvas neveikė. Priėjo apsaugos darbuotojas, aš paprašiau, kad įleistų žmones, juk bėga iš karo, neturi grynų pinigų.

Šis sako, kad negalima, liepė susimokėti. Daviau grynų pinigų aš, nes laiko ginčytis nebuvo, juk mūsų laukia autobusas. Išėjus iš tualeto, paklausiau apsaugos darbuotojo, kodėl jie neleidžia Ukrainos žmonėms naudotis juo nemokamai?

Paprašiau leisti man greitai pasikalbėti su vadovu. Šis man atsakė, kad negalima ir vakar gavo įsakymą, jog nieko neleidžia nemokamai, net ukrainiečių, nes rytoj čia jų bus tūkstančiai.

Nežinau, kas priėmė šį sprendimą, gal pats apsaugos darbuotojas, bet esmė tokia, kad šiems žmonėms vėliavų ir dainų mažiausiai reikia. Kam tos vėliavos, kam tos gražiai išdažytos sienos? Geriau už tą kainą žmonės į tualetą būtų įleisti.

Beje, nei Kauno, nei Vilniaus autobusų stotyse nebuvo nei vieno žmogaus, kuris esant reikalui galėtų padėti susiorientuoti iš karo bėgantiems žmonėms. Jeigu visgi yra „kažkur kažkas“, tai nebuvo nei vieno ženklo. Aš nemačiau net žinodamas vietą ir vietinę kalbą.

Manau, ukrainiečiams surasti būtų be šansų. Moralas toks: ukrainiečiai už dyką ir su kitų pagalba sugebėjo atkeliauti į Lietuvą, o mes net į WC nemokamai jų neįleidome. Bet vėliavos gražios“, – rašė skaitytojas.

Kauno autobusų stoties atstovas Justinas Vadluga teigė, kad įvyko nesusipratimas ir tokių situacijų ateityje bus išvengta.

„Kauno autobusų stotis yra administruojama „Kautros”, visos įmonės mastu teikiame pagalbą nuo karo bėgantiems žmonėms. Vykdome nepertraukiamą evakuaciją iš Lvivo nemokamai perveždami karo pabėgėlius į Lietuvą.

Veiksmus koordinuojame su pagalbą ukrainiečiams teikiančiomis organizacijomis ir į karo pabėgėlius žiūrime žmogiškai ir tiesdami pagalbos ranką. Karo pabėgėliams atvykusiems į Kauno autobusų stotį susiorientuoti padeda informacijos skyriaus personalas, informacija teikiama tiek anglų, tiek rusų kalbomis.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką viešuoju tualetu nemokamai naudotis gali neįgalieji asmenys, su aiškiais neįgalumo požymiais, arba asmenys pateikę neįgalumą įrodančius dokumentus.

Jeigu ukrainiečiai neturi galimybės susimokėti, jie į viešąjį tualetą yra įleidžiami nemokamai. Atsiskaitymas mokėjimo kortelėmis veikia. Laiške minima keleivio patirtis yra nesusipratimas. Jį išsiaiškinsime ir užtikrinsime, kad nepasikartotų.

Autobusų stotis yra tik tarpinis punktas. Būna, kad karo pabėgėliai stotyje praleidžia valandą ar dvi, laukdami persėdimo autobuso. Čia jie gali naudotis visa autobusų stoties infrastruktūra.

Žmonės šiltoje laukimo salėje gali sulaukti persėdimo į kitą autobusą ar nemokamai pasikrauti telefonus tam įrengtose krovimo stotelėse. Stotyje yra įsikūrusi „Rimi“ parduotuvė, taip pat yra vaistinė ir keletas vietų, kuriose galima pavalgyti.

Šiomis dienomis netoli autobusų stoties, Vytauto pr. 79, įsikūrė ukrainiečių registracijos centras. Džiaugiamės, kad turėsime kur nukreipti vėlai vakare atvykusius karo pabėgėlius“, – sakė Kauno autobusų stoties atstovas J. Vadluga.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA