Specialistai pataria – kaip išvengti klaidų renkantis pagrindinius namų apdailos sprendimus? | Kas vyksta Kaune

Specialistai pataria – kaip išvengti klaidų renkantis pagrindinius namų apdailos sprendimus?

Organizatorių nuotr.

Remonto bei statybos paslaugų ir prekių poreikis išlieka aukštumose. Naujų namų kūrimo ar senųjų modernizavimo temos į namų apdailos prekių salonus kasdien sutraukia dešimtis ar net šimtus gyventojų. Visų jų siekis – išsirinkti naujausias tendencijas atitinkančius ir geriausią kainos bei kokybės santykį išlaikančius sprendimus. Dėl šios priežasties didelio srauto lankytojų bei jų klausimų kasdien sulaukiantys Kaune, Pramonės pr. 14, Žaliojoje galerijoje (Urmo bazės teritorijoje) įsikūrę namų apdailos prekių tiekėjai dalijasi patarimais, kaip išvengti klaidų ir išsirinkti geriausius plytelių, grindų, durų ar lubų sprendimus.

Ryškiausia tendencija – didelio formato plytelės

Žaliojoje galerijoje (Urmo bazės teritorijoje) įsikūrusio plytelių centro „Varduva“ atstovė pažymi, jog ryškiausia tendencija plytelių rinkoje – didelio formato gaminiai.

„Dar prieš keletą metų 60×60 cm dydžio plytelės buvo laikomos didelio formato plytelėmis, tačiau šiandien neapsiribojama 120×260 cm ir didesnėmis. Taip pat populiarumo nepraranda marmuro rašto plytelės. Tai bene pats populiariausias klientų pasirinkimas. Šiuo metu klasikinius balto marmuro raštus keičia ryškios ir kontrastingos marmuro gijos – žalsvos, rudos, mėlynos. Tiesa, turbūt ryškiausia 2022-ųjų metų tendencija – didelio formato, raudono molio spalvos terakotos sienų ir grindų plytelės“, – sako „Varduva“ marketingo vadybininkė Skaistė.

Paklausta apie dažniausiai klientų daromas klaidas, plytelių centro atstovė išskiria žinių apie plytelių pjaustymą ir klijavimą trūkumą.

„Dažnai klientai įsigyja pigesnes, nerektifikuotas (reiškia nekalibruotas) plyteles, o jas klijuojančių meistrų prašo išlaikyti minimalią 1-1,5 mm storio siūlę. Deja, bet to padaryti idealiai nepavyksta, nes dėl šiai kategorijai leistinų nuokrypių, nerektifikuotos plytelės kokybiškai gali būti klijuojamos tik su minimalia 3-4 mm siūle. Tad, jei norima minimalių siūlių, klientai turėtų rinktis tik rektifikuotas plyteles. Jei skirtumo dėl tarpo tarp plytelių nėra, tokiu atveju tinkamos ir nerektifikuotos“, – sako „Varduva“ atstovė.

Plytelių centro atstovė pataria atidžiai įvertinti ir perkamų plytelių kiekius.

„Klientams jau klijuojant plyteles dažnai pritrūksta vienos arba dviejų papildomų plytelių, todėl visuomet rekomenduojame nusipirkti šiek tiek didesnį kiekį. Prie plytelių faktiškai klijuojamo kiekio dažniausiai rekomenduojama pridėti 5-10 proc. išeigai. Žinoma, šis kiekis labai priklauso nuo klijuojamos patalpos ir meistro. Taip pat, pritrūkus plytelių būtina susižiūrėti turimų plytelių partijos kalibrus ir tonus, tam, kad nesiskirtų plytelių atspalviai“, – pataria specialistė.

Plytelių dydžiams tik didėjant, besirenkantiems gaminius savo namams „Varduva“ atstovė pataria rinktis akmens masės, didelio, ne mažesnio nei 60×120 cm, rektifikuotas plyteles.

Plytelių centro „Varduva“ asortimentą atrasti bei susipažinti su naujausiomis plytelių tendencijomis galima Žaliosios galerijos 7 salėje (Urmo bazės teritorija).

„Varduva” plyteliu centras / Organizatorių nuotr.

Grindų rinkoje – eglutės raštai

Grindimis prekiaujančios įmonės „1000grindu.lt“ vadovas Šarūnas teigia, jog grindų rinkoje vyrauja trys pagrindinės alternatyvos – laminuotos, vinilinės arba medinės grindys.

„Populiariausios šiandien yra vinilinės grindys. Tai lengvai prižiūrimas bei montuojamas, praktiškas pasirinkimas. Ieškantys ekonomiškesnių sprendimų noriai renkasi laminuotas grindis, o norintys natūralumo – medines. Tiesa, pastarasis variantas yra finansiškai brangiausias ir mažiausiai praktiškas – lengvai pažeidžiamas, reikalaujantis priežiūros. Jei lyginame iš ekonominės pusės, laminuotos grindys yra pigiausios, vinilinės – dvigubai brangesnės už laminuotas, o medinės – trigubai“, – sako „1000grindu.lt“ vadovas Šarūnas.

Ieškodamas jam tinkamiausių grindų pirkėjas, anot „1000grindu.lt“ atstovo, turėtų įvertinti kokių grindų norėtų ir kokias gali sau leisti – tiek iš finansinės pusės, tiek dėl eksploatavimo sąlygų.

„Atsparumo atžvilgiu laminuotos bei vinilinės grindys skirstomos į 31, 32, 33 ir 34 atsparumo klases. Gyvenamosioms patalpoms tinkamos visos grindjuostės, o biurui bei komercinėms patalpoms patariama rinktis 33 arba 34 kategorijos gaminius. Medis į šią klasifikaciją nepatenka, nes jis iš savęs yra minkštas ir gana lengvai pažeidžiamas. Tad norintys pasirinkti ekonomiškiausią, bet atsparų variantą, gali rinktis laminatą, ieškantys ne tik atsparumo smūgiams bei subraižymams, bet ir drėgmei – vinilą, o ieškantys natūralumo ir galintys tam skirti daugiau biudžeto – medį“, – sako grindimis prekiaujančios įmonės atstovas.

Didžiausio pirkėjų dėmesio šiandien sulaukiančių vinilinių grindų pasiūloje, pasak „1000grindu.lt“ vadovo, dominuoja vadinamasis kompozitinis vinilas.

„Pačios geriausios vinilinės grindys šiandien yra kompozitinis vinilas, skirstomas į dvi grupes – SPC (orig. Stone plastic composit) arba WPC (orig. Wood plastic composit). Šio tipo grindys pirkėjų mėgstamos už patvarumą ir lengvą surinkimą. Kalbant apie raštus, populiariausias šiandien yra eglutės formatas“, – tendencijomis dalijasi grindų įmonės atstovas.

Tiesa, „1000grindu.lt“ vadovas pažymi, jog nepaisant pasirinktos medžiagos, labai svarbus tinkamas jos sudėjimas. Pagrindinė pirkėjų daroma klaida – pernelyg skubotas grindų išdėjimas.

„Kertinė taisyklė prieš pradedant dėti grindis – išmatuoti jų drėgnumą. Grindų dangos dėjimas ant šlapio pagrindo yra pagrindinė žmonių daroma klaida. Ant drėgno pagrindo klojamas laminatas arba medinės grindys laikui bėgant išsipūs, o po viniline danga gali atsirasti pelėsis. Taip pat labai svarbu tinkamai pasirinkti grindis dedančius meistrus – nepatikėti šios užduoties universalius apdailos darbus atliekantiems meistrams. Rekomenduojame pasirinkti specialistus, dirbančius tik su grindimis. Jie turės tiek tam reikalingus specializuotus įrankius, tiek atitinkamas žinias, leisiančias pasiekti geriausią rezultatą“, – pataria „1000grindu.lt“ atstovas.

Atrasti „1000grindu.lt“ asortimentą bei naujausias grindų tendencijas lankytojai gali Žaliosios galerijos 2 salėje.

„1000grindu.lt“ / Organizatorių nuotr.

Durys – svarbus interjero akcentas

Kita daug dėmesio sulaukianti namų apdailos prekių kategorija – durys. Pasak Žaliojoje galerijoje įsikūrusios vidaus ir lauko durų parduotuvės „Kambariodurys.lt“ vadybininko Irmanto, šį sezoną galima išskirti tris ryškias vidaus durų tendencijų kryptis – minimalizmą, praktiškumą bei durų, kaip interjero detalės, pasirinkimą. Populiariausi atspalviai – kreminė, pilka ir balta spalvos.

„Šiuo metu turbūt populiariausia durų spalva yra balta. Medžiagų pasirinkimas priklauso nuo klientų poreikių, tačiau dominuoja lygios emalės, natūralios ąžuolo faneruotės ar baltai dažytos medinės durys. Taip pat populiarūs pilki atspalviai, betono imitacijos, natūralios medžio tekstūros atspalviai. Pastebime, jog šiuolaikiniai klientai puikiai žino, ko nori, o į parduotuvę atvyksta tik gyvai įvertinti, ar internetinėje erdvėje jų atlikta analizė buvo teisinga“, – sako „Kambariodurys.lt“ kambario durų vadybininkas Irmantas.

Kambario durų vadybininkas pažymi, jog modernioje durų rinkoje klientams siūloma vis daugiau pažangių sprendimų.

„Tai – magnetinės ar tylaus uždarymo spynos, paslėpti vyriai, durų atramos ar slenksčiai, kurie šiandien gali būti montuojami durų varčioje, o ne skaidant grindų erdvę. Pasaulinėse durų parodose labai ryški tendencija yra kontrastinė furnitūra. Pavyzdžiui, į baltas duris įstatoma juoda rankena. Interjere taip pat daug žaidžiama su durų aukščiais, montavimo subtilybėmis, naudojamos sulankstomos ar stumdomos durys“, – tendencijas pristato kambario durų vadybininkas.

Pasiteiravus apie pagrindines klientų daromas klaidas, „Kambariodurys.lt“ atstovas pataria atkreipti dėmesį į detales.

„Pagrindinė klaida – durų užsisakymas vos prasidėjus remontui. Sudėjus nauja grindis, pasikeičia ir dedamų ar jau užsakytų durų matmenys. Jos nebeatitinka pirminių išmatavimų. Dėl šios priežasties idealu duris rinktis ir kviesti matuotoją tada, kai grindys jau sudėtos, o durų angos paruoštos jų įstatymui. Kita dažna klaida – durų užsakymas be furnitūros. Norint sutaupyti laiko, rekomenduoju pasinaudoti kompetentingo vadybininko pagalba ir visą užsakymą susikomplektuoti iš karto“, – sako kambario durų vadybininkas Irmantas.

Renkantis duris „Kambariodurys.lt“ atstovas pataria atkreipti dėmesį į visos šeimos poreikius bei erdvę, kurioje durys stovės. Tuo tarpu kalbėdamas apie lauko durų pasirinkimą, vadybininkas pataria vertinti pagal tai, ar jos stovės laiptinėje, ar nuosavame name. Pagal tai reikėtų įvertinti norimus išgauti saugumo bei šilumos laidumo parametrus.

„Kambariodurys.lt“ asortimentą apžiūrėti galima Žaliosios galerijos 6 salėje.

„Kambariodurys.lt“ / Organizatorių nuotr.

Keičiasi ir įtempiamų lubų tendencijos

Kita svarbi namų apdailos detalė – lubos. Prekybos miestelio „Urmas“ teritorijoje esančioje Žaliojoje galerijoje, 6 salėje įsikūrusios parduotuvės „Idealios lubos“ vadovas Maksim pastebi, jog per pastaruosius kelerius metus išryškėjo net kelios skirtingos lubų įrengimo tendencijos.

„Daugelį metų populiariausiu pasirinkimu buvo baltos matinės įtempiamos lubos, atrodančios tarsi idealiai nudažytos gipso lubos. Šiandien vis labiau populiarėja juodą šešėlinį tarpelį tarp lubų ir sienos turintis „EuroKraab“ sprendimas, pabrėžiantis patalpos geometriją. Taip pat populiarus sprendimas yra suformuoti nišą paslėptam užuolaidų karnizui. Pritaikius šį sprendimą, nesimato ne tik paties karnizo, bet ir užuolaidos. Kalbant apie apšvietimą, vis populiarėja „Lumfer track“ apšvietimo sistema arba pigesnis, bet moderniai atrodantis „Šviečiančios linijos“ sprendimas“, – tendencijas apžvelgia „Idealios lubos“ vadovas Maksim.

Kalbėdamas apie pagrindines klaidas, specialistas rekomenduoja nepalikti lubų įrengimo paskutiniu apdailos darbu.

„Įrenginėjant lubas atliekama daug gręžimo darbų, kurių metu dėl žmogiškųjų veiksnių gali pasitaikyti tam tikrų sienų pažeidimų. Dėl šios priežasties visada rekomenduojame lubas įrenginėti vieną kartą nudažius sienas. Jei tuo metu jau sudėtos ir grindys, patariame jas uždengti popieriumi ar apsaugine plėvele“, – pataria lubų ekspertas.

„Idealios lubos“ / Organizatorių nuotr.

Taip pat specialistas rekomenduoja atkreipti dėmesį į medžiagų kokybę.

„Klientai, norintys turėti gražias, lygias ir ilgaamžes lubas, turėtų vengti pačių pigiausių medžiagų. Pastebima, jog pasirinkus rinkoje pigiausius sprendimus neretai susiduriama su prasto padengimo problema bei vėliau išryškėjančiu nemaloniu gumos kvapu. Taip pat rekomenduojame daug dėmesio skirti ir meistrų pasirinkimui – jų ieškoti pagal rekomendacijas. Ne paslaptis, jog patirtis ir kokybė atkeliauja su laiku ir įgyvendintų objektų skaičiumi“, – sako „Idealios lubos“ vadovas.

Gyventojai, norintys gauti daugiau aktualių patarimų namų apdailos klausimais, kviečiami apsilankyti Kaune, Pramonės pr. 14, Žaliojoje galerijoje (Urmo bazės teritorijoje). Šioje galerijoje lankytojų kasdien laukia dešimtys skirtingų parduotuvių, kuriose veikiantys plytelių, grindų, durų, lubų, dažų, glaistų ir kitų namų apdailai aktualių prekių specialistai yra pasiruošę pakonsultuoti visais klientams aktualiais remonto bei statybos klausimais. Plytelių centrą „Varduva“ lankytojai ras 7 salėje, „1000grindu.lt“ parduotuvę – 2 salėje, durų parduotuvę „Kambariodurys.lt“ ir lubų centrą „Idealios lubos“– 6 salėje.

Žaliosios galerijos parduotuvių sąrašą ir galerijos planą rasite www.zaliojigalerija.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA