Vyriausybė svarsto, kaip mažinti degalų kainas: suskaičiavo, kiek atpigtų | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė svarsto, kaip mažinti degalų kainas: suskaičiavo, kiek atpigtų

delfi.lt / Vytautas Budzinauskas 2022/03/14 12:56
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pastebimai pabrangus degalams Lietuvoje, Vyriausybė svarsto kainų mažinimo priemones, bet sprendimų nedetalizuoja. Preliminariai skaičiuojant benzino litras pigtų 13 centų, o dyzelinas – 5 centais.

„Vertiname galimas priemones. Jeigu kalbėtume apie akcizo sumažinimą (…), tai kalbėtume apie benzino atpigimą turbūt 13 eurocentų, o dyzeliniai degalai atpigtų 5 eurocentų. (…) Tokie sumažinimai, preliminariai, kainuotų valstybės biudžetui 127 mln. eurus“, – kalbėjo Finansų viceministras Gediminas Norkūnas.

Jis patikslino, kad kalbėjo apie akcizo sumažinimą iki minimumo, kuriam yra pritaikomas standartinis PVM tarifas.

Seimo Biudžeto ir finansų komitete (BFK) viceministras pabrėžė, kad galutinę kainą sudaro ne tik akcizai ir pridėtinės vertės mokestis (PVM), bet ir žaliavinės produkcijos kaina bei kitos dedamosios.

Jis kartu akcentavo, kad kol nėra Europos Komisijos (EK) sprendimų, valstybės narės savarankiškas sprendimas mažinti PVM, gali lemti sankcijas šaliai.

„Bet priemones Vyriausybėje svarstysime ir grįšime su savo pasiūlymu“, – teigė G. Morkūnas.

BFK pirmininkas Mykolas Majauskas vėliau apibendrino, kad iš suteiktos preliminarios informacijos matyti, jog akcizas Lietuvoje jau yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje.

„Jį papildomai sumažinus, mes atpigintume – jeigu visa nauda atitektų vartotojams, – dyzeliną 5 centais, benziną 13 eurocentų. Tuo tarpu pridėtinės vertės mokesčio, pagal Europos Sąjungos direktyvą, mažinti negalime, tačiau dalis Europos Sąjungos šalių taiko sprendimus – kaip Lenkija. Ir panašu, kad Olandija taip pat eina tuo keliu.

Jeigu ir Lietuva pritaikytų panašų sprendimą, kuro kainos galėtų atpigti – benzino 45 centais, dyzelino – 35 centais“, – sakė M. Majauskas.

SEB ekonomistas Tadas Povilauskas pažymėjo, kad naftos rinkoje dvi savaitės yra labai kintančios, bet dar prieš karą Ukrainoje naftos kainos sparčiai judėjo aukštyn.

„Praėjusią savaitę buvo didžiuliai šuoliai 130-140 dolerių už barelį, šiandien tam tikras nusiraminimas – 110 dolerių už barelių „Brent“ naftos. Matome įvairių prognozių, gali būti ir 150 ir 200, bet pagrindinė išvada, kad reikia būti pasiruošusiems nemažiems kainų svyravimams“, – sakė T. Povilauskas.

Jis atkreipia dėmesį į dyzelino kainos augimą: produkto (dyzelino) kaina augo labiau nei žaliavos (naftos). Jis nemano, kad tai ilgalaikis dalykas.

Dalyje Lietuvos degalinių A95 benzino kainos svyruoja nuo 1,6 iki 1,9 euro už litrą, o dyzelinas vietomis jau viršijo 2 eurus už litrą, rodo degalinių tinklų ir socialiniuose tinkluose vairuotojų platinami duomenys.

Portalo oil-price.net duomenimis, „Brent“ žaliavinė nafta šiuo metu kainuoja beveik 113 dolerių už barelį, kai praėjusią savaitę buvo pakilusi iki 139 dolerių už barelį – tai buvo didžiausia kaina per 14 metų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA