Kulautuvoje savanoriai sutvarkė patalpas, kuriose galės apsigyventi 300 nuo karo bėgančių vaikų | Kas vyksta Kaune

Kulautuvoje savanoriai sutvarkė patalpas, kuriose galės apsigyventi 300 nuo karo bėgančių vaikų

Kauniečiai patys imasi veiksmų ir ruošia patalpas atvykstantiems ukrainiečiams. Kauno rajone, Kulautuvoje, savanorių tvarkomoje buvusioje vaikų sanatorijoje, bus galima apgyventi apie 300 ukrainiečių. Šios patalpos buvo tvarkomos ir skirtos dar per pandemiją koronavirusu sergantiems žmonėms, tačiau taip iki galo ir nebuvo paruoštos.

Anot kauniečio, kuris kreipėsi į „Kas vyksta Kaune“ redakciją, susibūrė daug savanorių ir kartu valė patalpas, ruošė jas apgyvendinimui.

„Tvarkėme aplinką, visą vidų. Na, patalpos buvo kažkiek paruoštos, juk prieš COVID-19 pandemiją išvis buvo didelis apleidimas. Tačiau darbo vis tiek daug: langų valymas, lovų ir čiužinių sunešimas, kiemo tvarkymas. Virtuvės patalpos buvo nesutvarkytos, žinoma, visko nuo pradžių nereikėjo daryti, tačiau buvo ką veikti“, – atviravo kaunietis.

Taip pat pridūrė, jog žmonių vieningumas beribis.

„Kai tiek žmonių susibūrė, labai jautėsi didelis palaikymas, visai kita atmosfera. Mokame susitelkti, kai to reikia – esam vieni dėl kitų“, – teigė kaunietis.

Susisiekus su Kauno miesto savivaldybe ir pasiteiravus, kada į Kulautuvą žada atvykti pirmieji ukrainiečiai, teigiama, jog konkretus laikas nėra aiškus, nes daug spūsčių ties Ukrainos-Lenkijos siena.

„Miestas yra pasirengęs priimti nuo karo bėgančius Ukrainos piliečius ir laukia jų pilnai pasiruošęs, tačiau šiuo metu sunku prognozuoti konkrečias atvykimo dienas ar laikus. Turėjome informacijos, kad didesnės žmonių grupės atvyks savaitgalį (kovo 5–6 dienomis), tačiau ekipažas „užstrigo” spūstyse ties Lenkijos-Ukrainos siena“, – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Taip pat paminima, jog Kulautuvoje, buvusioje sanatorijoje, parengta beveik 300 vietų.

„Šiuo metu Kulautuvoje paruošta 280 vietų. Patalpose planuojama apgyvendinti didesnes ukrainiečių grupes ir šeimas. Be suaugusiųjų atvykę vaikai bus įkurdinami kitose patalpose, kur juos prižiūrės specialistai ir pasirūpins maitinimu bei kita būtinąja pagalba“, – komentavo E. Andriuškienė.

Kartu su savanoriais ir Kulautuvos bendruomene, patalpos yra jau paruoštos ir laukia atvykstančių ukrainiečių.

„Buvusi sanatorija pilnai paruošta ukrainiečių priėmimui: čia įrengta virtuvė, pastatytos skalbimo mašinos, renovuotose patalpose išplėstas lovų skaičius. Taip pat paruošta patalynė, supirktos asmens švaros ir kitos priemonės pirmajam įsikūrimui. Kartu su Kulautuvos bendruomenės pagalba išvalytos visos patalpos ir sutvarkyta aplinka“, – akcentavo E. Andriuškienė.

„Kas vyksta Kaune“ portalas primena, jog dar 2020 metais per pandemiją šios patalpos buvo sutvarkytos ir ruošiamos apgyvendinti lengva forma sergančius asmenis. Susisiekus su Kauno miesto savivaldybe, teigiama, jog šių patalpų karantinavimuisi neprireikė.

„Kaunas buvo pasiruošęs Kulautuvos ligoninės-sanatorijos komplekse priimti lengva COVID-19 sergančius gyventojus ir juos karantinuoti, tačiau to neprireikė. Nepaisant to, per keletą pirmųjų pandemijos savaičių atlikti remonto darbai gydomajame ligoninės korpuse pasitarnaus dabar: ukrainiečiai galės įsikurti atnaujintuose 2 skyrių patalpose“, – teigė E. Andriuškienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA