Bendraturtis prisidėjo prie būsto pagerinimo: ar jam priklauso didesnė turto dalis? | Kas vyksta Kaune

Bendraturtis prisidėjo prie būsto pagerinimo: ar jam priklauso didesnė turto dalis?

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja, siekianti išsiaiškinti situaciją dėl bendraturčių dalių bendrosios nuosavybės teisėje pasikeitimo padidinus bendrąjį daiktą ar jo vertę.

„Kartu su kitais bendraturčiais lygiomis dalimis mums priklauso gyvenamasis namas. Neseniai vienas iš bendraturčių pareiškė, jog jam priklauso didesnė turto dalis, nes jis savo lėšomis įrengė palėpę, tokiu būdu, kaip teigia bendraturtis, jis padidino patį daiktą. Ar tokioje situacijoje jam tikrai priklauso didesnė turto dalis?“ – plačiau klausimą pateikė skaitytoja.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė

Bendrosios nuosavybės teisė yra dviejų ar daugiau savininkų teisė valdyti, naudotis jiems nuosavybės teise priklausančiu objektu bei juo disponuoti.

Preziumuojama, kad jeigu dalinės nuosavybės teisės konkretus kiekvieno bendraturčio dalių dydis nenustatytas, tai jų dalys yra lygios. Dalių bendrosios nuosavybės teisėje dydis paprastai nustatomas bendrosios dalinės nuosavybės teisės atsiradimo metu ir priklauso nuo bendrosios dalinės nuosavybės teisės atsiradimo pagrindo.

Jeigu bendrosios dalinės nuosavybės teisė įgyjama paveldėjimu, dalių dydį lemia palikėjo valia, kai paveldima pagal testamentą, arba nustato paveldėjimą reglamentuojančios teisės normos, kai paveldima pagal įstatymą. Jeigu bendrosios dalinės nuosavybės teisė atsiranda pagaminant naują daiktą, dalių dydį lemia bendraturčių susitarimas.

Raimonda Lazauskienė/ „Advocatera“ nuotr.

Tais atvejais, jeigu vienas iš bendraturčių pagerina bendrą turtą taip, kad jo vertė padidėja, šis bendraturtis turi teisę į patirtų nuostolių atlyginimą, kuris gali būti užtikrinamas, tenkinant tokio bendraturčio reikalavimą padidinti jo bendrosios dalinės nuosavybės dalį, be to bendraturtis gali reikšti reikalavimą priteisti kompensaciją už investuotas į bendrą turtą lėšas ir kt.

Taigi, bendraturčio dalis bendrosios dalinės nuosavybės teisėje gali pasikeisti padidinus bendrąją dalinę nuosavybę, t. y. padidinus bendrąjį daiktą ar jo vertę.

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 4.77 straipsnio 1 dalyje nustatyta, kad jeigu bendraturtis, turėdamas kitų bendraturčių sutikimą ir laikydamasis įstatymų nustatytų taisyklių, savo lėšomis padidina bendrąjį daiktą ar jo vertę, tai šio bendraturčio reikalavimu jo bendrosios dalinės nuosavybės dalis ir naudojimosi bendruoju daiktu tvarka turi būti atitinkamai pakeičiamos.

Pažymima, kad bendraturčio bendrosios nuosavybės dalies pakeitimas, padidinus bendrąją dalinę nuosavybę, reiškia teisių apimties pasikeitimą.

Minėtas pasikeitimas gali įvykti tik, jeigu bendras daiktas yra padidintas tokiomis sąlygomis:

1) turinti kitų bendraturčių sutikimą;

2) laikantis įstatymų nustatytų taisyklių;

3) bendraturčio lėšomis.

Svarbu, kad būtų įvykdytos visos sąlygos. Atitinkamai, nenustačius bent vienos iš aukščiau nurodytų sąlygų bendraturčio daliai bendrojoje dalinėje nuosavybėje padidinti, bendraturčio teisės į didesnę turto dalį negali pasikeisti.

Tuo atveju, jeigu daiktas ar jo vertė yra padidinamas be kitų bendraturčių sutikimo ir jeigu padidintos daikto ar jo vertės dalies negalima atskirti nesužalojant bendro daikto, tai visų bendraturčių dalys padidėja proporcingai jų bendrosios nuosavybės teise turimoms dalims.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA