Paveldosaugininkai ragina susilaikyti nuo nepagarbių veiksmų karių kapinėse | Kas vyksta Kaune

Paveldosaugininkai ragina susilaikyti nuo nepagarbių veiksmų karių kapinėse

KPD nuotr.

Šią savaitę asmenims išniekinus keletą paminklų žuvusiems sovietiniams kariams, Kultūros paveldo departamentas (KPD) ragina susilaikyti nuo nepagarbių veiksmų karių kapinėse.

KPD reiškia susirūpinimą dėl trečiadienį išniekinto sovietinio kario paminklo Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietoje Žaslių centre, Kaišiadorių rajone. Departamentas atkreipia dėmesį, kad šiuo laikotarpiu gali būti provokacijų ar nesąmoningų emocijomis pagrįstų veiksmų įvairiose vietose ir objektuose, susijusiose su rusų kultūra ir istorija, taip pat į Kultūros vertybių registrą įrašytose Antrojo pasaulinio karo karių kapinių teritorijose.

KPD pranešime žiniasklaidai atkreipia dėmesį, kad nors daugelio širdyse šiuo metu yra daug neapykantos Rusijos režimui, departamentas prašo netapatinti kitų tautų kultūros su Rusijos ir Baltarusijos režimų vadais, susilaikyti ir sulaikyti kitus nuo bet kokių nepagarbių veiksmų karių kapinėse – tai iškart būtų pristatyta kaip Rusijos skleidžiamų melagienų apie nacionalizmo šmėklas patvirtinimas.

KPD prašo šiuo sunkiu laikotarpiu sekti situaciją vietose ir, esant galimybei, užkirsti kelią galimoms provokacijoms arba tiesiog paprotinti emocijų paveiktus piliečius.

Vadovaujantis Ženevos konvencija, Antrojo pasaulinio karo karių kapinėms taikoma teisinė apsauga. Ženevos konvencija visame pasaulyje šalis įpareigoja gerbti jos teritorijoje palaidotas karo aukas ir tose kapinėse savo nuožiūra nesiimti jokių pertvarkymų.

Lietuvoje į Kultūros vertybių registrą Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos buvo įrašytos pastebėjus, kad Rusija šių kapų vietoms pradėjo skirti lėšų jų tvarkymui, o tvarkymo metu ėmė atsirasti ir naujos sovietinės simbolikos. Įrašytuose į Kultūros vertybių registrą objektuose be suderinimo su KPD jokių veiksmų negalima imtis.

Šiuo metu Kultūros vertybių registre yra 158 Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos. Dalis jų į registrą atkeliavo iš senųjų sąrašų, dalis buvo įrašyta pagal Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo 2 straipsnį.

Vienas iš nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos reglamentavimo apsaugos tikslų: viešosios pagarbos tikslas, skirtas apsaugoti memorialinius ir sakralinius objektus, mirusiųjų ar žuvusiųjų palaidojimo ir atminimo vietas (karių, sukilėlių, pasipriešinimo okupantams dalyvių ir kitas neveikiančias kapines ar pavienius kapus). Minėto įstatymo 20 straipsnyje nustatyta, kad visos kapinės prižiūrimos pagal Vyriausybės patvirtintas kapinių tvarkymo taisykles.

Užsienio valstybėms reikšmingo nekilnojamojo kultūros paveldo, esančio Lietuvos Respublikoje, objektų tvarkymą reglamentuoja Užsienio valstybėms reikšmingo nekilnojamojo kultūros paveldo, esančio Lietuvos Respublikoje, tvarkymo taisyklės, patvirtintos Lietuvos Respublikos kultūros ministro 2016 05 02 įsakymu Nr. ĮV-354. Dėl Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietų tvarkymo Lietuvos Respublika nėra sudariusi atskiros tarptautinės sutarties su Rusijos federacija.

KPD primena, kad tokių objektų išniekinimas užtraukia ir baudžiamąją atsakomybę. Dėl atvejo Žasliuose policija ėmėsi tyrimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA