Lietuvos mokyklose jau ruošiamasi priimti ukrainiečių vaikus | Kas vyksta Kaune

Lietuvos mokyklose jau ruošiamasi priimti ukrainiečių vaikus

BNS 2022/03/03 20:07
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Šalies mokyklos ruošiasi ukrainiečių vaikų priėmimui, ketvirtadienį skelbia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Šiuo metu svarbiausia, kad į mūsų šalį atvykę vaikai jaustų šilumą, ramybę ir galėtų atsigauti nuo patirto streso, o netrukus galėtų tęsti mokslo metus. Ministerija ir mokyklos tam kruopščiai ruošiasi. Ukrainiečių vaikais pasirengusios rūpintis ir neformaliojo ugdymo įstaigos, nevyriausybinės organizacijos. Dėkojame visiems, kurie tuo rūpinasi ir planuoja padėti nuo karo pabėgusiems vaikams“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Šią savaitę vyko ministerijos susitikimas su savivaldybių atstovais, su jais tartasi dėl ukrainiečių vaikų priėmimo į mokyklas. Ukrainiečių vaikų ugdymu rūpinsis savivaldybės, jų mokykloms konsultacijas teiks tokios patirties turintys Vilniaus lietuvių namai – ši Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldi įstaiga moko užsieniečių vaikus Lietuvoje. Daugelyje savivaldybių yra mokyklų, kurios bendradarbiauja su Vilniaus lietuvių namais.

Savivaldybių atstovai pranešė, kad savivaldybės yra pasirengusios priimti vaikus. Beveik visose savivaldybėse paskirti atsakingi koordinatoriai.

Informacija apie ukrainiečių vaikų priėmimą į mokyklas teikiama savivaldybių švietimo skyriuose, kuriuose paskirti koordinatoriai. Jie suteikia visą reikalingą informaciją apie priėmimą į mokyklą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos svetainėje skelbiami koordinatorių kontaktai. Taip pat galima kreiptis į savivaldybių administracijų priėmimo skyrius.

Mokyklos gali priimti mokytis ir įregistruoti į Mokinių registrą ir tuos mokinius, kurie neturi laikino leidimo gyventi Lietuvoje bei nacionalinės vizos.

Migracijos departamentas informuoja, kad dėl karo veiksmų savarankiškai iš Ukrainos į Lietuvą atvykę ir pasirinktose vietose apsigyvenę Ukrainos piliečiai bei jų šeimos nariai turi atvykti į artimiausią jiems Migracijos departamento teritorinį skyrių ir registruotis.

Atvykusieji savarankiškai, tačiau neturintys, kur apsistoti, kviečiami registruotis Alytaus registracijos centre adresu Alytus, Pramonės g. 1B. Registracijos centras veikia visą parą.

Po registracijos asmenys gauna leidimą laikinai gyventi Lietuvoje vienerius metus ir nacionalinę vizą tam pačiam laikotarpiui.

Migracijos departamentas taip pat primena, kad registracijai suaugusieji kartu turi atsivesti vaikus.

Ukrainos piliečiams, turintiems biometrinius pasus, taikomas bevizis režimas.

Vaikai, kurie turi tik gimimo liudijimus, turi vykti registruotis į migracijos skyrius artimiausiu metu – jiems bus taikoma pagreitinta procedūra gauti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje ir nacionalinę vizą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA