Bandys stabilizuoti kainų kilimą: į rinką išleis dalį naftos rezervų | Kas vyksta Kaune

Bandys stabilizuoti kainų kilimą: į rinką išleis dalį naftos rezervų

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Reaguodamos į pokyčius naftos rinkose, Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) narės sutarė imtis kolektyvinių veiksmų, tarp kurių – ir sprendimas į rinką išleisti dalį naftos rezervų. Dėl to sutarta vakar vykusiame neeiliniame TEA šalių ministrų susitikime, kuriame diskutuota dėl koordinuotų veiksmų, siekiant stabilizuoti dėl karo Ukrainoje išaugusias energijos išteklių kainas pasaulinėje rinkoje.

Tai ketvirtas kartas agentūros istorijoje nuo 1974 m., kai priimtas toks sprendimas kainų stabilizavimui, ir Lietuva jį aktyviai rėmė, rašoma Energetikos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

„Lietuvai didelį susirūpinimą kelia padėtis pasaulio energetikos rinkose, ypač sparčiai kylančios naftos kainos. Pasaulinės naftos rinkos situacija, susijusi su karu Ukrainoje, reikalauja, kad būtume vieningi ir imtumėmės neatidėliotinų veiksmų, todėl Lietuva remia siūlymą ir prisidės prie sprendimo dėl bendro naftos atsargų išleidimo į rinką, – posėdyje sakė energetikos ministras Dainius Kreivys

„Dabartinė situacija Ukrainoje dar kartą akivaizdžiai patvirtino būtinybę mažinti visų mūsų energetinę priklausomybę nuo Rusijos. Mokėdami už Rusijos gamtines dujas ir naftą finansuojame žiaurų Rusijos karą prieš Ukrainą ir jos žmones. Privalome tai sustabdyti, nes vieną dieną galime susidurti su tokiu pat karu.”

Tikimasi, jog papildoma pasiūlos injekcija – iš viso apie 60 mln. barelių naftos – padės stabilizuoti naftos kainų kilimą. Planuojama, jog šalys prie sprendimo prisidės proporcingai pagal suvartojamos naftos ir jos produktų kiekius. Tikslus skaičius, kiek tonų naftos iš rezervų turės prisidėti Lietuva, nebus skelbiamas.

Ministras posėdyje taip pat akcentavo, jog Lietuva aktyviai bendradarbiauja su ES partneriais ir JAV, kad užsitikrintų energetikos sistemos stabilumą ir nenutrūkstamą energijos tiekimą, taip pat ieškodama alternatyvių patikimų energijos šaltinių ir transportavimo kelių.

Tarptautinė energetikos agentūra svarbiausia šio sektoriaus organizacija pasaulyje, patarianti valstybėms narėms energetikos politikos formavimo bei pasirengimo reaguoti į naftos tiekimo sutrikimus klausimais, analizuojanti ir teikianti informaciją apie tarptautinę naftos rinką ir kitus energetikos sektorius. Energetiškai pažangiausias pasaulio valstybes vienijančioje organizacijoje – 31 narė, tarp jų – ir Lietuva.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA