Kaune fiksuojamas normas viršijantis oro užterštumas | Kas vyksta Kaune

Kaune fiksuojamas normas viršijantis oro užterštumas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Antradienio vakarą ir trečiadienio rytą kauniečiai skundžiasi negalintys atsiverti langų – lauke paskutinėmis dienomis neįmanoma kvėpuoti. Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) duomenimis, Kaune iš tiesų fiksuojamas normas viršijantis oro užterštumas.

„Kas dega Kaune? Visas miestas smirda dūmais”, – antradienio vakarą teiravosi skaitytoja. Tuo metu trečiadienį kelios Kauno darželių auklėtojos sulaukė įspėjimo vaikų nevesti į lauką.

AAA trečiadienio 10.40 val. duomenimis, vidutinė kietųjų dalelių KD10 koncentracija Kaune, Noreikiškėse siekė 33.18, Dainavos stotyje – 56.97 mikrogramų kubiniame metre. Leidžiama paros ribinė norma yra 50 mikrogramų kubiniame metre.

Oro užterštumas Kaune / AAA nuotr.

Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų (NVSC), taršai įtakos turėjo sausos, nevalytos miestų gatvės ir šaligatviai, besikaupiantys teršalai iš individualių namų patalpų šildymo.

Kietųjų dalelių poveikis žmonių sveikatai

Kietosios dalelės – tai ore esančių dalelių ir skysčio lašelių mišinys, kurio sudėtyje gali būti įvairių komponentų – rūgščių, sulfatų, nitratų, organinių junginių, metalų, dirvožemio dalelių, dulkių, suodžių, biologinių komponentų (alergenų, mikroorganizmų).

Didesnės kietosios dalelės (KD10) paprastai paveikia viršutinius kvėpavimo takus, nukeliauja iki bronchų, dažniausiai sukelia kosulį ir čiaudulį, o smulkiosios (KD2,5) patenka į plaučius, kraują ir gali paveikti ne tik kvėpavimo, bet ir kraujotakos sistemos organus, pabloginti vidaus organų funkciją, apsunkinti lėtinių ligų eigą, informuoja NVSC specialistai.

Atsargumo priemonės – rekomendacijos gyventojams:

• sergantiems lėtinėmis ligomis (pvz., astma, širdies ar plaučių ligomis) patariama likti namuose ir stebėti sveikatą;

• dirbantiems ir sportuojantiems siūloma riboti fizinį aktyvumą lauke, būti vietose, kurios yra atokiau nuo judrių gatvių, kitų aplinkos oro taršos šaltinių;

• dėl darbo ar kitų priežasčių ilgą laiką būnantiems užterštose vietose siūloma dėvėti kvėpavimo takų apsaugos priemones;

• visiems rekomenduojama atsisakyti asmeninių automobilių, naudotis viešuoju transportu;

• soduose, priemiesčiuose nekurkite laužų, nedeginkite atliekų; venkite šildyti patalpas kietu kuru kūrenamais įrenginiais;

• blogai pasijutę, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA