V. Zelenskis pasirašė paraišką dėl Ukrainos įstojimo į Europos sąjungą | Kas vyksta Kaune

V. Zelenskis pasirašė paraišką dėl Ukrainos įstojimo į Europos sąjungą papildyta: Lietuva ir kitos 7 ES šalys išreiškė paramą

BNS, DELFI 2022/02/28 19:47
Soc. tinklo „Facebook“ nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė paraišką dėl Ukrainos įstojimo į Europos Sąjungą (ES).

Pasirašymo ceremonijoje dalyvavo Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančiukas ir ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė paraišką dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje.

Apie tai pranešė „Liaudies tarno“ spaudos tarnyba.

„Ukrainiečiai seniai įrodė, kad mes – neatsiejama Europos bendrijos dalis. Ukraina teikia paraišką stojimui į ES pagal ypatingąją procedūrą. Dėkojame partneriams už palaikymą ir greitus sprendimus“, – „Unian“ cituoja D. Šmyhalio pranešimą.

Vėliau „Liaudies tarno“ spaudos tarnyba paskelbė nuotrauką, kurioje matyti, kaip V. Zelenskis pasirašo šį dokumentą.

„Šiuo raštu Ukraina, kaip Europos valstybė, gerbianti vertybes, įtvirtintas Europos Sąjungos sutarties 2-ajame straipsnyje, turi garbės pateikti prašymą narystei Europos Sąjungoje pagal Europos Sąjungos sutarties 49-ąjį straipsnį“, – sakoma dokumento, kurio nuotrauka buvo paskelbta, tekste.

V. Zelenskio atstovas atskleidė, dėl ko buvo susitarta per derybas su Rusija

Derybų dalyviai išskyrė virtinę prioritetinių temų, kurioms buvo numatyti tam tikri sprendimai, pranešė Ukrainos prezidento patarėjas.

Pirmasis Ukrainos ir Rusijos derybų etapas baigėsi, derybos truko maždaug šešias valandas.
Šalys susitarė surengti kitą derybų etapą, sakė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas.

Pasak jo, „šalys išskyrė virtinę prioritetinių temų, kurioms buvo numatyti tam tikri sprendimai“.

Derybų dalyviai šiuo metu grįžta į savo valstybių sostines apsvarstyti derybų rezultatų.

Ukrainos stojimo į Europos Sąjungą perspektyva yra susijusi su esama procedūra šalims kandidatėms, numatančia derybas dėl prisijungimo prie bloko, pirmadienį žurnalistams aiškino Europos Komisijos atstovas Ericas Mameris.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen „tai komentavo“ ir „aiškiai pasakė, jog Ukraina turi europinę perspektyvą ta prasme, kad kalbama apie Europos šalį“, sakė E. Mameris.

„Egzistuoja procedūra, kurią, manau, labai gerai žinote, kai kalbama apie derybas dėl stojimo, rengiamas siekiant įvykdyti stojimo sąlygas“, – į atitinkamą klausimą spaudos konferencijoje Briuselyje atsakė jis.

E. Mameris pridūrė EK vadovę patikslinus, kad ES toliau plečia savo santykius su Ukraina, viršydama Asociacijos susitarimą.

Paprašytas konkrečiau pakomentuoti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pirmadienio raginimą ES nedelsiant suteikti jo šaliai narystę bloke pagal specialią skubią procedūrą, E. Mameris tvirtino, kad šitą klausimą reikia užduoti ne Europos Komisijai.

Sekmadienį Europos Komisijos pirmininkė sužadino ukrainiečių viltis dėl spartesnės narystės, interviu naujienų kanalui „Euronews“ pasakiusi: „Jie yra vieni iš mūsų ir mes norime jų pas save“.

Pasak U. von der Leyen, Ukraina jau „dalyvauja kai kuriuose europiniuose procesuose, pavyzdžiui, Ukrainos rinkos integracijoje į bendrąją ES rinką“. Be kitų dalykų, bendradarbiaujama energetikos ir kitose srityse.

Tačiau E. Mameris pirmadienį žurnalistams teigė, jog U. von der Leyen turėjo galvoje, kad Ukraina „yra Europos šalis ir mes norime jų pas save, tai yra, bendrai Europoje“.

V. Zelenskis pirmadienį ryte paragino ES nedelsiant suteikti jo šaliai narystę bloke, Maskvos puolimui prieš Ukrainą tęsiantis jau penktą dieną.

„Mes kreipiamės į Europos Sąjungą dėl skubaus Ukrainos priėmimo pagal naują specialią procedūrą“, – naujame vaizdo kreipimesi sakė 44 metų lyderis.

Papildyta 21:45 val. Lietuva su 7 šalimis reiškia paramą

Lietuva ir dar septynios Europos Sąjungos šalys reiškia paramą Ukrainos narystei Bendrijoje, pirmadienį pranešė Prezidentūra.

Kaip teigiama pranešime, Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Čekijos, Slovėnijos, Bulgarijos ir Slovakijos prezidentai atviru laišku kreipėsi į ES valstybių vadovus ragindami juos palaikyti Ukrainos ES narystės prašymą, kuo skubiau suteikti šaliai kandidatės statusą ir pradėti derybų procesą.

„Esame tvirtai įsitikinę, kad Ukraina nusipelno, jog jai būtų skubiai pasiūlyta stojimo į Europos Sąjungą perspektyva. Todėl raginame Europos Sąjungos valstybes nares sutelkti didžiausią politinę paramą Ukrainai ir sudaryti sąlygas Europos Sąjungos institucijoms imtis veiksmų, kad Ukrainai nedelsiant būtų suteiktas Europos Sąjungos šalies kandidatės statusas ir pradėtas derybų procesas“, – rašoma prezidentų laiške.

Paramą Ukrainai dėl narystės ES išreiškė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, telefonu kalbėjęs su ukrainiečių kolega Dmytro Kuleba.

„Išreiškiau tvirtą Lietuvos paramą Ukrainos kovai ir narystei ES. Mūsų nuomonės visiškai sutampa, kur turi plaukti Rusų karinis laivas ir ko reikia, kad jis ten nusigautų greičiau“, – tviteryje rašė ministras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA