G. Nausėda apie pasirengimą reaguoti į karinius veiksmus: atėjo metas parodyti, kas mes esame | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda apie pasirengimą reaguoti į karinius veiksmus: atėjo metas parodyti, kas mes esame prezidentas kviečia laikytis rimties

BNS 2022/02/24 08:30

Lietuva didins kovinį pasirengimą, su Vakarų partneriais konsultuojamasi dėl pagalbos Ukrainai ir sankcijų Rusijai, ketvirtadienį pranešė prezidentas Gitanas Nausėda, Rusijai pradėjus karinius veiksmus kaimyninėje šalyje.

„Agresijos Ukrainoje akivaizdoje didiname ir savo kovinį pasirengimą. Kaip tai užtikrinti, spręs mano sušaukta Valstybės gynimo taryba“, – ketvirtadienį išplatintame kreipimesi teigia Lietuvos prezidentas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas LRT sakė, jog Valstybės gynimo tarnyba bus šaukiama 9 valandą ryte.

„Sustabdyti Rusiją gali tik vieninga ir griežta demokratinių Vakarų reakcija. Todėl jau pradėjau aktyvias konsultacijas dėl tolesnių veiksmų su NATO sąjungininkais ir Europos Sąjungos partneriais. Veiksmai turės apimti tiek aktyvią paramą Ukrainai, tiek ir sunkias sankcijas Rusijai“, – teigia jis.

Pasak prezidento, šiandien tapome nusikalstamų Rusijos veiksmų liudininkais ir negalime likti abejingi „neišprovokuotai karinei agresijai“, stumiančiai į pavojų milijonus nekaltų žmonių ir griaunančiai tarptautinės tvarkos pamatus.

„Šią nerimo valandą mano ir, tikiu, kiekvieno iš Jūsų mintys yra su broliška ukrainiečių tauta. Siautėjančio blogio akivaizdoje privalome būti vieningi, solidarūs ir pasirengę duoti atkirtį“, – sako G. Nausėda.

Pasak Lietuvos prezidento, nuo to, kaip reaguosime artimiausiomis valandomis ir dienomis, gali priklausyti visos Europos ateitis.

„Todėl kviečiu Lietuvos žmones laikytis rimties, o valstybės institucijas – būti ypač budrias ir užtikrinti aukščiausią parengtį. Nors tiesioginės grėsmės Lietuvos valstybės stabilumui nėra, privalome tinkamai vertinti susiklosčiusią situaciją ir veikti atsakingai bei solidariai“, – teigia jis.

„Niekada anksčiau nebuvome tokie stiprūs ir taip gerai pasirengę kartu su sąjungininkais atremti išorės iššūkius. Atėjo metas parodyti, kas mes esame – ir ko mes esame verti“, – pridūrė G. Nausėda.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksti ryte ketvirtadienį paskelbė karinę operaciją Ukrainoje jos separatistams ginti ir provakarietiškai savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“.

Ukrainos sostinėje Kijeve ir rytiniame Mariupolio uostamiestyje, netrukus po to girdėjosi sprogimai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA