Lietuva atsisakė pusantrų metų galiojusio COVID-19 paveiktų šalių sąrašo | Kas vyksta Kaune

Lietuva atsisakė pusantrų metų galiojusio COVID-19 paveiktų šalių sąrašo papildyta

BNS, Kas vyksta Kaune 2022/02/23 12:02
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nuo šiandien, vasario 23 d., nebelieka COVID-19 ligos paveiktų šalių sąrašo, tačiau reikalavimai keliautojams, nustatyti kituose teisės aktuose, galioja ir toliau. Dėl to teikiame apibendrintą informaciją dėl privalomų reikalavimų keliautojams ir kitas su kelionėmis susijusias rekomendacijas.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys antradienį netekusiu galio pripažino savo 2020 metų birželio 15 dienos įsakymą „Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) paveiktų šalių sąrašo patvirtinimo“ su visais pakeitimais ir papildymais.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Neringa Mikėnaitė BNS paaiškino, kad visi reikalavimai keliautojams nurodyti Vyriausybės nutarime „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ bei susijusiuose teisės aktuose.

Anot jos, paveiktų šalių sąrašas šiuo metu nereikalingas, nes jis tik atkartotų minėtuose teisės aktuose esančius reikalavimus.

Tuo metu, kaip rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime žiniasklaidai, keliautojams, atvykstantiems iš Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybių (ES, Islandijos, Lichtenšteino, Norvegijos), Šveicarijos Konfederacijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės, Andoros Kunigaikštystės, Monako Kunigaikštystės, San Marino Respublikos ir Šventojo Sosto (Vatikano Miesto Valstybės), netaikomi jokie su kelionėmis susiję COVID-19 ligos valdymo apribojimai.

Tai reiškia, kad iš šių šalių atvykstantiems keliautojams nereikia pildyti keleivio anketos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) tinklalapyje ir atlikti tyrimo dėl COVID-19 ligos, net jei asmuo nėra vakcinuotas ar persirgęs. Atvykus į Lietuvą izoliuotis taip pat nereikia.

Keliautojai iš trečiųjų šalių, kurie gali atvykti į Lietuvą, prieš atvykdami privalo užpildyti NVSC anketą ir, jei asmuo neatitinka Lietuvoje galiojančių vakcinacijos bei persirgimo kriterijų, atsivežti neigiamą PGR tyrimo atsakymą (galioja 72 val. nuo tyrimo paėmimo momento). Izoliacija keliautojams iš trečiųjų šalių netaikoma.

SAM primena, kad atvykstant iš bet kurios šalies rekomenduojama laikytis COVID-19 ligos prevencijos priemonių visos kelionės metu. Svarbu dėvėti medicininę kaukę, laikytis atstumų, nesibūriuoti, nebūti nevėdinamose patalpose ar jose leisti kuo mažiau laiko, dažnai plauti rankas.

Pajutus koronavirusui būdingus simptomus (kosulį, slogą, sunkų kvėpavimą, temperatūrą ir kita), rekomenduojama nekeliauti.

Taip pat, ne vėliau kaip trečią dieną po atvykimo į Lietuvą paties gyventojo lėšomis jo pasirinktoje gydymo įstaigoje ar laboratorijoje rekomenduojama atlikti PGR tyrimą arba antigeno testą. Rekomendacija netaikoma asmenims, persirgusiems koronavirusu, kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu, ne anksčiau kaip prieš 90 dienų iki atvykimo į Lietuvą.

Raginame keliautojus, vykstančius į kitas šalis iš Lietuvos, prieš kelionę pasidomėti, kokius reikalavimus keliautojams taiko šalis, į kurią vykstama. Daugiau informacijos galima rasti Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje www.keliauk.urm.lt arba oficialioje Europos sąjungos svetainėje „Re-open EU”.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA