Dvi Kauno gimnazijos bus sujungiamos į vieną | Kas vyksta Kaune

Dvi Kauno gimnazijos bus sujungiamos į vieną

BNS / Jurgita Andriejauskaitė 2022/02/22 13:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Antradienį Kauno taryba pritarė Kauno Antano Smetonos gimnazijos reorganizacijai, prijungiant ją prie Kauno „Varpo“ gimnazijos. Apjungta gimnazija išlaikys pastarąjį pavadinimą.

A. Smetonos gimnaziją prie „Varpo“ gimnazijos rengiamasi prijungti iki kitų mokslo metų pradžios, pabaigus šiuos mokslo metus.

Atlaisvėjusį A. Smetonos gimnazijos pastatą ketinama perduoti Kauno technologijos universiteto Inžineriniam licėjui.

Opozicinės konservatorių partijos narys taryboje Rytas Kupčinskas pastebėjo, jog jungiant gimnazijas atsisakoma Antano Smetonos vardo ir teigė, jog tai „didžiulė negarbė“ miestui.

„Man atrodo, kad svarbių ir reikšmingų tautos didvyrių vardai ištrinami iš Kauno miesto įstaigų pavadinimų. Džiaugiamės, kad iš laikinosios sostinės – į šiuolaikinę, bet savo didžiavyrių, svarbių asmenų Lietuvos nepriklausomybės asmenų istorijoje negerbiam, čia reikšmingas dalykas“, – tarybos posėdyje sakė R. Kupčinskas.

Jis pastebėjo, kad panašiai, įstaigas reorganizuojant anksčiau, atsisakyta ir kitų istorijai nusipelniusių veikėjų vardų.

„Tokia tendencija būdinga valdančiųjų daugumai. Tai kelia labai rimtų klausimų dėl istorinio paveldo ir ar apskritai savivaldybės vadovybė galvoja, kad tokių kaip A. Smetonos vardo panaikinimas mokyklos pavadinime yra tikrai Kaunui garbingas dalykas. Manau, čia didžiulė negarbė“, – teigė politikas.

Kauno vicemeras Andrius Palionis teigė, jog istorinio vardo neketinama sunaikinti.

„Bendruomenė A. Smetonos ir „Varpo“ apsisprendė, kurį vardą išlaikys. Nusprendė, kad pasilieka „Varpo“ pavadinimą. Anksčiau svarstant šį klausimą minėta, kad yra bent kelios mokyklos išreiškusios norą turėti A. Smetonos pavadinimą, niekas nieko nesunaikina, bet gali atrodyti visaip“, – sakė vicemeras.

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė tarybos nariams teigė, jog gauti raštiški abiejų gimnazijų sutikimai dėl reorganizacijos.

Vedėjos teigimu, A. Smetonos gimnazijoje mokosi 215 moksleivių, o „Varpo“ – 398. Abi mokyklas skiria vos pora kilometrų.

„Prieš tai ištekliai buvo panaudoti neefektyviai, mokosi 215 mokinių, o mokyklos plotas 7000 kvadratinių metrų. Iš tikrųjų, pagal turimą plotą mažas mokinių skaičius“, – sakė vedėja.

Savivaldybės duomenimis, per penkerius pastaruosius metus Kauno Antano Smetonos gimnazijoje sumažėjo 210 mokinių, gimnazijoje yra 10 klasių komplektų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA