Kaune bus įteiktas Tolerancijos žmogaus apdovanojimas ir L. Donskio premija | Kas vyksta Kaune

Kaune bus įteiktas Tolerancijos žmogaus apdovanojimas ir L. Donskio premija

BNS 2022/02/20 09:25
J. Petronio nuotr.

Vytauto Didžiojo universiteto Didžioje auloje Kaune sekmadienį bus įteiktas Tolerancijos žmogaus apdovanojimas ir Leonido Donskio premija.

Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ valdybos sprendimu 2021 metų Tolerancijos žmogumi išrinkta edukologė, vienuolė sesuo Viktorija Voidogaitė.

Kasmetinė Leonido Donskio premija skirta rašytojui, žurnalistui, vertėjui Rimantui Vanagui.

V. Voidogaitė apdovanota už pagalbą migrantams.

„Savo pavyzdžiu ji parodė, kad pabėgėliai nėra blogi ar pavojingi žmonės, o esminis barjeras slypi mūsų galvose ir stereotipuose, kuriuos peržengus, atrandi tokius pačius žmones kaip ir mes patys“, – teigiama fondo pranešime.

Kasmetinė L. Donskio premija rašytojui, žurnalistui, vertėjui R. Vanagui skirta už Anykščių žydų istorijų atskleidimą, nenutylint vietos lietuvių gyventojų dalyvavimo Holokauste.

„Jo kūryboje susisieja meilė savo gimtajai vietai ir kraštui bei globalios tendencijos. Jis nuolat liudija, kad nuoširdus gyvenimas savo gimtojoje vietoje nėra prastesnis nei didžiuosiuose pasaulio centruose. Tuo pačiu jis primena atvirumo ir skaudžių patirčių aktualizavimo, atminties gaivinimo svarbą, todėl dalį savo darbų yra paskyręs Anykščių žydų istorijai, vietos lietuvių gyventojų dalyvavimui Holokauste“, – nurodė Sugiharos fondas.

V. Voidogaitei bus įteiktas skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtas atminimo medalis ir diplomas, R. Vanagui – diplomas ir tūkstančio eurų premija. Šiemet abiem laureatams taip pat bus padovanoti Grigorijaus Kanovičiaus raštų rinkiniai.

Metų Tolerancijos žmogaus nominacija yra kasmetinė tradicija, pirmasis apdovanojimas įteiktas 2001 metais.

Šis apdovanojimas skiriamas asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

L. Donskio premija teikiama už ilgametes pastangas stiprinti pilietinį sąmoningumą, pakantą ir toleranciją, taip pat – už žmogaus teisių gynimą, dialogo mezgimą ir palaikymą tarp skirtingai mąstančių, už pamokas ir pastangas kalbėti be pykčio ir šališkumo, už kitokios nuomonės išklausymą ir jos gerbimą, už nuolatinį priminimą, jog lavinimasis ir apšvieta yra nuolat mus lydintys reiškiniai, stiprinantys abipusį supratimą ir empatiją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA