Kol gyventojai skaičiuoja nuostolius, sinoptikai įspėja, kad stiprus vėjas trauksis tik šiąnakt | Kas vyksta Kaune

Kol gyventojai skaičiuoja nuostolius, sinoptikai įspėja, kad stiprus vėjas trauksis tik šiąnakt Kaune virto medžiai, apgadintas turtas

KAUNAS.KASVYKSTA.LT INF., BNS 2022/02/19 10:17
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Naktis iš penktadienio į šeštadienį Kaune ir visoje Lietuvoje buvo nerami – siautėjas stiprus vėjas vartė medžius, apgadino gyventojų turtą. Ugniagesiai nuo pat šeštadienio ryto sulaukia vis daugiau gyventojų skambučių dėl stichijos padarinių šalinimo. Tuo tarpu sinoptikai praneša, kad tokie orai tęsis iki sekmadienio nakties.

Silpnės sekmadienio naktį

Kaip skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, šeštadienio dieną atslinkus dar vienam giliam ir aktyviam Atlanto žemo slėgio sūkuriui visoje šalyje netrūks nei kritulių, nei labai smarkaus vėjo. Dangų dengs tankūs, stori ciklono debesys.

Krituliai iškris visoje šalyje, daugiausia vyraus šlapdriba, lietus.

Pūs smarkus pietvakarių, vakarų vėjas, jo gūsiai daug kur sieks 17-22 m/s, Vakarų Lietuvoje bus dar stipresni – 23-27 m/s, o pajūryje tęsis audra ir pirmoje dienos pusėje vėjas įsismagins iki 28-30 m/s. Ir toliau esant šiltesnei oro masei virš Lietuvos šils iki 2-6 laipsnių šilumos.

Sekmadienio naktį ciklonui tolstant didžiausias kritulių masyvas iškeliaus, bet trumpų, nedidelių kritulių dar bus ir daugiausia kris sniegas, šlapdriba. Kai kur, didesnė tikimybė šalies rytuose, pašalus keliuose susiformuos plikledis. Vėjas liks pietvakarių, vakarų, silpnės iki 8-13 m/s, bet jo gūsiai dar daug kur pūstels iki 15-20 m/s. Temperatūra pasiskirstys nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 šilumos.

Sekmadienio dieną ir toliau protarpiais negausiai pasnigs, kai kur iškris ir mišresnių kritulių porcija. Rytą dar pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai užpūs iki 15-20 m/s, įdienojus vėjas jau rims. Aukščiausia temperatūra bus 0-5 laipsniai šilumos.

Vėjo padariniai Kaune

Šeštadienio naktį Kaune siautėjas vėjas paliko savo žymą – kai kurios gatvės dėl ant jų nukritusių medžių laikinai buvo nepravažiuojamos, o Aleksote buvo apgadintas gyventojų turtas.

Kaip rašė grupės „Kur stovi policija Kaune“ nariai, užvirtę medžiai buvo pastebėti Kalkinės, Trakų ir Titnago gatvėse. Aleksote, Veiverių gatvėje, važiuojant link Garliavos, kauniečiai pranešė apie pabirusias šakas. Taip pat Aleksote, įsismarkavęs vėjas apgadino namo stogą, išvertė eglę.

Daugėja iškvietimų dėl vėjo padarinių

Ugniagesiai-gelbėtojai nuo šeštadienio ryto vis daugiau sulaukia iškvietimų ir dažniau vyksta šalinti didėjančio vėjo padarinių – nuo kelio nuvilkti nuvirtusius medžius ar nulaužtas šakas, nutrauktus laidus.

Kaip BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas, pranešimų apie vėjo padarinius gaunama iš visos Lietuvos, daugiausia iš vakarinių ir Kauno regionų.

„Matome, kad vėjas yra pakilęs intensyvumas tik didėja ir iškvietimų skaičius auga auga auga. Konkrečių skaičių dar nėra“, – BNS sakė Situacijų koordinavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Žilinskas.

Pasak jo, daugiausia iškvietimų kol kas sulaukiama Vakarų Lietuvoje, Klaipėdos apskrityje ir Kauno apskrityje, Kauno rajone.

Ugniagesiai gelbėtojai per praėjusią parą (iki šeštadienio 6 val. ryto) šalies ugniagesiai gesino 21 gaisrą, 60-čia atvejų prisijungė prie gelbėjimo darbų: nuo važiuojamosios dalies po avarijų šalino transporto priemones, padėjo medikams ir kitoms spectarnyboms.

Dar beveik tris dešimtis kartų vyko šalinti vėjo padarinių: dažniausiai nuo kelio nurinkti nuvirtusius medžius ar nulaužtas šakas, sutvarkyti nutrauktus laidus.

„Iki šeštadienio ryto Vilniaus, Telšių ir Alytaus apskrityse vyko po du kartus, Kauno – šešis, Klaipėdos – vieną, Šiaulių – tris, Panevėžio – penkis, Tauragėje – aštuonis“, – teigė S. Žilinskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA