Butų kainos paaugo penktadaliu: ar investuoti dar ne per vėlu? | Kas vyksta Kaune

Butų kainos paaugo penktadaliu: ar investuoti dar ne per vėlu?

„Namučių“ pastatai / Organizatorių nuotr.

Lietuvoje per praėjusius metus butų kainos didėjo 20 procentų. Bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 22,4 proc. Tad pandemijos pabaigos ir NT kainų atoslūgio laukusiems žmonėms dabar belieka lieti apmaudą. Negana to, pastaraisiais mėnesiais infliacijos rodikliai signalizuoja, kad bankų sąskaitose ar tiesiog stalčiuje gulintys pinigai sparčiai nuvertėja. Bet juos įdarbinti NT sektoriuje – vis dar galima.

Investicijų sprendimus atidėliojusiems ir dabar ieškantiems tinkamų variantų kyla daug iššūkių. Situacija rinkoje yra įkaitusi, NT paklausa gerose vietose viršija pasiūlą, vis daugiau kainų tampa neįkandamos, kadangi kainos auga sparčiau, negu atlyginimai.

Vis dėlto NT sritis yra suprantamiausia, todėl turbūt ir išlieka populiariausia lietuvių investavimo kryptimi, o daugiausia laimi tie, kurie sugeba pasverti ir apskaičiuoti įvairių aplinkybių įtaką planuojamam pinigų srautui.

„Kiekvieno žmogaus situacija yra skirtinga. Galbūt vieni planuoja naujame bute kurį laiką pagyventi patys, o vėliau persikelti į didesnį arba įsigyti nuosavą namą. Antri iškart perka su mintimi išnuomoti. Treti nori turėti antrą būstą ir tikisi uždirbti net ir be nuomos – tiesiog porą metų išlaikę turtą ir jį pardavę“, – investuoti norinčių pirkėjų poreikius aptaria nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Juda NT“ bendraįkūrėjas Juras Sadauskas.

Pasak J. Sadausko, dažniausiai daugiau laimi tie, kurie investuoja projekto vystymo pradžioje ir kartais net iš brėžinių, kadangi yra galimybė būstą įsigyti šiek tiek pigiau negu projekto pardavimų pabaigoje. Taip pat labiau tikėtina įsigyti geresnį būstą iš esamų tame pačiame projekte, kas irgi reiškia patogesnį gyvenimą, jei perkama sau ir, tikėtina, šiek tiek didesnį likvidumą, kai kalbama apie investicijas.

Paklausa neslūgsta

J. Sadauskas patvirtina, kad ilgai statybų sektoriuje veikiančios bendrovės šiuo metu užklausų sulaukia ne tik dėl vystomų projektų, bet ir dėl ateities planų.

„Sėkmingai įgyvendinti projektai, geras klientų poreikių išmanymas ir lankstumas ilgainiui atneša papildomą naudą – didesnį pirkėjų pasitikėjimą. Investuoti nusprendę žmonės nori iš pirmų lūpų sužinoti, kas vyksta rinkoje, kaip atrasti sau geriausią variantą.

Tarkim, mums visada įdomu padiskutuoti, ką verčiau įsigyti: ar naujos statybos būstą Žaliakalnyje nuo 2500 eurų už kv. m ar pavažiuoti 10–15 min. nuo centro šurmulio ir rasti naujus namus gamtos apsuptyje už perpus mažesnę kainą?“, – kalba J. Sadauskas ir kaip pavyzdį pateikia Kauno pietuose augančius „Namučius“, kur vidutinė 1 kv. m kaina su daline apdaila siekia 1300 eurų, o su pilna apdaila – apie 1600 eurų.

„Namučių“ pastatai / Organizatorių nuotr.

Siūlo pasverti ir kainų skirtumus, ir rizikas

Investicijas į patikimų statytojų projektus NT ekspertas vadina tvaresnėmis. Anot pašnekovo, pirkdami seną būstą žmonės siekia išleisti mažiau, bet neretai pasitaiko, kad po sandorio netikėtai išlenda įvairūs pastato trūkumai, kurie iš pradžių atrodė nepastebimi. Tokie netikėtumai lemia nenumatytas finansines ir laiko sąnaudas, o investuojant reiškia nuostolius, mažesnę ilgalaikę grąžą.

„Dabar statomiems pastatams keliami nepalyginamai aukštesni reikalavimai negu pastatytiems prieš 10 metų ar dar seniau. Kartu statybų standartai lemia, kad šiuolaikinis A+ / A++ energinės klasės būstas tausoja energiją, o gyventojams šildymas atsieina kur kas pigiau negu gyvenant senos statybos daugiabutyje“, – akcentuoja NT ekspertas.

Kalbėdamas apie „Namučių“ pavyzdį jis nurodo, kad butų savininkai gauna visas statybos garantijas penkiems–dešimčiai metų pagal Statybos techninį reglamentą.

Naujas projektas – daugiau galimybių rinktis

Pakankamai gera akustinio komforto sąlygų klasė, erdvūs kiemai automobiliams statyti, elektromobilių įkrovimui paruošta infrastruktūra, modernus bei tvarus kiemų apšvietimas, vaikų žaidimų ir poilsio erdvės, architektūros ir dizaino dermė – taip pat svarbūs naujo NT projekto privalumai, kuriuos įvardija NT paslaugų bendrovės bendraįkūrėjas.

„Namučių“ pastatai bus keturių aukštų, visi butai – su vienu arba dviem balkonais, o pirmi aukštai – su savo kiemeliais. Investicijos patrauklumą didina ir tai, kad gyventojams siūlomas patogus susisiekimas su miestu: viešasis transportas kursuoja vos keli šimtai metrų nuo namų, taip pat netoliese statomas naujas privatus vaikų darželis.

Projekte numatyta, kad iš viso daugiabučių kvartale II Jonučiuose, Kauno rajone, duris atvers 350 butų. Tad investuotojai šiuo metu turi pasirinkimo laisvę – įsigyti atitinkamo ploto ir apdailos butą, atsižvelgiant į savo turimas lėšas.

Numatoma, kad pirmieji naujakuriai į „Namučius“ galės įsikelti jau šių metų spalį. Vadinasi, investuotojams neteks ilgai laukti pirmosios grąžos, jeigu butą jie perka nuomai.

Gamtos apsuptį vertina ne mažiau negu pastato kokybę

Kitas „Juda NT“ bendraįkūrėjas Darius Uleckas pastebi, kad vis didesnę įtaką pasirinkimams turi žaluma. Žmonės nori gyventi mieste, tačiau kartu mėgautis gamtos vaizdais ir ramybe.

„Kaunas yra žalias miestas, o kai kuriose jo dalyse gamta yra išties įspūdinga – priklauso draustiniui arba botanikos sodui. Gyvenimas žalioje aplinkoje netoli unikalių gamtos objektų teikia daugiau malonumo bei harmonijos pojūčio“, – mano D. Uleckas.

Todėl pastaraisiais metais daug dėmesio sulaukia Aleksotas ir visa pietinė miesto dalis. Šioje teritorijoje aktyviai vyksta verslo objektų plėtra, vystoma inovacijų pramonės vizija ir tobulinama infrastruktūra. Natūralu, kad kartu auga ir gyvenamojo ploto poreikis.

„Dauguma būsto ieškančių žmonių mano, kad idealus atstumas iki miesto centro yra 10 minučių automobiliu. Pietinė miesto dalis ir net rajonas šį kriterijų atitinka. Tad 500 eurų nuomos mokestis už naują 2 kambarių butą yra rinkai priimtina kaina, kuri jau nieko nebegąsdina“, – teigia D. Uleckas.

Dar jis pastebi, kad Lietuvos gyventojų migracija iš mažesnių miestelių ir gyvenviečių į Vilnių ir Kauną yra senas reiškinys, kuris vyksta ir šiandien. Taip pat po ilgų emigracijos metų į tėvynę grįžta lietuviai, užsienio šalyse sukaupę nemažą kapitalą.

Už santaupas jie perka būstą, kuria verslus, investuoja į NT, kuris garantuoja pasyvias pajamas. O prižiūrėti ir nuomoti naują butą yra daug žinių ar specifinių įgūdžių nereikalaujanti veikla, todėl apie tokias investicijas paprasti žmonės mąsto pirmiausia.

D. Uleckas pripažįsta, kad pastaraisiais metais populiariausia investicija pasiteisina, nes butai brangsta, o jų nuomos kainos kyla. Skaičiuojama, kad išsinuomoti butą Kaune dabar kainuoja vidutiniškai 10 proc. daugiau negu prieš metus. Be to, NT ekspertai pastebi, kad augant pragyvenimo lygiui miestuose dalis nuomininkų ieško tik naujos statybos, moderniai įrengtų būstų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA