Vyriausybė planuoja peržiūrėti pandemijos valdymo priemones | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė planuoja peržiūrėti pandemijos valdymo priemones papildyta

BNS 2022/02/14 07:57
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį Vyriausybė planuoja peržiūrėti COVID-19 pandemijos valdymo priemones.

Numatyta, kad pakeitimus siūlys sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, tačiau konkretus projektas dar nepaskelbtas.

„Bus tariamasi dėl bendrų infekcijų kontrolės priemonių laisvinimo ir keliautojų izoliacijos tvarkos“, – Vyriausybės posėdžio išvakarėse BNS sakė premjerės patarėja sveikatos klausimais Živilė Gudlevičienė.

Šiuo metu galiojantis Vyriausybės nutarimas dėl ekstremalios situacijos paskelbimo numato reikalavimus į Lietuvą atvykstantiems asmenims, nustato, kokiomis sąlygomis vykdoma ūkinė veikla, ugdymas, organizuojama socialinių ir gydymo įstaigų veikla.

Dar papildyta 11.10 val.

Svarstys nebetikrinti su COVID-19 susijusių dokumentų

Vyriausybė svarstys atsisakyti su COVID-19 susijusių dokumentų patikros atvykstant į Lietuvą iš Europos Sąjungos (ES) šalių, pranešė sveikatos apsaugos ministras.

„Jeigu šiandien Ministrų kabinetas pritars, yra planas, kad grįžtant iš ES šalių nebūtų nei dokumentų patikros, nei sertifikatų reikalavimo“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė Arūnas Dulkys

„Bet ES sertifikatas išlieka, jis veiks, jis toliau bus aktyvus, nes jis gali būti reikalingas kitur“, – pridūrė ministras.

Jo teigimu, pirmadienį Vyriausybė taip pat svarstys siūlymą Vyriausybės nutarime dėl ekstremalios situacijos atsisakyti punkto, kad užsieniečių atvykimas į Lietuvą draudžiamas.

„Su ministrais šiandien bandysime sutarti datą“, – sakė A. Dulkys.

Pasak jo, ši data galėtų būti kovo 30-oji.

Ministras teigia, kad šie pakeitimai siūlomi, nes rizika užsikrėsti šalies viduje „praktiškai yra tolygi tai pačiai rizikai, kad infekcija būtų įvežta iš išorės“.

Vyriausybei teikiamuose pakeitimuose numatoma, kad ne anksčiau nei prieš tris paras atlikti PGR testo būtų reikalaujama tik iš neskiepytų ir COVID-19 nepersirgusių trečiųjų šalių piliečių. Jei jie atvyktų savo transportu, COVID-19 tyrimus galėtų atlikti ir Lietuvoje, užsiregistravę jiems ne vėliau nei per parą nuo atvykimo. Serologinis antikūnų testas negaliotų.

Tuo metu neskiepytiems ir nepersirgusiems asmenims, atvykstantiems iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės bei nykštukinių Europos valstybių (Andoros, Monako, San Marino ir Vatikano) nereikėtų ir testo.

Be kita ko, siūloma numatyti išimtis dėl išankstinio testo užsieniečiams, atvykstantiems į Lietuvą dėl ypatingų humanitarinių priežasčių. Jie būtų atliekami jau Lietuvoje.

Siūlomi pakeitimai apimtų ir tranzitiniais traukiniais keliaujančius iš Rusijos į Karaliaučiaus sritį – jų patikrinimo tvarką nustatytų užsienio reikalų ministras. SAM teigimu, to reikia, nes patikrinimai tranzitiniuose traukiniuose „kelia ypač didelę riziką užsikrėsti COVID-19 dėl didelio kontaktų skaičiaus labai mažoje ir uždaroje patalpoje“, todėl būtina reguliuoti keleivių skaičių bei nustatyti kitas papildomas sąlygas šiems keliaujantiems.

Nuo pirmadienio į Lietuvą atvykstantiems keliautojams iš bet kurios valstybės nebereikia izoliuotis.

Kaip informavo Sveikatos apsaugos ministerija, nuo pirmadienio visoms pasaulio šalims atsidūrus geltonojoje zonoje, iš bet kur atvykstantys keliautojai turės užpildyti keleivio anketą ir pateikti dokumentą, patvirtinantį vieną iš trijų faktų: vakcinaciją nuo COVID-19 ligos, persirgimą šia liga arba prieš kelionę gautą neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA