Įspėjimas susiviliojusiems Lenkijos kainomis – galima ir permokėti | Kas vyksta Kaune

Įspėjimas susiviliojusiems Lenkijos kainomis – galima ir permokėti

delfi.lt / Raminta Rakauskė 2022/02/12 15:17
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Tuščios parduotuvių lentynos – štai tokius vaizdus po lietuvių apsilankymo savaitgalį pas kaimynus buvo galima išvysti Lenkijos parduotuvėse. Nors teigiama, kad kai kurių produktų kaina nuo lietuviškosios gali skirtis net perpus, įspėjama, jog aklai pirkti Lenkijoje nereikėtų. Neapsižiūrėjus galima permokėti, o įtakos kainai gali turėti ir tokie dalykai, kaip nuolaidų kortelės turėjimas.

Žurnalistė Vilma Danauskienė pasakojo, kad nors pati į Lenkiją apsipirkti nevyko, pastebėjusi, kad ten vykstantiems reikia būti akyliems ir skaityti tiek parduotuvių reklamas, tiek būti atidiems dėl kainų.

Kaip ji skelbė socialiniame tinkle „Facebook“, praėjusį savaitgalį „Biedronkoje“ sprandinę galima buvo įsigyti už 1,78 Eur/kg, tačiau tik tuo atveju, jei pirkėjas laikosi tam tikrų sąlygų.

Pasak jos, tokia kaina galiojo tais atvejais, jei, kaip vardijo, pirkėjas naudojosi lenkiška „Biedronkos“ nuolaidų kortele, kuriai reikia ir lenkiško telefono numerio. Taip pat, jei pirko tik fasuotą mėsą arba lankėsi parduotuvėse, kuriose nėra atskiro šviežios mėsos skyriaus.

„Taip pat, jei pirksite ne daugiau nei 4 kilogramus. Fasuotomis pakuotėmis tokį kiekį ištaikyt bus sunku, neįmanoma. Tai nenustebkit, jei pasiėmę 4,08 kg mėsos, sumokėsit po 3,80 Eur/kg, t. y. neakcijine kaina“, – apie dar vieną sąlygą sakė ji.

Kaip vardijo, kainai įtakos turi ir bendra produktų krepšelio suma, kuri turi būti, tarkime, ne mažesnė nei 29 zlotai.

„Žvaigždutė rodo, kad yra dar papildomų sąlygų. Skaitykite ir jas. Pavyzdžiui, sprandinės atveju galit pirkt ir už mažiau nei 29 zlotus papildomo šlamšto (bet vistiek turit kažką papildomo pirkt), bet sprandinės kaina jau bus po 2,40 Eur/kg. Bet irgi – tik iki 4 kg, su nuolaidų kortele, vieną sykį paroj parduotuvėse, kur nėra atskiro šviežios mėsos skyriaus“, – įspėjo žurnalistė.

Taip pat, anot jos, reikia nusiteikti ir tam, kad pigių prekių tokiomis kainomis nebūtinai bus tada, kai atvyksite. „Jas galimai jau tiesiog išperka ar pakeistos akcijos sąlygos“, – teigė V. Danauskienė.

Apibendrindama ji aiškino, kad svarbiausia atkreipti dėmesį į etiketės ir gaminio svorį, mat kaina gali būti pakuotės, o ne kilogramo.

„Ne, nesakau, kad nevažiuokite. Ne, nesakau, kad ten – ne pigiau. Sakau, kad moralė yra ne šio pasaulio dimensija, ir marketingo vadybininkai tą žino taip pat gerai Vilniuj, Londone, Makauciškėj ir Suvalkuose. Būkite atidūs“, – įspėjo ji.

Lenkijoje lankęsis žurnalistas Romas Sadauskas-Kvietkevičius taip pat teigė, jog reikėtų būti dėmesingiems ir davė keletą patarimų.

„Pirmiausia ten važiuojant reikėtų žinoti, kokios yra kainos Lietuvoje. Geriau vežtis tą šeimos narį, kuris reguliariai apsipirkinėja Lietuvoje, kad galėtų palyginti kainas.

Antras dalykas, parduotuvėse reikia įdėmiai skaityti kainų etiketes. Būna papildomų sąlygų, kad kai kurios nuolaidos galioja visoms prekėms ir visiems pirkėjams, o kitos prekių grupės galioja tik su prekybos tinklo kortele. Tai tiems, kurios jie neturi, jie mokės didesnę kainą.

Dar vienas dalykas, kai kurios kainos būna taikomos tik perkant tam tikrą prekių kiekį. Tarkime, du vienetus ar penkis. Tai jei žiūrima į pagrindinę nurodomą kainą ir kraunamasi į vežimą, tai dažnai prie kasos tenka susimokėti daugiau“, – vardijo jis.

Redakcija primena, kad nuo vasario 1-osios Lenkijos prekybos tinkluose, valdžiai nusprendus, yra naikinamas PVM maisto produktams, kuris siekė 5 proc. Taip kaimynai kovoja su infliacija. Nulinis tarifas, planuojama, laikysis 6 mėnesius.

Lenkijoje PVM mažėja ir trąšoms, o PVM tarifas degalams mažinamas nuo 23 proc. iki 8 proc.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA