Kaunas pristato 2022-ųjų biudžetą: pasiūlymų lauks vieną savaitę | Kas vyksta Kaune

Kaunas pristato 2022-ųjų biudžetą: pasiūlymų lauks vieną savaitę

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiemet Kauno miesto biudžetas sieks 478,4 milijonų eurų. Didžiausią jo dalį tradiciškai užima švietimas, toliau rikiuojasi miesto infrastruktūra ir tvarkymas, socialinė bei sveikatos apsauga.

Vadovaujasi strateginiu planu

Kaip rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai, šiųmetinis Kauno biudžetas parengtas vadovaujantis strateginiu 2022–2024 m. miesto veiklos planu, vykdomomis programomis, tęstiniais ir planuojamais projektais, miesto surenkamomis pajamomis bei kitais asignavimais. Jis siekia 478,4 mln. eurų.

Du trečdalius (320,6 mln. eurų) sudaro savivaldybės indėlis, 31 proc. (148,5 mln. eurų) įplaukos iš valstybės bei Europos Sąjungos fondų ir vos 2 proc. (9,3 mln. eurų) skolintų lėšų. Metams įsibėgėjant, biudžetas gali didėti ir būti tikslinimas dėl papildomai gautų lėšų iš valstybės ar ES paramos.

Didžiausio finansavimo sulauks švietimas. Tai – 45,6 proc. viso biudžeto lėšų arba 218,3 mln. eurų. Ženkli biudžeto dalis numatyta miesto tvarkymui ir infrastruktūros plėtrai – 84,9 mln. eurų (17,8 proc.), investicijoms į sveikatos ir socialinės apsaugos sritis – 53 mln. eurų arba 11,1 proc.

Daugiau kaip 24,2 mln. eurų šiemet numatyta skirti atlyginimams didinti. Jie bus paskirstyti švietimo, kultūros, sporto, socialinės ir sveikatos srities darbuotojams bei kitų biudžetinių įstaigų specialistams.

Dukart išaugęs finansavimas kultūrai

Palyginus su praėjusiais metais, padvigubėjo kultūros finansavimas – nuo 15,8 iki 31,3 mln. eurų. Ypatingas dėmesys skiriamas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programai, miesto kultūriniams renginiams ir ilgametėms „Iniciatyvų Kaunui“, „Kauno akcentų“ bei Paveldotvarkos programoms.

Miestas taip pat investuos per 3,5 mln. į kultūrai svarbių objektų priežiūrą ir remontą. Tarp didžiųjų projektų – Dainų slėnio rekonstrukcija, rotušės atnaujinimas ir inovatyvaus muziejaus įkūrimas, M. K. Čiurlionio koncertų centro techninio projekto rengimas.

Kauno miesto biudžetas / Kaunas.lt nuotr.

Kasmet nuosaikiai didinamas finansavimas ugdymo kokybei gerinti, neformaliam švietimui bei vaikų užimtumui per atostogas. Bendra švietimui skiriamų lėšų suma lyginant su praėjusiais metais, padidėjo 14,4 proc.

Dalis lėšų skiriama ugdymo įstaigų išlaikymui, mokyklų ir darželių modernizavimui bei naujų objektų statyboms. Jau greitai mažiausiems kauniečiams duris atvers vadinamasis Kuršių darželis Šilainiuose, šiuo metu intensyvūs statybų darbai vyksta ir Vilijampolėje, Jūratės gatvėje. Taip pat ruošiamasi lopšelio-darželio statyboms Romainiuose, Vijūkų g.

Užtikrins programų ir veiklų tęstinumą

Investicijas į sveikatos ir socialines sritis siūloma didinti beveik 5 proc. – iki 53 mln. eurų.

Apie 2,5 proc. didėja miesto infrastruktūros ir tvarkymo asignavimai. Jie orientuoti į kokybiškos ir saugios susisiekimo infrastruktūros, švarios aplinkos, efektyvaus atliekų tvarkymo užtikrinimą, darnų miesto teritorijų planavimą ir plėtrą.

Tarp svarbiausių ateinančių metų tikslų – likusios Laisvės alėjos atkarpos rekonstrukcija tarp Vytauto prospekto ir Trakų gatvės, tęsiami darbai Aleksoto inovacijų pramonės parke, steigiama Kauno būsto modernizavimo agentūra.

Sportui 2022-iesiems numatyta 45,8 mln. eurų. Be didžiųjų projektų užbaigimo, miestas toliau investuos į sporto bazių ir laisvalaikio infrastruktūros priežiūrą, modernizavimą ar įkūrimą, aktyvaus laisvalaikio programas. Šiemet planuojama pradėti lengvosios atletikos maniežo statybas, „Šilainių“ baseino rekonstrukciją.

Per šiuos metus bus baigti atnaujinimo darbai Santakos, Neries krantinės ir Naugardiškių parkuose. Finišo link artėja ir Ąžuolyno tvarkyba. Drauge su baigiamais statybų darbais ryškių pokyčių sulauks ir parkas Nemuno saloje, taip pat suplanuota atnaujinti nediduką skverą ties Gedimino ir Kęstučio gatvių sankirta. Šiems darbams skirta per 4,6 mln. eurų. Dar 3,4 mln. – nuolatinei miškų, parkų, miesto skverų ir kitų žaliųjų erdvių priežiūrai, apsaugai bei tvarkymui.

Pastabų ir pasiūlymų dėl biudžeto projekto laukiama iki vasario 17 d. el. paštu biudzetas@kaunas.lt. Kauno miesto taryba 2022-ųjų jį svarstys ir tvirtins artimiausiame tarybos posėdyje vasario 22 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA