I. Šimonytė: jei Vyriausybė matys poreikį, „gpasas” bus grąžintas | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė: jei Vyriausybė matys poreikį, „gpasas” bus grąžintas

BNS 2022/02/09 16:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė buvo pasiruošusi dalyvauti Konstitucinio Teismo (KT) byloje dėl galimybių paso (gpaso) teisėtumo, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Jei teismas būtų svarstęs bylą, būtume joje dalyvavę. Kadangi teismas nusprendė nutraukti teiseną, tai yra Konstitucinio Teismo teisė tokį sprendimą priimti, nelabai turiu daugiau ją pasakyti“, – žurnalistams trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė ministrė pirmininkė.

Trečiadienį KT nutraukė bylą dėl „gpaso” teisėtumo, nes Vyriausybė nuo šeštadienį panaikino savo sprendimą, kuriuo buvo nustatyti su „gpasu” susiję ribojimai. Teismas teigė, kad nebeegzistuojančio reguliavimo vertinimas būtų beprasmis.

Komentuodama oponentų iškeltą versiją, esą „gpaso” galiojimas sustabdytas, kad būtų išvengta bylos nagrinėjimo KT, premjerė teigė, kad „tai dar viena teorija, kuri kažkam patogi“.

„Ne vieną kartą esu sakiusi priežastį, dėl kurios Vyriausybė ne atsisakė, o sustabdė „gpaso” galiojimą, nes lygiai taip pat Vyriausybė yra pasakiusi, kad jeigu matys poreikį tokiems apribojimams grįžti, toks sprendimas būtų ir priimamas, nes tai yra pasiteisinusi priemonė, gerai veikusi ir leidusi pasiekti bent keleto tikslų“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Nebegaliojančius teisės aktus KT nagrinėja tik tuomet, kai dėl to kreipiasi kiti teismai, nes šiems reikia baigti spręsti bylas, arba asmenys, išnaudoję visas kitas teisinės gynybos priemones, nes būtina sudaryti galimybes jiems apginti savo konstitucines teises ar laisves.

Pernai rudenį 36 Seimo opozicijos atstovai KT apskundė Vyriausybės nutarimą, kuriuo šalyje dėl koronaviruso pandemijos buvo paskelbta ekstremalioji situacija.

Šiame daug kartų keistame nutarime buvo nustatyti įvairūs veiklos ribojimai, tarp jų ir skirtingos sąlygos turintiems „gpasą” ir nevakcinuotiems bei COVID-19 nepersirgusiems žmonėms. Asmenys, neturėję galimybių paso, negalėjo lankytis didžiuosiuose prekybos centruose, renginiuose, pramogų ir maitinimo vietose, sporto klubuose ir panašiose vietose.

Skundo autorių nuomone, „gpasas” ne tik segregavo žmones, diskriminavo atskiras jų grupes, bet ir varžė asmens teises į mokslą, teisę laisvai pasirinkti darbą, susirinkimų teisę, ūkinės veiklos laisvę, teisę gauti paslaugas.

G. Nausėda: visuomenė turėtų aiškiai žinoti teisinę aplinką

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako negalintis komentuoti KT sprendimo nenagrinėti bylos dėl „gpaso”, tačiau pabrėžia, jog visuomenė turėtų aiškiai žinoti teisinę aplinką, susijusią su koronaviruso pandemijos valdymu.

„Aš negaliu vertinti Konstitucinio Teismo sprendimų. Kaip suprantu, formali priežastis yra ta, kad šiandien teisės aktas negalioja, yra atšauktas, sustabdytas. Bet pažiūrėsime ateityje, ar šitas teisės aktas nebus atnaujintas, tada matysime, ką reikia daryti toliau“, – žurnalistams Rukloje, Jonavos rajone, trečiadienį sakė šalies vadovas.

„Turbūt, vieną kartą turėtume būti visi suinteresuoti labai aiškiai žinoti teisinę aplinką, situaciją, kad niekam nekiltų abejonių, ar vienas ar kitas Vyriausybės sprendimas atitinka Konstituciją, ar jai prieštarauja. Nuo to laimėtumėme mes visi“, – pridūrė jis.

A. Armonaitė teigia, kad ją tenkintų bet koks sprendimas

„Būtų buvę gerai bet koks jų sprendimas: ar nagrinėti, ar nenagrinėti (bylą – BNS). Kaip jie nusprendė, taip yra“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams sakė A. Armonaitė.

Anot jos, „gpasas” padėjo atlaikyti pandemiją ir išsaugoti ekonomines veiklas.

„Gpasas” tiesiog padėjo atlaikyti tą pandemiją ir ekonomines veiklas atviras. Tai yra svarbiausia, o dabar jau istorikai galės aiškintis, koks tai yra sprendimas“, – teigė ministrė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA