Pažadai didinti atlyginimus „Achemos“ darbuotojų nuo streiko neatbaido | Kas vyksta Kaune

Pažadai didinti atlyginimus „Achemos“ darbuotojų nuo streiko neatbaido

BNS / Valdas Pryšmantas 2022/02/07 19:29
Jonavos „Achema“ / R. Tenio nuotr.

Jonavos azotinių trąšų gamybos bendrovės „Achemos“ vadovybei pirmadienį pažadėjus 3,5 proc. padidinti gamybos darbuotojų atlyginimus, tai nestabdo profsąjungos planų surengti streiką. Profesinės sąjungos atstovai tvirtina, kad gamykla saugumo sumetimais turės būti stabdoma, tačiau išlieka tikimybė, kad streikas bus atšauktas, jei būtų sutarta pasirašyti kolektyvinę sutartį.

Įmonės vadovybei kol kas atsisakant pasirašyti kolektyvinę sutartį, kuri įteisintų naują darbuotojų atlygio sistemą, neterminuotą streiką planuojama pradėti vasario 8 dieną.

„Niekas nesikeičia. Pirmadienį ryte gavome pranešimą, kad atlyginimas gamybiniam personalui didinamas 3,5 procento, tačiau apie kolektyvinę sutartį – nieko“, – BNS sakė darbuotojų profsąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė.

Ji negalėjo pasakyti, kiek tiksliai darbuotojų streikuos, nes pirmadienį jie vis dar registruojasi.

„Labai sunku pasakyti, mano prognozė būtų apie 600, žmonės yra paraginti registruotis ir darbdavį informuoti per šiandien, kad darbdavys pamatytų mastą“, – sakė B. Daškevičienė.

Negalutiniais duomenimis, streikuoti ruošiasi apie pusė įmonės darbuotojų, vėliau pirmadienį pranešė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija.

Vis dėlto, pasak įmonės „Achemos“ darbuotojų profsąjungos pirmininkės, iki paskutinės minutės išlieka tikimybė, kad gali būti susitarta dėl kolektyvinės sutarties.

„Labai to tikiuosi, susitarimas yra mūsų tikslas. Žmonės nori ne streikuoti, o dirbti ir uždirbti. Siekti kompromiso privalo norėti abi pusės, ne tik mes. Kolektyvinė sutartis – nepajudinama sąlyga, tačiau dėl jos turinio galime tartis“, – kalbėjo B. Daškevičienė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija pirmadienį pranešė, kad streiko iniciatoriai reikalauja pasirašyti dvejų metų kolektyvinę sutartį, joje nustatyti darbo apmokėjimo sistemą bei su ja supažindinti visus darbuotojus, darbo užmokestį indeksuoti kartą per metus, o dėl konkretaus indeksavimo dydžio kitiems metams susitarti iki metų pradžios.

Be to, reikalaujama visiems darbuotojams skirti premijas už metinius rezultatus, priklausomai nuo pasiektų rezultatų, susitarti dėl ilgesnės nei numatyta Darbo kodekse viršvalandžių trukmės.

Anot B. Daškevičienės, profesinė sąjunga ir darbdavio atstovai praėjusią savaitę surengė susitikimą dėl saugumo streiko metu, jos teigimu, gamyklą dėl protesto teks stabdyti.

„Streiko komiteto ir bendrovės atstovų susitikimuose pabrėžėme, kad streikuoti pasiryžę visų pareigybių darbuotojai, kurie, bendrovės nuomone, yra būtini užtikrinant gamybos procesus. Informavome darbdavio atstovus, kad streiko metu gamybiniai procesai negalės būti vykdomi. Bendrovė turi priimti atitinkamus sprendimus ir iki vasario 8-osios saugiai sustabdyti visus įrenginius, negalinčius veikti be nuolatinės darbuotojų priežiūros“, – organizacijos pranešime sakė B. Daškevičienė.

Praėjusią savaitę viešai susirūpinimą dėl saugumo streiko metu išreiškęs Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius pirmadienį teigė nežinantis, ar gamykla bus stabdoma, tačiau sakė, jog darbdavys privalo rasti būdą užtikrinti, kad incidentų nebūtų.

„Kol kas situacija neindikuoja, kad šalys būtų pasistūmėjusios susitarimo link, kad streiko nereikėtų. Suprantu tokią teisę, bet vis dėlto tai yra chemijos pramonės gigantas, ten vyksta nepertraukiami procesai, padidintos tam tikros rizikos. Mano žiniomis, yra sutarta, kad minimalus saugumui užtikrinti reikalingas darbuotojų skaičius bus. Darbas yra pamaininis, darbdavio reikalas yra sudėlioti pajėgumus taip, kad incidentų nebūtų. Suprantu, kad tam pastangos dedamos. Gal bus ir paskutinės minutės susitarimai“, – pirmadienį BNS sakė M. Sinkevičius.

„Achema“ vasario 3-iąją informavo, jog į strateginės reikšmės objektų sąrašą įtraukta chemijos gamykla dirba nepertraukiamu režimu ir negali būti taip paprastai sustabdyta, kad nekiltų pavojaus aplinkai ir žmonėms.

Profesinės sąjungos atstovai praėjusią savaitę sakė, jog vadovybė daro spaudimą, kad žmonės nestreikuotų, o dirbantiems streiko metu siūloma mokėti du-tris kartus didesnį atlyginimą.

„Achema“ praėjusią savaitę informavo, jog darbuotojų atlyginimai nemažės, dėl to suformuotas papildomas 5 proc. dydžio skatinamasis vadovo fondas – jis skirs ir paskirtys premijas savo nuožiūra, atsižvelgdamas į darbuotojo veiklą bei kompetenciją.

„Sodros“ duomenimis, vidutinis atlyginimas bendrovėje 2021 metų pabaigoje siekė 2,3 tūkst. eurų (iki mokesčių).

„Achemos“ profsąjungai šiuo metu priklauso apie 37 proc. iš maždaug 1,3 tūkst. bendrovės darbuotojų.

Principinis sprendimas rengti streiką priimtas pernai gruodį, tam pritarė 81 proc. profsąjungos narių – apie 30 proc. visų „Achemos“ darbuotojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA