Garliavos bažnyčia pradėjo naują gyvavimo etapą – įkurta dizaino galerija | Kas vyksta Kaune

Garliavos bažnyčia pradėjo naują gyvavimo etapą – įkurta dizaino galerija

„Righetto dizaino galerija“ / Asmeninio archyvo nuotr.

2022-ųjų vasario 2-oji – tai data, kai Kauno rajono Garliavos evangelikų liuteronų bažnyčia pradėjo naują gyvavimo etapą. Nuo šiol tai – „Righetto dizaino galerija“.

Šimtamečiam pastatui, išlaikiusiam permainingos epochos išbandymus, gyvybės vėl įkvėpė Kauno architektė, naujoji jo savininkė Edita Stankevičiūtė-Righetto.

Įsimintinam atidarymui buvo pasirinktas ir simbolinis laikas – 20.22 val., rašoma „Righetto dizaino galerijos“ pranešime žiniasklaidai.

„Skaičius „du“ reiškia ryšį, praeitį ir ateitį. Todėl ši erdvė bus skirta surasti ir jungti“, – pirmuosius „Righetto dizaino galerija“ svečius patikino šventės sumanytoja.

Edita Stankevičiūtė-Righetto / Asmeninio archyvo nuotr.

Būtent jos idėja buvo publikai padovanoti neatrastą reginį – bendrą šokio teatro „Aura“ ir grupės „Daddy Was A Milkman“ pasirodymą.

„Kur bebūtume, kurkime savo bažnyčią“, – renginio metu įkvepiančiai kalbėjo E. Stankevičiūtė-Righetto.

Istoriniai šaltiniai byloja, kad Garliavoje liuteronų parapija įsteigta buvo 1818 m. Tuomet pastatyta pirmoji, medinė bažnyčia. Po maždaug pusšimčio metų jos vietoje iškilo mūriniai, vėliau, per karus, stipriai nukentėję maldos namai.

Tarpukariu bažnyčia buvo atstatyta, joje vyko sakralinė veikla. Tačiau po Antrojo pasaulinio karo ji buvo priversta užsidaryti – pastatas išgrobstytas.

Sovietmečiu evangelikų liuteronų kurtoje erdvėje veikė kailių ir odų apdirbimo cechas. Bažnyčia tikriesiems savininkams grąžinta nepriklausomybės laikais, bet dėl lėšų, reikalingų jos remontui, stygiaus ji ilgai stovėjo apleista bei nenaudojama pagal paskirtį.

Garliavos evangelikų liuteronų bažnyčia / Asmeninio archyvo nuotr.

2005 m. objektas įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą, jam suteikta komercinė paskirtis. Evangelikai liuteronai bažnyčią nusprendė parduoti.

Naujiesiems savininkams atgaivinti pastato taip ir nepavyko, nors jame norėta įrengti ir piceriją, ir naktinį klubą.

„Nuo šiol čia bus ne tik dizaino studija ir architektų biuras, bet ir vieta, kur vyks renginiai, parodos, interjero ekspozicijos, koncertai. Norime, kad tai taptų traukos objektu, padovanosiančiu naujas žinias bei potyrius“, – apie naująjį bažnyčios etapą pasakoja E. Stankevičiūtė-Righetto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA