Psichologė apie Valentino dieną: net ir vienišiams ji gali pasisekti, jei įsiklausysite į vieną patarimą | Kas vyksta Kaune

Psichologė apie Valentino dieną: net ir vienišiams ji gali pasisekti, jei įsiklausysite į vieną patarimą

delfi.lt / Rita Gečiūnaitė 2022/02/05 20:19
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjant romantiškai Valentino dienai neretai kyla klausimų – kur nuvykti tokią dieną su mylimu žmogumi, ar ką veikti tiems, kurie neturi antros pusės? Psichologė ir kelionių organizatoriai pataria – nepamirškite meilės sau, suraskite truputį drąsos ir ši Valentino diena, net jei esate vienas, gali būti pati nuostabiausia.

Artėjant romantiškai Valentino dienai neretai kyla klausimų – kur nuvykti tokią dieną su mylimu žmogumi, ar ką veikti tiems, kurie neturi antros pusės?

Žiemos metu lietuviai dažniausiai renkasi saulėtas šalis, kur galima pasprukti nuo lietuviškos žiemos ir darganotų orų.

„Tenerifė, Madeira, be abejo, Egiptas, egzotinės kelionės – Seišeliai, Mauricijus, Maldyvai. Romantiką, manau, susikurti galime bet kur. Svarbiausia, kad būtų noras, – sako „Novaturo“ marketingo vadove Olga Belova. – Vieni lietuviai visą vasarį traktuoja, kaip meilės mėnesį, išvyksta ilgesniam laikui, kitiems tai labai trumpas pabėgimas, kartais ne su antra savo pusele, o su draugais, su šeima“.

Anot O. Belovos, apie pusė keliautojų vasario mėnesį keliauja vedami romantikos, tad moters siūlo meilei skirti ne tik vieną dieną, o visą mėnesį įvardyti, kaip meilės mėnesiu.

„Tai ne tik komercinė idėja, kad parduoti daugiau atvirukų ir šokoladukų, o tiesiog atsigręžti į savo psichologinę būklę, leiskite sau sukurti šventę, apdovanoti save, savo artimą žmogų būtent vasario mėnesį ir keliauti – kelionę yra puikus būdas, puiki dovana“, – kviečia O. Belova.

Tarptautiniuose skrydžiuose ar viešnagės vietose žmonės vieni kitiems mėgsta užsakyti ir pasveikinimus, dovanas. Anot O. Belovos, lietuviai yra gana kukli tauta, stengiasi per daug nepritraukti dėmesio, tad nėra linkę pirštis lėktuve ar skirti meilės sveikinimų vieni kitiems.

„Novaturo“ marketingo vadovė sako pasidomėjusi skyrybų statistika – latviai ir lietuviai yra pirmaujančiųjų sąraše ir net apie 21 procentas porų išsiskyrę per praėjusius metus. Anot pašnekovės, ši statistika turi ir dar vieną juodąją pusę – vienišumas pagal žalą prilyginamas net alkoholizmui, antsvoriui ar rūkymui.

COVID-19 testavimo punktas oro uoste
Kauno oro uostas / R. Tenio nuotr.

„Manau, kad kelionė yra puikus būdas pabėgti nuo to ir nesijausti vienišam. Ypatingai, per meilės dieną, kai visi aplink tik ir kalba apie širdeles ir drugelius. Kelionė yra puikus būdas ne tik pabūti su savimi, bet ir su savo draugais, artimaisiais. Galima organizuoti kelionę ir ten sutikti aibę žmonių, kurie lygiai taip pat ieško kompanijos. Kur skirsti? Ten, kur saulėta. Vitaminas D visada pagerina tiek emocinę, tiek fizinę būklę“, – pataria vienišiams neužsidaryti namuose.

Valentino diena, anot psichologės Ugnės Juodytės, nėra vertinama vienapusiškai – nors daug kalbama apie meilę, ne visi turi antrą pusę ir vertinti, ar tai gerai, ar blogai, tikrai nereikia.

„Kai kurie neturi partnerio dėl nuo jų nepriklausančių priežasčių, ar tie, kurie yra sunkiuose santykiuose, visi priminimai apie idealistinį santykį gali būti nemalonūs ir net gi skausmingi. Visas tas sūkurys žmogų gali priversti jaustis nepakankamu. Turiu keletą idėjų, ką galima būtų daryti – tai pirmiausia nukreipti dėmesį į meilę sau.

Kiekvienas žmogus tyri kažką, kas jam itin malonu. Vieniems tai gali būti vakarienė, kitiems – pasakymas sau dešimt komplimentų ar kitam žmogui. Galbūt pasivaikščiojimas gamtoje, mieste. Galbūt, išvykimas į kelionę porai dienų, savaitei, o gal ir mėnesiui. Tiesiog leiskite sau tą daryti, kas simbolizuoja meilę sau“, – sako U. Juodytė.

Ugnė Juodytė / Asmeninio albumo nuotr.

Anot psichologės, vienišumo jausmą padeda sumažinti ir pokalbiai su artimaisiais, net vaikais ar tėvais. Taip pat skyrus laiką naujų dalykų mokymuisi, sau padėti žmogus turi daug būdų. O keliauti vienam, jei dar kėlė baimę, tačiau tuo pačiu ir norėjosi išdrįsti, psichologė pataria pasikalbėti su žmonėmis, kurie tai jau yra darę. Toli ieškoti tokių žmonių nereikės.

„Yra socialiniuose tinkluose nemažai žmonių, besidalinančių savo įspūdžiais, kurie keliauja dabar vieni. Kitas būdas suprasti, ar tai man – reikia pabandyti. Galbūt atrasite, kad kai būni vienas, yra puiki galimybė įsiklausyti į savo poreikius, įsiklausyti į savo norus, galima viską veikti savu tempu, nereikia derintis. Tai yra puikus ir pasitikėjimo savimi stiprinimo būdas – įveikiate iššūkius ir esate vienas – pati, pats.

Vidinis stuburas tvirtėja, žmogus tampa savarankiškesnis, gerėja problemų sprendimo įgūdžiai. Kas dar yra gerai, kad žmogus, vienas keliaudamas, vienas kažką veikdamas, mokosi kaip išmintingai prisiimti rizikas. O kai būna ypatingai sudėtingos situacijos, jis mokosi išlikti stabiliu – visa puokštė privalumų, kodėl būtų verta bent pabandyti“, – pasakoja psichologė U. Juodytė.

Tie, kurie turi porą, per Valentino dieną taip pat sunkiai išvengia streso – kaip nustebinti antrą pusę, kad mylimas žmogus nenusiviltų?

„Turi labai trumpą patarimą – visų pirma nespėlioti, kas kitam būtų miela ir gera, o visus metus, ar kiek esate santykyje klausyti kokius žmogus turi poreikius, kokius norus, kokias svajones. Juos užsifiksuoti, nes kiekvienoje rutinoje pasimeta. Ir kai yra proga, galimybė – ar tai būtų Valentino diena, ar kažkokia kita proga, pagalvoti, kas tą poreikį ar svajonę padėtų išpildyti. Viskas, ko reikia – tai klausyti ir girdėti ko kitas žmogus nori“, – sako psichologė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA