Klausimas dėl automobilių aikštelės Kauno Ąžuolyne persikėlė į teismą | Kas vyksta Kaune

Klausimas dėl automobilių aikštelės Kauno Ąžuolyne persikėlė į teismą papildyta

BNS 2022/02/01 11:11
Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Klausimas dėl automobilių stovėjimo aikštelės Ąžuolyno parke Kaune persikėlė į teismą. „Dėl Ąžuolyno parkingo šiuo metu yra teisminiai ginčai ir dar kol kas neturime jokių atsakymų. Kai gausime, informuosime“, – per Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdį antradienį sakė administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Maždaug prieš metus Kauno taryba pritarė siūlymui perimti į Ąžuolyną įsiterpusį sklypą bei įrengti jame automobilių stovėjimo aikštelę.

Nutarta, kad sklypas Vydūno al. 4 būtų pripažintas reikalingu automobiliams statyti ir numatyta paimti jį visuomenės poreikiams. Į Ąžuolyną įsiterpusioje 3,3 ha teritorijoje planuota įrengti iki 1950 automobilių stovėjimo vietų.

Kaip BNS antradienį komentavo Kauno savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė, dėl sklypo perėmimo į teismą kreipėsi jo savininkas.

„Šalia Ąžuolyno parko teritorijoje esančių pastatų savininkas kreipėsi į teismą prašydamas uždrausti Kauno miesto savivaldybei atlikti veiksmus, susijusius su tos teritorijos paėmimu visuomenės poreikiams“, – teigė ji.

Pasak savivaldybės atstovės, šiuo metu bylą pirmojoje instancijoje nagrinėja Kauno apylinkės teismas, procesas gali trukti apie pusmetį.

Savivaldybės atstovų teigimu, ši aikštelė būtų patogi žmonėms, važiuojantiems į S. Dariaus ir S. Girėno stadioną, Sporto halę, būsimą maniežą, Ąžuolyno parką ir zoologijos sodą.

Savivaldybė akcentuoja, kad minėtas sklypas nėra Ąžuolyno parko teritorijoje.

Iniciatyvą kritikuoja dalis politikų ir gyventojų, jie teigia, kad aikštelė turėtų neigiamą poveikį šiai unikaliai vietovei. Jie siūlo perimtą sklypą taip pat įtraukti į parko teritoriją.

Ąžuolyno parke auga apie 770 ąžuolų, o unikaliausia šio parko vertybė yra 100–300 metų ąžuolai, jų kamieno skersmuo siekia 100–160 centimetrų.

Šis parkas yra vieno rečiausių Lietuvoje ir Europoje vabalo – niūraspalvio auksavabalio – gyvenamoji vieta, jis saugomas ir kaip Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorija.

Manoma, kad Ąžuolyno augimvietei gali būti keli tūkstančiai metų. 2005 metais, vykdant gamtinės įvairovės tyrimus, parko teritorijoje užregistruoti 59 rūšių paukščiai, 29 paukščių rūšys įrašytos į Europoje globaliai nykstančių rūšių sąrašus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA