Palygino šildymo kainas Lietuvoje – vieni moka rekordiškai daug | Kas vyksta Kaune

Palygino šildymo kainas Lietuvoje – vieni moka rekordiškai daug

delfi.lt / Joana Balčiuvienė 2022/01/30 10:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Po Naujųjų pabrangus šildymo ir elektros kainoms skaitytojai sutiko pasidalinti, kiek mokėjo už būstą pastaraisiais mėnesiais. Tarp kai kurių miestų paaiškėjo didžiulis kainų skirtumas. Labiausiai išsiskyrė viena vieta, ir tai – ne Vilnius.

Skaitytoja iš Birštono papasakojo, kiek mokesčiai pasikeitė šiame mieste.

„Šildymo kainos Birštono mieste per vienerius metus (nuo 2021 vasario mėn. iki 2022 vasario mėn.) išaugo nei daug nei mažai: 97 procentus. Tai yra, galutinė šilumos kaina vartotojui išaugo nuo 5,65 ct/kWh prieš metus, iki 11,11 ct/kWh šių metų vasario mėnesiui. Praktiškai dvigubai didesnė kaina dabar. Karšto vandens įmokos paaugo 41 proc. Nuo 5,86 Eur už kubinį metrą iki 8,24 Eur už kubinį metrą. Asmenims, kuriems šios įmokos sudaro reikšmingą pajamų dalį, gyvenimo kokybė sumažėjo atitinkamai“, – rašė Birštono gyventoja.

Kaune kainos keitėsi priklausomai nuo rajono. Pavyzdžiui, senamiesčio gyventoja, praeitą žiemą visų mokesčių 65 kvadratų bute sumokėjusi 200 eurų, šiemet jau mokėjo 250 eurų (iš jų beveik 150 už šildymą). O štai kalniečiuose, 62 kvadratų bute, renovuotame name gyvenanti šeima už šildymą ir karštą vandenį šiemet mokėjo 72 eurus. Romaniuose gyvenanti mergina papasakojo apie pakitusias elektros kainas: „Viskas elektra šildoma. 190 eurų pastarąjį mėnesį sumokėjom iš viso, už elektrą iš jų net 140. Spalio mėnesį už elektrą mokėjome tik 93 eurus. Sunku atskirti, kiek čia yra dėl pabrangimo, o kiek dėl atėjusių šalčių.“

Vilniuje kainos šią žiemą, kaip juokauja gyventojai, stabiliai didelės.

„Gyvenu Vilkpėdės gatvėje esančiame bute, plotas – 40 kvadratų. Pabrangimas jautėsi jau nuo gruodžio mėnesio, jei lyginsime su praėjusiais metais. Dabar už šildymą moku 73 eurus, o praėjusiais metais mokėjau 49 eurus. Visi mokesčiai šį mėnesį atsiėjo 146 eurus“, – pasakojo vilnietė Diana.

Dvigubą ar net trigubą šiųmetį pabrangimą įvardijo ir Ozo parke gyvenanti Agnė: „Jeigu trumpai, gyvenu dviejų kambarių bute, naujos statybos. Bute yra 45 kvadratai. Už šildymą gruodį mokėjau apie 56 eurus, kas nustebino, nes praėjusiais metais mokėjau tik 20 ar net mažiau nei 20 eurų. Tai galima sakyti, kad išlaidos šildymui tikrai skiriasi mažiausiai dvigubai, galbūt net trigubai. O kiti mokesčiai kažkaip labai nenustebino, tik šildymas.“

Vis dėlto mokesčių lubų nugalėtoju tikriausiai galima skelbti Vėžaičių miestelį, esantį Klaipėdos rajone. Vietinė gyventoja Viktorija pasidalijo pasakojimu apie neįtikimą šildymo sąskaitą.

„Didžiausios sąskaitos Lietuvoje yra Vėžaičių miestelyje. Už 37 kvadratų būstą (iš jų 7 kvadratai yra laukinis nešildomas koridorius) atėjo šildymo sąskaita, jau su tarybos sprendimu taikyti nuolaidą, 208 eurai. Liūdniausia, kad negalime atsijungti nuo sistemos, nes būsim priversti mokėti už trasą, kuri eina iki mūsų daugiabučio. Beje, kaimynai visi pensininkai, tad jiems priimti sprendimą atsisakyti centrinio šildymo yra sunku. Ar yra dar Lietuvoje taip brangiai mokančių už šilumą? Būtų įdomu sužinoti“, – rašė Viktorija.

Kol kas didesnių ar net lygių šiam pavyzdžiui sąskaitų už panašų plotą nėra žinoma.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA