Prezidentas siūlo svarstyti laikinas lengvatas kai kuriems produktams ar paslaugoms | Kas vyksta Kaune

Prezidentas siūlo svarstyti laikinas lengvatas kai kuriems produktams ar paslaugoms I. Šimonytė mano, kad PVM sumažinimas ilgalaikio poveikio neturėtų

BNS 2022/01/27 10:44
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Siekiant suvaldyti sparčiai augančią infliaciją nepakanka didinti minimalią algą ar pensijas – reikia galvoti apie mokesčių politikos pokyčius ar laikinas lengvatas kai kuriems produktams ir paslaugoms, kurių kainos yra reguliuojamos, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Turime galvoti ir apie mokesčių politikos pokyčius. Aš tikrai nenoriu propaguoti, kad dabar turime sumažinti PVM visiems produktams arba taikyti lengvatinius PVM tarifus, tačiau bent jau išanalizuoti kaimyninių šalių patirtį, įvertinti, ar negalėtume taikyti tokias priemones laikinai, apsiriboti tam tikrais produktais, ypač tais produktais ar paslaugomis, kurių kainos yra reguliuojamos“, – ketvirtadienį interviu LRT radijui sakė prezidentas.

G. Nausėda kitą savaitę žada inicijuoti susitikimą su partijomis ir ministrais dėl infliacijos suvaldymo priemonių.

„Visą šitą diskusiją turime ne tik pradėti ir be galo ilgai vykdyti, bet ir turime labai greitai nuo diskusijos pereiti prie konkrečių darbų“, – pridūrė šalies vadovas.

Bandant suvaldyti kai kurių socialinių paslaugų kainas prezidentas tikisi savivaldos sprendimų.

„Yra dar viešosios paslaugos, kurios yra savivaldybių rankose. Galbūt dabar yra tas momentas, kuomet dienos centrų, papildomo ugdymo paslaugų, senjorų globos paslaugų kainų didinimą būtų galima pristabdyti, kad nepadarytume mūsų žmonių gyvenimo dar sudėtingesniu“, – teigė G. Nausėda.

Vyriausybė teigia kol kas neplanuojanti sekti kaimyninės Lenkijos pavyzdžiu ir mažinti PVM maistui. Tačiau jau svarsto sumažinti lengvatinį PVM tarifą šildymui nuo 9 iki 5 procentų.

PVM sumažinimas ilgalaikio poveikio neturėtų

Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad sprendimų stabilizuoti smarkiai išaugusias šildymo, maisto produktų ir kita vartotojų kainas bus ieškoma, tačiau PVM maisto produktams sumažinimas ilgalaikio poveikio vartotojams neturėtų.

Pasak jos, tai rodo pavyzdys, kai praėjusią vasarą net ir sumažinus PVM maitinimo įstaigoms, kainos jose ir toliau auga.

„Jeigu reikės kokių nors papildomų sprendimų, žinoma, jų ieškosime. Bet įsivaizduoti, kad toje rinkos konjunktūroje, kurioje kainos turi tendenciją kopti į viršų, tarkime, PVM sumažinimas duos ilgalaikį sprendimą vartotojams, ten, kur nereguliuojamos kainos, (…) liepos mėnesį buvo sumažintas PVM tarifas maitinimo paslaugoms. Kas nors pastebėjo? Niekas nepastebėjo, nes ir negalėjo pastebėti“, – ketvirtadienį paskelbtame interviu LRT sakė I. Šimonytė.

„Bandymas taip intervenuoti į rinką, mano supratimu, reikštų tiesiog tokį dalyką, kad didelė dalis to mokesčio sumažėjimo liktų kažkur paskirstymo grandinėje, o žmonės mokėtų tokią kainą, kokią dabar moka“, – pridūrė ji.

Premjerės teigimu, kainų augimą daugiausia lemia išorinės priežastys, o jos stabilizuosis, jei bus palanki geopolitinė situacija.

„Jeigu nebus didelių geopolitinių sukrėtimų, galima tikėtis, kad tas šuolis stabilizuosis ir toliau turėsime visai kitą dinamiką“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA