Patvirtintas istorinis 2022-ųjų metų Kauno rajono biudžetas | Kas vyksta Kaune

Patvirtintas istorinis 2022-ųjų metų Kauno rajono biudžetas

Asociatyvi / KRS nuotr.

Kauno rajono savivaldybės taryba ketvirtadienį patvirtino 2022 metų biudžetą, kurio pajamos sieks 132,4 mln. eurų. Biudžeto pajamos šįmet paaugo 22 proc.

Investicijos išaugs iki 50 proc.

Kauno rajonas jau seniai įsitvirtino augančių šalies vietovių sąraše ir vis dar stabiliai auga. Kaip skelbiama rajono savivaldybės pranešime, šių metų sausio 3 d. Registrų centro duomenimis, Kauno rajone gyvenamąja vietą buvo deklaravę daugiau kaip 105 tūkst. gyventojų. Anot Kauno rajono mero Valerijaus Makūno, didėjantis gyventojų skaičius, surenkamas didesnis gyventojų pajamų mokestis ir augantys atlyginimai – pagrindinės priežastys, kodėl šiųmetinis biudžetas yra didesnis 18,5 mln. eurų nei pernai.

„Tai istorinis augimas, to dar nėra buvę. 2022 metų biudžetas yra subalansuotas, socialiai atsakingas ir kryptingai augantis“, – sakė meras.

Kauno rajono savivaldybei visuomet prioritetas buvo kultūra ir švietimas, tai ir išliks. Tačiau šiemet dar daugiau dėmesio ir lėšų nei anksčiau bus skiriama keliams ir vandentvarkai, savivaldybės investicijos į šias sritis išaugs iki 50 proc.

Bendrai šioms sritims savivaldybė skirs 14 mln. eurų: 9 mln. keliams, 5 mln. – vandentvarkai.

Keliams tvarkyti iš biudžeto ir Kelių plėtros programos bus skirta 9 mln. eurų. 2022 m. bus rekonstruotos Žalgirio g. (Ringaudai), Neries g. (Domeikava), Janonio g. ir J. Zikaro g. (Kačerginė), Akacijų al. ir V. Augustausko g. (Kulautuva), Montvilos g. (Garliava) ir kitos gatvės. Batniavos seniūniją ir Vilkijos miestelį sujungs dviračių takas.

Vandens tiekimo ir nuotėkų surinkimo tinklai bus plečiami Batniavoje, Ežerėlyje, Vandžiogaloje Raudondvaryje ir kitose seniūnijose. Taip pat 560 tūkst. eurų bus skirta kolumbariumų plėtrai Karmėlavoje, Radikiuose, Ringauduose ir Zapyškyje. Bus tęsiamas Ramučių parko tvarkymas.

V.Makūnas priminė, kad kaip ir kiekvienais metais, 10 proc. savivaldybės biudžeto lėšų bus skiriama seniūnijoms. „Toliau gerės gyvenimo kokybė Kauno rajone ­– plečiamas gatvių apšvietimas, tvarkomi keliai, šaligatviai ir aplinka“, – teigė meras.

Gražės daugiabučių kiemai

Savivaldybė taip pat patvirtino naują daugiabučių kiemų sutvarkymo programą, kuriai numatyta skirti 1 mln. Eur.

Pakaunėje kasmet atnaujinama nemažai daugiabučių, nes gyventojai aktyviai naudojasi Daugiabučių namų ir jų aplinkos atnaujinimo, plėtros ir administravimo rėmimo fondo parama. Tačiau daugiabučių kiemai dažnai yra pamiršti, nes gyventojams yra per didele finansinė našta sutvarkyti ir jų namo aplinką.

Savivaldybė siekdama palengvinti šią naštą, parengė naują programą. Daugiabučių namų gyventojai galės tikėtis net iki 100 proc. kiemo tvarkymo išlaidų padengimo. „Tikime, kad tai duos teigiamą impulsą, gerinant gyvenimo kokybę“, – teigė V. Makūnas.

Tęs pradėtus darbus

Biudžeto ir finansų skyriaus vedėja Dalia Kupratienė informavo, kad šiemet daugiausia lėšų bus skirta švietimo sričiai finansuoti – 73,7 mln. eurų. Vien tik iš savivaldybės biudžeto numatyta 37,1 mln. eurų. Finansavimas šiai sričiai išaugo 27,7 proc.

Šįmet bus tęsiami jau pradėti darbai: rekonstruoti Užliedžių ir Ramučių daugiafunkciai centrai, Šlienavos pagrindinė mokykla. Bus rekonstruotas Mastaičių baseinas, pastatyta pradinė mokykla ir vaikų darželis. Taip pat bus rekonstruota Kačerginės mokykla, pastatytos Kačerginės ir Zapyškio mokyklų sporto salės.

Bus suremontuoti Neveronių ir Zapyškio vaikų darželiai, apšiltinta Vandžiogalos gimnazija, Zapyškio pagrindinė mokykla ir Jonučių progimnazija. Prie mokyklų bus atnaujintos viešosios erdvės, sporto aikštynai, įgyvendinti kiti projektai.

Kauno rajono meras priminė, jog savivaldybė šįmet nemažai investuos į „Kaunas – kultūros sostinė 2022“ renginius – beveik 1,3 mln. eurų.

Toliau bus gerinamos socialinės paslaugos Kauno rajono gyventojams. Garliavos apylinkių seniūnijoje prasidės bendruomeninių vaikų globos namų statybos, Užliedžių, Garliavos apylinkių ir Raudondvario seniūnijose savivaldybė statys grupinio gyvenimo namus.

Didins atlyginimus

Šįmet džiugių žinių sulauks ir darbuotojai, nes papildomai lėšų bus skiriama darbo užmokesčiui, kuris bendrai išaugs 22,5 proc.

Daugiausia darbo užmokestis augs švietimo ir kultūros sričių (24,2 proc.) bei socialinės apsaugos (20 proc.) darbuotojams.

Didesnis dėmesys bus skiriamas ir mažiausiai uždirbantiems darbuotojams – bus didinami jų algos koeficientai.

Darbo užmokesčio augimui įtakos turės minimalios algos augimas, Lietuvos Respublikos Vyriausybės priimti teisės aktai dėl švietimo, kultūros ir socialinių darbuotojų darbo užmokesčio didėjimo, bazinio dydžio augimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA