„Achemoje“ bręsta streikas: kada pradės dužti langai? | Kas vyksta Kaune

„Achemoje“ bręsta streikas: kada pradės dužti langai?

delfi.lt / Aistė Žebrauskienė 2022/01/26 19:20
Jonavos „Achema“ / R. Tenio nuotr.

Sausio pabaigoje trąšų gamintojos „Achemos“ darbuotojai sulaukė žinios apie keičiamą atlygio sistemą, tačiau, kaip jie teigia, ne jų naudai. Daugumai darbininkų atlyginimai mažės 50–150 eurų, skaičiuoja darbuotojų profesinė sąjunga.

Savo ruožtu „Achema“ atstovė patikina, kad premijos nėra naikinamos, o dėl pokyčių atlygio sistemoje nė vienas darbuotojas nenukentės. Priešingai – kai tik gamykla pilnai atstatys savo gamybinius pajėgumus, šiemet darbuotojai gaus didesnį atlygį. Kaip tikina, šiais metais darbo užmokesčio fondui didinti numatyta per 2 mln. eurų.

„Achemos“ profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė sako, kad darbuotojai jau ruošiasi streikuoti. Jos žiniomis, tokiomis nuotaikomis gyvena kelių didžiausių „Achemos“ grupės bendrovių darbuotojai.

Į Delfi redakciją kreipėsi „Achemos“ darbuotojas, kuris papasakojo apie planuojamus pokyčius atlygio sistemoje, tačiau jis nenorėjo viešai atskleisti savo tapatybės.

Alga sumažės 55 eurais

Arūnas (vardas žinomas, bet pakeistas – Delfi) pasakoja, kad įprastai darbuotojai kas mėnesį sulaukdavo bazinio atlygio ir premijų už gerus rezultatus, tačiau pastarųjų nuo šių metų nebelieka. Nors bazinis atlyginimas „popieriuje“ ir didėja, jo teigimu, dalis darbuotojų praras dalį pajamų.

Vyras skaičiuoja, kad jo alga sumažės 55 eurais, o kolegai iš kito skyriaus – 120 eurų („popieriuje“ – Delfi). Šie pokyčiai, anot jo, pasijus jau kovo mėnesį, kai bus išmokėtos algos už vasarį.

„Jei nieko neprisidirbi, esi normalus, protingas darbuotojas, gaudavai visada tuos 7 proc. (premijos – Delfi), dabar pakoregavo mūsų sistemą, esu įsitikinęs, kad prasidės pagyros iš valdybos, kad pakėlėme algas“, – nusivylimo neslepia Arūnas.

Jo teigimu, „Achemos“ vadovybė apie pokyčius su darbuotojais nekalba.

„Gal grubokai pasakysiu, bet kada pradės dužti langai? Niekas su mumis civilizuotai nekalba. Jie sako, kad mums suteikia sveikatos draudimą, gale metų 70 eurų apsipirkti ir medučio, dar gauname gražią algą – 2000 eurų „popieriuje“, ir būkite laimingi.

Tačiau kad gautume 2000 eurų „popieriuje“ yra paskaičiuota: per metus turime išdirbti 240 val., t. y. 1,4 mėn. daugiau, kad pasiektume tokią algą. Kitaip tariant, turime dirbti viršvalandžius“, – pasakoja „Achemos“ darbuotojas.

Skaičiuoja pelną, bet premijų nemoka

Jį stebina ir faktas, kad dalis darbuotojų vis dar prastovose, nors bendrovės finansiniai rezultatai – itin geri. Vadovybei, kaip teigia, skaičiuojant apvalų pelną, su darbuotojais juo niekas nesidalija.

„Dalis gamyklos – prastovose, neva dėl gamtinių dujų kainos sunku, prasta situacija, bet praėjusių metų „Achemos“ pelnas – 40 mln. eurų, o juo su darbuotojais niekas nesidalija. Profsąjunga reikalauja, kad būtų kolektyvinė sutartis, kurioje būtų įtrauktas punktas. Prie tokio pelno jie turėjo praėjusių metų gale išmokėti dviejų bazinių atlyginimų dydžio premiją. Tai įmonei būtų kainavę mažiau nei 3 mln. eurų“, – svarsto jis.

Kaip pasakoja Arūnas, per Kalėdas darbuotojai sulaukė dovanėlių – 70 eurų vertės čekius apsipirkti viename iš prekybos tinkle ir medaus stiklainiukų. Pašnekovas ironizuoja, kad šiemet prisidėjo dar viena „dovanėlė“ – žinia apie mažėsiančias algas.

„Sodros“ pateikiamais duomenimis, šiuo metu įmonėje dirba 1241 darbuotojas, vidutinis atlyginimas lapkritį siekė 2188 eurus prieš mokesčius.

Algos mažės maždaug 500 darbuotojų

„Achemos“ profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė Delfi patvirtino, kad dėl besikeičiančios tvarkos darbuotojams galutinis atlyginimas mažėja. Kai kam net iki 150 eurų. Šis klausimas aktualus daugumai – maždaug 500 – darbininkų.

„Nors didinamas tarifinis etatinis atlyginimas, darbuotojams galutinis atlyginimas mažėja, nes ne visos premijos perkeliamos į etatinį mokėjimą. Rezultatas – galutinis atlyginimas darbuotojams sumažės nuo 50 iki 150 eurų „popieriuje“. Tai – reikšmingas pokytis. Darbininkų atlyginimas vidutiniškai siekia apie 1700 eurų „popieriuje“, tai 150 eurų bus apie 8 proc.“, – skaičiuoja B. Daškevičienė.

„Sausį iš gruodžio dar ateis premijos, nes dar galios sena atlygio sistema, premijos vieną mėnesį vėluoja. Taigi darbuotojai dar sausį algų sumažėjimo nepajus. Tai nutiks kovo 10–15 d., kai bus mokamas atlyginimas už vasarį“, – priduria pašnekovė.

Ją stebina nepagarba darbuotojams ir informacijos slėpimas: „Vadovai sako, kad atlyginimai didės, bet darbuotojai nėra kvaili, moka susiskaičiuoti.“

Pašnekovė svarsto, kad dalis darbuotojų nuo pokyčių nenukentės: „Tikėtina, kad bendrovės vadovai perskirstė dalį premijų tarp darbuotojų, ir galbūt yra tokių, kurie nenukentės.“

Darbuotojų atstovė pažymi, kad apie naujoves sužinojo tik šį pirmadienį, o nauja tvarka įsigaliojo atbuline data, t. y. nuo sausio pradžios.

„Pirmadienį vadovybė informavo, kad nuo sausio 1 d. pradės galioti nauja atlygio sistema, kuri ir lems darbuotojų algų sumažėjimą. Bendrovė visiškai nieko nepristatė, tik išplatino įsakymą darbuotojams susipažinti, kad nuo sausio galios nauja atlygio sistema, bet jokios informacijos darbuotojai nėra gavę, net pačios atlygio sistemos.

Profsąjunga gruodį buvo informuota, kad įsigalios nauja atlygio sistema, bet iki sausio 24 d. jokios informacijos, kad tai įvyks, nebuvo. Bendrovė tuomet komunikavo siekianti darbuotojams padaryti paprastesnę ir suprantamesnę atlygio sistemą“, – pasakoja B. Daškevičienė.

„Jie patys pateikė, kad pernai darbuotojų atlyginimas mažėjo beveik 3 proc., o šiemet turbūt mažės dar 5 proc. To labiausiai ir bijo dabar darbuotojai, kai jiems duos pasirašyti darbo sutartis, padės savo parašą ir gaus mažesnius pinigus“, – priduria ji.

„Achema“: nė vienam darbuotojui darbo užmokesti nemažės

„Achema“ atstovė Jolita Macelytė teigia, kad premijos darbuotojams nėra naikinamos. Anot jos, pagal atnaujintą Darbo užmokesčio sistemą, nuo šių metų sausio 1 d. kintama atlygio dalis perkelta į pagrindinį tarifinį atlyginimą. Visi šie pokyčiai, kaip sako, darbuotojams buvo pristatyti.

„Šis pokytis aktualus visiems gamyboje dirbantiems darbuotojams, kurie iki šiol gaudavo kintamą atlygio dalį. Nė vienam darbuotojui dėl to darbo užmokestis nemažės“, – tikina ji.

Darbuotojai liko nusivylę

Nors bendrovės finansiniai rezultatai – džiuginantys, anot darbuotojų atstovės, premijų negavę darbuotojai liko nusivylę.

„Ne kartą bendrovė komunikavo ir žadėjo skatinti darbuotojus Kalėdų proga, pasiekus gerus metinius rezultatus, finansinį rezultatą, bet jokių metinių premijų nebuvo išmokėta“, – teigia „Achemos“ profesinės sąjungos vadovė.

Maža to, dalis jų – vis dar prastovose, todėl pašnekovės vertinimu, darbdavys taip siekia pasipelnyti.

„Bendrovė siekia pasipelnyti ir uždirbti darbuotojų sąskaita, nes praėję metai – pelningi, jie sutaupė, kad darbuotojai buvo prastovose, sutaupė ir neišmokėdami metinių paskatinimų. Vien tik dėl to pelnas išaugo 3-4 mln. eurų“, – mano B. Daškevičienė.

Atlyginimams šiemet bus skirta per 2 mln. eurų

Bendrovės atstovės J. Macelytės teigimu, šiemet „Achemos“ darbuotojai gaus didesnį atlygį, kai tik gamykla pilnai atstatys savo gamybinius pajėgumus. Pasak atstovės, šiemet darbo užmokesčio fondas bus didinamas daugiau kaip 2 mln. eurų.

„Esant sudėtingai situacijai pasaulinėje trąšų rinkoje, kai dėl aukštos gamtinių dujų kainos teko sustabdyti dalį gamybos ir dalį darbuotojų išleisti į prastovas, metinis darbuotojų premijavimas nenumatytas.

2021 m. gruodžio mėnesį AB „Achema“ patvirtino atnaujintus Darbo apmokėjimo nuostatus bei priėmė sprendimą didinti 2022 metų darbo užmokesčio fondą daugiau kaip 2 mln. eurų. Taigi šiemet mūsų darbuotojai gaus didesnį atlygį, kai tik gamykla pilnai atstatys savo gamybinius pajėgumus, tikėtina, I ketvirčio pabaigoje ar II ketvirčio pradžioje“, – sako bendrovės atstovė.

Dėl tų pačių priežasčių šiuo metu prastovose vis dar yra 39 darbuotojai.

Darbuotojai ruošiasi streikui

„Achemos“ darbuotojų atstovės teigimu, darbuotojai jau ruošiasi streikuoti. Jau anksčiau skelbta, kad administracijai nesutinkant su darbuotojais pasirašyti kolektyvinės sutarties, įmonės profsąjungos nariai pernai gruodį nubalsavo už streiko organizavimą. Kol kas streiko data dar nėra žinoma.

„Balsavimas padarytas, turime pritarimą streikui, kai tik susirinkusi taryba priims sprendimą, kelsime streiką, nes nėra kitos išeities. Vienareikšmiškai toks buvo mūsų nusiteikimas. Vakar vyko darbuotojų konferencija, jie pavedė neatidėlioti ir kviesti profsąjungos tarybą priimti sprendimą“, – pasakoja B. Daškevičienė.

Pašnekovės žiniomis, tokiomis nuotaikomis gyvena kelios didžiosios „Achemos“ grupės bendrovės.

Praėjusią savaitę dėl atlyginimų piketuoti susirinko kitos koncerno „Achemos grupė“ bendrovės darbuotojai. Didžiausios Klaipėdos uosto krovos kompanijos „Klasco“ profesinė sąjunga suplanavo piketą dėl „mažiau, nei tikėtasi, padidintų darbuotojų atlyginimų“.

„Dvejus metus prašėme didinti atlyginimus, o pernai gruodį desperacijoje vadovybei parašėme drastišką raštą – nuo 20 iki 25 proc. juos pakelti. Padidino vidutiniškai 4-6 proc., tačiau be derybų, nesitariant, nors tą daryti įpareigoja kolektyvinė sutartis“, – BNS sakė Dokininkų profesinės sąjungos pirmininkas Romas Liaudanskis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA