Pasikeitę Lietuvos ir Kinijos santykiai smogė ir Kauno verslui | Kas vyksta Kaune

Pasikeitę Lietuvos ir Kinijos santykiai smogė ir Kauno verslui specialus vaizdo reportažas

Emilija Jankauskaitė, Kas vyksta Kaune 2022/01/23 13:29

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje atidaryta Taivano atstovybė sukėlė Kinijos pyktį ir įplieskė politinį konfliktą tarp Lietuvos ir Kinijos, ko pasekoje, įsiplieskęs konfliktas atsiliepė ir Kauno verslininkams.

Pakitę Lietuvos ir Kinijos santykiai turėjo įtakos ir vienai didžiausių ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos įmonei „Volfas Engelman”, kurios derybinis prekybos tinklas yra glaudžiai susijęs su Kinija. Įmonės generalinis direktorius Marius Horbačauskas neslėpė situacijos rimtumo ir teigė, jog dabartinė situacija yra komplikuota ir vargu, ar ateityje pasikeis.

Lietuviškos prekės Kinijoje yra nepageidaujamos

„Mūsų partneriai pranešė, kad visos mūsų įmonės prekės Kinijoje yra metamos iš lentynų, nes lietuviškos kilmės prekės Kinijoje nebepageidaujamos” – sakė M. Horbačauskas.

Susiklosčius dabartinei situacijai, įmonė patyrė didelių nuostolių, o jiems kompensuoti prireiks didelio indėlio ir laiko surandant naujus prekybinius tinklus.

„Per praėjusius metus žala gali būti vertinama keliais šimtais tūkstančių eurų, nes apimtimi jau buvome pasiekę apie 2 milijonus litrų, kurie buvo išvežami į Kiniją” – pridūrė M. Horbačauskas.

Naujai užsimezgę santykiai su Taivanu

Tačiau įmonės direktorius neslepia džiugesio ir nustebimo dėl naujai užsimezgusių santykių su Lietuvai palankumą demonstruojančiu Taivanu, kurio ambasadorius lankydamasis gamykloje ir rodydamas kilnų gestą, pasiūlė savo pagalbą.

„Taivano ambasadorius pats pasiskambino ir sako, noriu atvažiuoti į svečius. Sako, aš mačiau per televizorių, kaip Jūs kalbėjot, kaip nukentėjot nuo Kinijos, kažkuria prasme per mus, todėl mano pareiga yra Jums padėti. Aš, sako, esu politikas, mūsų valstybė demokratinė, todėl negaliu priversti, kad iš Jūsų pirktų Jūsų produkciją, bet va, čia Jums yra kontaktai didžiausių prekybos tinklų. Sako, aš Jums šioj vietoj padėsiu su savo palaikymu, parama, rekomendacijomis ir panašiai”, – sakė M. Horbačauskas.

Kauniečių požiūris į esamą situaciją

Dauguma kalbintų praeivių Kauno miesto centre palaiko valdančiųjų priimamus sprendimus ir išlieka pozityvūs bei tiki, kad komplikuota tapusi situacija ateityje tik gerės, o naujai užsimezgę ryšiai su kitomis šalimis padės kompensuoti patirtus nuostolius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA