Sparčiai augant COVID-19 tyrimų skaičiui, mobiliuosiuose punktuose planuojamos permainos | Kas vyksta Kaune

Sparčiai augant COVID-19 tyrimų skaičiui, mobiliuosiuose punktuose planuojamos permainos

BNS / Ignas Jačauskas 2022/01/20 18:29
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Drastiškai augant COVID-19 tyrimų skaičiui, mobiliuosiuose punktuose jau kitą savaitę numatomos permainos – planuojama, kad besitikrinantieji galimybių pasui turės atvykti pėsčiomis, sako 1808 karštosios linijos vadovė Greta Beinaravičiūtė.

Pasak jos, dalis punktų jau skelbia ir apie griežtinamą tvarką – kad nebepriims smarkiai vėluojančiųjų atvykti ar atvykstančiųjų per anksti, nes nepataikius į paskirtą laiką susidaro automobilių spūstys.

Profilaktiniams tyrimams – pėsčiomis

„Mobilūs punktai turės galimybę ir patys koreguotis tą neabejotinai. Bet iš principo mintis tokia, kad atvažiuojantys tirtis profilaktiškai dėl galimybių paso nevažiuotų į mobilųjį punktą automobiliu, kadangi jie nelaikomi potencialiai sergantys šiuo metu, tad į mobilųjį punktą jie eis pėsčiomis. Bet tai sprendžia tik kamščių problemą gatvėse, ne pačių tyrimų“, – BNS pripažino G. Beinaravičiūtė.

Anot jos, per visą gruodį tyrimams užregistruota 55 tūkst. asmenų, kurie nurodė jaučiantys ligos simptomus. Tuo metu iki sausio 20-osios į penkis mobiliuosius punktus jau kreipėsi 143 tūkst. gyventojų. Tad itin sparčiai augant užsikrėtimų skaičiui, situacija tiek mobiliuosiuose punktuose, tiek karštojoje linijoje, kuria gyventojai registruojami tyrimams, išlieka įtempta, į dalį skambučių nespėjama atsiliepti.

„Tai – tik simptomus jaučiantys žmonės. Reikia nepamiršti, kad yra ir kontaktiniai asmenys, ir tie, kurie važiuoja į stacionarines gydymo įstaigas. Tyrimų skaičius auga, pačioje linijoje vien pirmadienį gauta 25 tūkst. skambučių, atsakyta 20 tūkstančių. Vakar gauta kiek mažiau – 15 tūkst., skaičiai gerokai išaugę, didžioji dalis jų keliauja į registracijų tyrimams liniją“, – sakė ji.

Eilėje tenka laukti ir tris dienas

Karštosios linijos vadovė išvardijo ir savivaldybes, kuriose norint registruotis šiuo metu tektų laukti tris dienas. Tai Biržų rajono, Elektrėnų, Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Kėdainių rajono, taip pat Kretingos, Kupiškio, Lazdijų, Mažeikių, Pakruojo rajonų, Palangos, Panevėžio miestų, Plungės, Prienų, Skuodo, Tauragės, Trakų, Ukmergės, Varėnos rajonų ir Visagino savivaldybės.

Didmiesčiuose, išskyrus Panevėžį, eilėje prie tyrimų laukti šiuo metu tektų maždaug dvi dienas.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą šalies laboratorijose dėl įtariamo koronaviruso atlikta maždaug 25 tūkst. molekulinių (PGR) tyrimų ir dar 3,3 tūkst. antigeno tyrimų, patvirtintų paros COVID-19 atvejų skaičius perkopė 7 tūkst., palyginti su ankstesne para išaugo daugiau nei 800.

G. Beinaravičiūtė pripažino, kad tiek laboratorijos, tiek mobilieji punktai iš esmės pasiekė kritinę ribą.

„Turbūt reikėtų klausti pačių punktų, ar dar įmanoma išplėsti. Bet remiantis metine patirtimi, ką matėme, čia beveik pasiektos lubos – tai jaučiama ir pagal vietų skaičių, nes kas gali, tas didina, bet situacija sudėtingėja“, – teigė ji.

Karštoji linija, pasak vadovės, turi 240 etatų, visi jie užpildyti, daugiau darbuotojų priimti neplanuojama.

„Reikia pasverti, kad net jei galėtumėme „suvalgyti“ visus skambučius, neturėsime į kur registruoti tyrimams. O jei ir turėtumėme kur registruoti, remiamės toliau į laboratorijų pajėgumus, viskam yra savos ribos“, – kalbėjo karštosios linijos vadovė.

Laboratorijos didina pajėgumus

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) laikinoji direktorė Rosita Marija Balčienė sakė, kad laboratorijos ieško sprendimų, kaip susidoroti su rekordiniu tyrimų skaičiumi.

„Braškame, bet dar susitvarkome šią savaitę, ieškome galimybių didinti apimtis. Jaučiu, kad mobiliuosiuose punktuose apimtys dar didės, tad ieškome galimybių, kad „pavežtumėme“. Laboratorijos priima ir naujų žmonių, stato papildomą įrangą, turbūt daro ir pamainas per visą Lietuvą. Dalinamės ir tyrimais: jei vieną dieną viena laboratorija negali visko paimti, vežame į kitą, reguliuojame logistiką“, – BNS teigė NVSPL vadovė.

Anot jos, laikas nuo mėginio paėmimo iki informavimo apie tyrimo rezultatą skiriasi nebūtinai dėl vėlavimų laboratorijoje, daug priklauso ir nuo to, kada mėginys atvežamas ištirti.

„Bet laboratorijos, jei gauna mėginį ryte, dažniausiai vakare tikrai būna atsakymas, jei gauna po pietų – kitą dieną. Už visas laboratorijas, aišku, negaliu kalbėti, būna ir išimtinių atvejų, kai būna blogai suvestas užsakymas ar panašiai, bet šiaip nepasakyčiau, kad kažkas užsitęsia“, – kalbėjo R. M. Balčienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA