A. Dulkys neatmeta galimybės, kad prie privalomų skiepų klausimo bus grįžta | Kas vyksta Kaune

A. Dulkys neatmeta galimybės, kad prie privalomų skiepų klausimo bus grįžta pristatys naujus testavimo ir izoliacijos algoritmus

BNS 2022/01/20 13:44
R. Tenio nuotr.

Seimui nusprendus neįvesti privalomo skiepijimo medikams, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad parlamentas paprasčiausiai išreiškė savo požiūrį.

„Aš pamenu, kai buvo pirminis projektų variantas, kai buvo diskutuojama dėl daugiau grupių, buvo klausimas, kodėl jų nėra daugiau. (…) Tada taip ir pasakiau, kad pradžioje pasižiūrėkime, kokią turime politinę valią ir koks yra pas mus požiūris į šitą klausimą. Parlamentas tą požiūrį išreiškė, dirbam toliau“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė jis.

„Ką tik sužinojau tą naujieną, tai yra tokia politinė valia“, – pridūrė ministras.

Ketvirtadienį Seimas neįteisino privalomo medikų ir socialinių darbuotojų skiepijimo. Pataisas palaikė tik valdantieji, prieš buvo visų opozicinių frakcijų nariai.

A. Dulkys pabrėžė ir toliau manantis, kad siūlymas įvesti privalomą skiepijimą buvo logiškas.

„Kai kuriose šalyse tie sprendimai buvo įgyvendinti, kai kur irgi buvo kalbėta, bet sprendimai nepriimti. Na, Lietuva yra tarp tų, kur aptarėme, išdiskutavome, pasitikrinom politinę valią ir dabar tiesiog turėsime žiūrėti, kaip valdyti pandemiją“, – kalbėjo ministras.

Jis teigė neatmetantis galimybės, kad prie šio klausimo bus grįžta ateityje.

Vėliau Seime A. Dulkys nurodė, kad neįvedus privalomo skiepijimo, naujų papildomų apsaugos, prevencijos priemonių dėl viruso plitimo medikams ir socialiniams darbuotojams nenumatoma.

„Man atrodo, dabar tų priemonių – respiratoriai, darbo organizavimas, testavimasis, testavimasis kasdien tų, kas turėjo sąlytį su sergančiaisiais ir t. t. – visi šitie elementai veikia. Įstatymas buvo kuriamas labiau kaip ilgalaikė tendencija, matymas, kad žmonės, kurie dirba su padidintos rizikos žmonėmis, kad būtų papildomas aspektas“, – teigė jis.

Nauji testavimo, izoliacijos algoritmai

Sveikatos apsaugos ministras taip pat teigė, kad „šiandien arba rytoj“ bus pristatyti nauji testavimo algoritmai svarbiausiems viešojo sektoriaus darbuotojams.

„Taip, kaip mes turime specializuotus algoritmus sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams, švietimo darbuotojams, tai įvairių kritinių tarnybų darbuotojams taip pat numatysime kitokį izoliavimosi, testavimosi ritmą, kuris palengvintų mobiliųjų punktų apkrovimą, bet galėtume užtikrinti testavimą ir pandemijos valdymą“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad tai yra susiję su dažnesniu greitųjų antigeno testų naudojimu turėjus artimą sąlytį su sergančiuoju.

Pasak A. Dulkio, augant sergamumui šalyje, ir toliau pagrindiniu kriterijumi išlieka reanimacijos lovų užimtumas.

Sveikatos apsaugos ministras anksčiau yra sakęs, kad griežtos pandemijos valdymo priemonės būtų pradedamos taikyti tuo atveju, jeigu šalies gydymo įstaigose būtų užimta 240 reanimacijos lovų.

Praėjusią parą nustatyti 7057 nauji COVID-19 atvejai. Tai didžiausias naujų atvejų skaičius nuo pandemijos pradžios, jis daugiau nei 800 atvejų viršijo trečiadienį fiksuotą rekordą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA