Svarstantiems apie būsto paskolas – eksperto patarimai | Kas vyksta Kaune

Svarstantiems apie būsto paskolas – eksperto patarimai

Organizatorių nuotr.

Apie geresnę gyvenimo kokybę ir nuosavą būstą pasvarsto daugelis žmonių, ypač, nuomojančių gyvenamąsias patalpas, kurios priklauso ne jiems. Nors būsto nuoma yra neatsiejama nuo atvykimo gyventi iš gimtojo miesto į naują vietą, savarankiško gyvenimo pradžios, finansų planavimo, tačiau metams bėgant nemaža dalis žmonių ima rimtai galvoti apie jiems priklausančio buto, kotedžo ar namo įsigijimą.

Kasmet vis daugiau žmonių kreipiasi į paskolas būstui įsigyti teikiančias bendroves, ieškodami palankiausių sąlygų skolintis. Tačiau svarbu nepamiršti, kad norint gauti paskolą gyvenamajam būstui, pirmiausia privalu sutaupyti apie 15 proc. siekiantį pradinį įnašą.

Įprastai dėl būsto paskolos gali kreiptis pilnamečiai, dirbantys asmenys, turintys veikiančią banko sąskaitą, o apie konkrečias bei detalesnes finansavimo sąlygas, palūkanų dydį, laikotarpį, per kurį finansavimas turės būti grąžintas, daugiau informacijos galite paskaityti internetu. Gaukite pasiūlymą jums palankiomis sąlygomis, tačiau prieš pasirašydami sutartį, sprendimą gerai apgalvokite ir įvertinkite visus būsto paskolos niuansus.

Iki paskolos gavimo – namų darbai

Nusprendus kreiptis dėl paskolos nuosavam būstui įsigyti, svarbu ne tik pasirinkti keletą skirtingų būstų variantų, turėti pradinio įnašo sumą, bet ir žinoti tikslų banko finansavimo dydį. Esant teigiamam banko sprendimui paskolos atžvilgiu, kiekvieną mėnesį turėsite mokėti kasmėnesinę įmoką bankui.

Atkreipkite dėmesį, jog remiantis Lietuvos banko nuostatais, mėnesio paskolos įmoka negali viršyti 40 proc. uždirbamų pajamų. Vadinasi, likusi uždarbio dalis bus skirta kasdienėms reikmėms. Preliminariai paskaičiuokite, ar turimų pajamų užteks komunaliniams mokesčiams, automobiliui išlaikyti, būtinoms prekėms kaip maisto produktai, įsigyti.

Nepamirškite, jog niekuomet negalime suplanuoti nenumatytų pirkinių, o tai gali būti ne laiku sugedęs šaldytuvas ar mobilus telefonas. Tad prisiimant finansinius įsipareigojimus, taip pat svarbu turėti santaupų.

Nuosavas būstas / Organizatorių nuotr.

Netikėtos išlaidos ateityje

Ekspertų teigimu, jaunos šeimos, imančios būsto paskolas, dažnai nepagalvoja, kad dar po kelerių metų ims planuoti šeimos pagausėjimą. Tapus tėvais, kasdienės išlaidos ženkliai skirsis negu gyvenant vieniems, todėl svarbu tinkamai įvertinti dabartines uždirbamas pajamas ir ar paskola būstui netaps finansine našta.

Gimus vaikui įvairūs baldai, daiktai, higienos reikmenys užima nemažą išlaidų dalį, todėl ypač jaunos šeimos turi įvertinti, ar turint būsto paskolą, galės sau leisti anksčiau nebuvusias išlaidas.

Greitesnis paskolos grąžinimas – įmanomas

Jeigu susiduriate su dvejonėmis, kas atsitiks, jeigu  įsipareigojus bankui, neteksite darbo, per anksti nerimauti neverta, o ir nuo tokių situacijų nesame apsaugoti nei vienas. Jeigu sutarties galiojimo laikotarpiu netekote darbo, svarbu kuo greičiau kreiptis į paskolą suteikusią bendrovę. Bankai turi teisę skaičiuoti delspinigius ar imtis kitų sankcijų, tačiau abipusis sprendimas dažniausiai visuomet yra surandamas.

Pasitaiko ir tokių situacijų, kuomet metams bėgant šeima pradeda gauti dvigubai didesnes pajamas nei paskolos sutarties pasirašymo metu. Dažniausiai šis atvejis yra aprašomas paskolos sutartyje, nes finansavimo gavėjui yra suteikiama galimybė paskolą grąžinti anksčiau laiko.

Kadangi būsto paskolos įsipareigojimas yra ne vienerių ir ne penkerių metų trukmės, tiek kreipiantis dėl finansavimo, tiek jį jau turint, svarbu laiku mokėti sutartas įmokas, o susidūrus su nenumatytomis kasdienybės situacijomis, apie tai pranešti bankui. Naujo būsto įsigijimas su paskola neturi tapti galvos skausmu, finansine našta.

O tinkamai įvertinti asmeniniai bei finansiniai aspektai tampa galimybe gyventi nuosavuose namuose, turėti nekilnojamo turto, o esant poreikiui, gali tapti ateities investicija. Skirkite laiko paieškoms, būkite atidūs ir naujais namais galėsite džiaugtis be rūpesčių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA