Seime – svarstymai dėl alkoholio prekybos ir elektroninių cigarečių | Kas vyksta Kaune

Seime – svarstymai dėl alkoholio prekybos ir elektroninių cigarečių

BNS 2022/01/18 08:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas svarstys pataisas, kuriomis siūloma liberalizuoti alkoholio prieinamumą. Opozicijai pareikalavus Seimas praėjusią savaitę buvo padaręs pertrauką Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų svarstyme.

Grupė Seimo narių siūlo sumažinti alkoholio pirkėjų amžiaus ribą, bet tik silpniems svaigalams – nuo 18 metų leidžiant vartoti iki 15 proc. stiprumo gėrimus, o stipresnius – nuo 20 metų. Vyriausybė siūlo leisti jau nuo 18 metų vartoti ir turėti alkoholinius gėrimus, neatsižvelgiant į jų stiprumą.

Prieš savaitę ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė kartojo, jog Vyriausybė pritaria siūlymui leisti įsigyti alkoholio asmenims nuo 18 metų. Tuo metu prekybos alkoholiu laiko sekmadieniais, anot jos, keisti nereikėtų.

Du Seimo komitetai siūlo nekeisti dabartinės tvarkos – apsvarstę pataisas, jie pritarė tik keliems palengvinimams. Dėl jų išvados Seimas balsuos, taip pat dėl komitetų atmestų pataisų.

Siūloma sušvelninti ir alkoholio prekybą masiniuose renginiuose – suvienodinti prekybos tvarką mugėse, parodose ir masiniuose renginiuose, leidžiant prekiauti tik natūralios fermentacijos gėrimais iki 15 laipsnių. Dabar parodose ir mugėse galima prekiauti alkoholiu iki 15 laipsnių, o masiniuose renginiuose – iki 7,5 laipsnio.

Pritarta ir konservatorius Sergejaus Jovaišos siūlymui uždrausti prekiauti alkoholiu kiekvienų metų rugsėjo 1-ąją, išskyrus tada, kai rugsėjo 1-oji sutampa su laisvadieniais. Tokiu atveju draudimas galiotų artimiausią darbo dieną, pirmadienį.

Taip pat skinasi kelią Laisvės frakcijos nario Vytauto Mitalo siūlymas, kad nuo kitų metų gegužės reklama nebūtų laikomi įmonių pavadinimai, kuriuose minimi alkoholiniai gėrimai, taip pat jų prekybos vietose esanti atributika, informacija apie alkoholį socialinių tinklų paskyrose ar internetinėse tarpininkavimo platformose bei ant gėrimo pakuotės esančios nuorodos į gamintojo interneto svetaines ar socialinių tinklų paskyras.

Alkoholiniai gėrimai / R. Tenio nuotr.

Reklama nebūtų laikoma ir pažintinė, mokslinė, istorinė informacija apie alkoholinių gėrimų vartojimo būdus, gamybą, tradicijas, pelnytus apdovanojimus.

Viešasis maitinimas interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose taip pat galėtų teikti informaciją apie alkoholinius gėrimus, kai informuojama apie maisto ir šių gėrimų derinimą, degustacijas.

Alkoholinius gėrimus gaminančių ar jais prekiaujančių įmonių socialinių tinklų paskyrose siūloma leisti tik nemokamą įrašų apie alkoholinius gėrimus sklaidą.

Apsispręs, ar drausti elektronines cigaretes

Seimas balsuos, ar nuo 2023-ųjų lapkričio Lietuvoje uždrausti elektronines cigaretes ir jų pildykles su skysčiu, jeigu jame būtų kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapą ir skonį.

Taip norima sumažinti Lietuvoje populiarėjančių elektroninių cigarečių pardavimus.

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma BNS sakė manantis, kad pataisos bus priimtos didele balsų persvara, bet yra nebaigta diskusija dėl jų įsigaliojimo datos.

„Kiek verslui reikia duoti laiko, kad galėtų išsiparduoti prekių atsargas“, – sakė J. Razma.

Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė/ R. Tenio nuotr.

Tačiau Seimas dar balsuos dėl Sveikatos reikalų komiteto narės ir Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės, Laisvės frakcijos atstovės Morganos Danielės siūlymo, užuot neleidus visų kvapų ir skonių, drausti tik konditerijos gaminių, saldainių, kramtomosios gumos ir gaiviųjų gėrimų kvapo ir skonio skysčius. Esą juos labiausiai renkasi jaunimas.

M. Danielė aiškina, kad garinimas yra pagrindinė mažiau žalinga alternatyva rūkaliams. Pasak jos, kaitinamojo tabako, kitaip vadinamo IQOS, poveikis nėra taip gerai ištirtas.

Tuo metu „valstietis“ Aurelijus Veryga įsitikinęs, kad neturėtų būti skoniais gardinami sveikatai žalingi ir pavojingi dalykai. Anot jo, Pasaulio sveikatos organizacija garinimo priemonių nerekomenduoja rūkymo metimui.

Dabar į rinką neleidžiama tiekti elektroninių cigarečių ir jų pildyklių su skysčiu, jeigu jame yra vitaminų arba kitų priedų, kurie sudaro įspūdį, kad jos yra naudingos ar mažiau kenksmingos sveikatai.

Taip pat negalima įvežti cigarečių ir jų pildyklių skysčių su kofeinu arba taurinu, taip pat kitais priedais ir stimuliuojamais junginiais, kurie siejami su energija ir gyvybingumu

Draudžiami ir skysčiuose esantys priedai, nudažantys išsiskiriančias medžiagas, arba kurie nesudeginti turi kancerogeninių, mutageninių ir toksiškai veikiančių reprodukciją, vadinamųjų KMR savybių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA