Vyriausybėje diskutuojama dėl „gpaso” efektyvumo: keičiasi reikalavimai renginiuose, izoliacijos ir testavimo taisyklės | Kas vyksta Kaune

Vyriausybėje diskutuojama dėl „gpaso” efektyvumo: keičiasi reikalavimai renginiuose, izoliacijos ir testavimo taisyklės pokyčiai dėl nedarbingumo lapelio išdavimo

delfi.lt / Simona Voveriūnaitė, Dainora Pankūnė 2022/01/17 11:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl omikron atmainos plitimo pirmadienį Lietuvoje pradeda galioti naujos COVID–19 valdymo priemonės. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pirmadienį surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje pristatė naujausius pokyčius.

Kas keičiasi?

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė priminė, jog nuo pirmadienio, sausio 17 dienos, įsigalioja šie pakeitimai.

„Žinome duomenis ir juos jau kartojame kelias savaites – naujoji atmaina plėtri, daug užkrečianti, tačiau inkubacinis periodas jos yra trumpesnis, trunkantis apie 3, sudėtingesniais atvejais – 5 dienas. Vadinasi yra pakankamai saugu peržiūrėti kaip ir kitoms šalims izoliavimą tvarką. Tad nuo šios dienos keičiasi izoliavimo tvarka – visi asmenys, kurie turi kontaktinį sąlytį su sergančiuoju, izoliuojasi 7 dienas, ne 10 dienų“, – sakė A. Bilotienė–Motiejūnienė.

Ta pati tvarka galios ir koronavirusu sergantiems, bet simptomų neturintiems asmenims.

„Keičiasi ir apimtis – tas, kas izoliuojasi. Izoliuojasi tik didžiausią sąlytį turėję asmenys – šeimos nariai, arba labai arti dirbantys asmenys, kaip kad patruliuojantys policijoje, gaisrinėje, greitosios medicinos pagalbos automobiliu važinėjantys asmenys. Tai reiškia, kad praleidžia daugiau nei 4 valandas kartu ir turi kontaktą, kurio atstumas yra metras“, – sakė viceministrė.

Jos teigimu, išimtys taikomos mokyklose – ten ir toliau galios atskira izoliavimo tvarka, kuri šiame etape keista nebuvo.

„Vadinasi nustačius teigiamą atvejį savikontrolės tyrimais yra žiūrima, ar nėra inkubacinis periodas praėjęs, ar nėra teigiamo testo. Ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, net ir turintys kontaktą šeimoje, nesiizoliuoja, jie atlieka kiekvieną dieną testus“, – kalbėjo A. Bilotienė–Motiejūnė.

Viceministrė pristatė ir dar vieną naujovę – nedarbingumo lapeliai tiems asmenims, kuriems yra privaloma izoliacija, bus išduodami Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), nebe šeimos gydytojų.

A. Bilotienė–Motiejūnienė priminė, jog pasireiškus simptomams, reikėtų pradžiai naudotis namuose turimais greitaisiais testais savikontrolei.

Sveikatos apsaugos viceministrė teigė, jog kol kas nėra planuojama kompensuoti greitųjų antigeno testų įsigijimą.

„Kompensacijos gyventojams tikrai nėra kalbama, yra įvairių šalių praktika. Šiai dienai valstybė kompensuoja medikams, mokytojams, mokiniams ir kritinių būklių sritims. Ateityje, kuomet reikės testuotis savikontrolei dėl susirgusio kolegos, tokiais atvejais kompensuojama. Bet visuomenėje visi gyventojai gali įsigyti ir turėti po ranka“, – sakė viceministrė A. Bilotienė–Motiejūnienė.

Renginiuose tik respiratoriai

A. Bilotienė–Motiejūnienė savo ruožtu paaiškino, kad nurodymas renginiuose dėvėti respiratorius yra reikalingas, nes tokios yra europinės rekomendacijos ir praktika.

„Nuo šios dienos taip pat įsigalioja reikalavimas renginiuose dėvėti nuo 6 metų respiratorius, ne medicinines kaukes. Tai ir mugės, sporto renginiai, komerciniai, nekomerciniai: teatrai, kino teatrai, koncertai. Tai visiškai negalioja asmeninėms šventėms. (…) Jie yra saugesni, kalbant apie omikron atmainą. Todėl sprendimas yra toks – tik renginiams“, – sakė viceministrė.

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė dar patikslino, jog renginiais laikomi šie susibūrimai.

„Jis apima kino teatrų, profesionaliojo scenos meno įstaigų, kitus komercinius ir nekomercinius kultūros, pramogų, sporto renginius, šventes, muges, festivalius, ar kitus tam tikrą trunkančius organizuotus žmonių susibūrimus viešoje vietoje, iš anksto nustatytu laiku“, – apibrėžimą pristatė L. Ašoklienė.

Jos teigimu, į šį apibrėžimą nepatenka religiniai renginiai.

„Mišios čia nepatenka, joms yra taikomos rekomendacijos. Tai nepaima ir asmeninių švenčių – taip pat jos taikomos rekomendacijos“, – sakė L. Ašoklienė.

L. Ašoklienės teigimu, renginių organizatoriams yra duota rekomendacija įvertinti galimybę respiratorių duoti žmogui, kuris į renginį atvyksta be jo arba suteikti galimybę tokį įsigyti.

„Tai jau yra renginio organizatoriui suteikta rekomendacija“, – sakė ji.

Siekiama užtikrinti kritinių valstybei funkcijų tęstinumą: dėlioja scenarijus

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė teigė, kad yra dirbama su savivaldybėmis, siekiant pasiruošti, jog būtų užtikrinamas kritinių valstybei funkcijų tęstinumas.

„Omikron atmaina yra labai plintanti. Stebėdami kitų valstybių patirtis, specialus dėmesys yra skiriamas kritinių valstybės funkcijų tęstinumui užtikrinti, jei tam tikra dalis ar didelė dalis jas teikiančių darbuotojų atsiduria izoliacijoje dėl ligos arba dėl izoliacijos po turėto artimo kontakto“, – sakė G. Balčytytė.

Kritinės valstybės funkcijos, pasak jos, yra sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų, viešojo saugumo, energetikos, komunalinių paslaugų sektoriai.

„Kalbame apie tas paslaugų tiekėjų grupes, kurios neišvengiamai turi dirbti kontaktiniu fiziniu būdu ir kurios negali nutrūkti nepriklausomai nuo kitų aplinkybių“, – tęsė Vyriausybės kanclerė.

Jos teigimu, funkcijų tęstinumui ruošiamasi dėliojant skirtingus scenarijus.

„Esame parengę algoritmą, kaip šias kritines valstybės funkcijas užtikrinantys asmenys turėtų tęsti veiklą, jei didėja izoliacijoje esančių žmonių skaičius. Viena iš priemonių neabejotinai bus savitestacija greitaisiais antigenų testais“, – pasakojo G. Balčytytė.

Kanclerė pakvietė įmones įvertinti savo kritinių veiklų tęstinumą.

„Padėsime tuos tęstinumo planus susidėlioti“, – sakė ji.

Pokyčiai dėl nedarbingumo lapelio išdavimo

NVSC atstovė Greta Gargasienė spaudos konferencijoje pristatė pokyčius dėl nedarbinumo suteikimo.

„Nuo šiandien keičiasi tvarka. Ir NVSC išduoda nebe pažymas gydytojui, kurių pagrindu gydytojas gali išduoti nedarbingumo pažymėjimą asmeniui, bet pats išdavinės nedarbingumo pažymas, gavus gyventojų prašymą. Noriu atkreipti dėmesį, kad prašymus galima užpildyti elektronine forma ir pateikti juos per elektroninės valdžios vartus.

Tą ir rekomenduojame daryti, kadangi izoliacijoje esantys žmonės, kuriems reikia nedarbingumo, jie negali palikti izoliacijos vietos. (…) Jeigu nėra galimybės teikti prašymo per e.paslaugas, tokiu atveju atstovas gali registruoti laišku mums išsiųsti prašymą atitinkamą formą, kuri yra patalpinta mūsų interneto svetainėje“, – naująją tvarką pristatė NVSC atstovė G. Gargasienė.

NVSC atstovė G. Gargasienė paaiškino, kad jei gaunamas teigiamas greitasis antigenų testo rezultatas, reikia registruotis ir atlikti PGR tyrimą.

„Tada nuo PGR atlikto tyrimo rezultato priklauso, ar jam patvirtinama liga, ar ne. Jei patvirtinama, užsivedamas mechanizmas, kai turi izoliuotis šeimos nariai“, – sakė ji.

Karantino kriterijus lieka tas pats

G. Balčytytė teigė, kad visos naujos priemonės skirtos tam, kad būtų galima išvengti karantino, užtikrinant svarbių sektorių darbo tęstinumą.

„Visos priemonės skirtos tam, kad nereikėtų to kriterijaus, nes iš esmės spręstume klausimus per atnaujintas izoliacijos taisykles“, – sakė kanclerė.

Jos teigimu, kriterijus karantinui lieka tas pats – 240 užimtų lovų intensyvios terapijos skyriuose.

„Stengiamasi spręsti maksimaliai kitomis priemonėmis“, – akcentavo G. Balčytytė.

Pokyčiai kino teatrams

Vyriausioji šalies epidemiologė L. Ašoklienė teigė, jog vyko susitikimas su kino teatrų atstovais. Ir pokyčiai maistą ir gėrimus į kino salę galintiems neštis asmenims bus įtvirtinti šią savaitę.

„Žinome, kad ir dabar kino teatrų salėse parduodant bilietus yra išlaikomi tam tikri atstumai tarp asmenų, atvykusių kartu. Taigi salės nėra pilnai užpildomos. Bet siekiant įteisinti tą tokią nuostatą ir reikalavimą, kad, visgi, jeigu yra vykdomas maitinimas kino seanso metu, kad būtų įvesti papildomi reikalavimai – šiuo metu yra svarstoma ir šią savaitę jie bus patvirtini“, – teigė vyriausioji šalies epidemiologė.

„O tie reikalavimai, panašu, kad bus, salės užpildymo procentas, nedidesnis kaip 75 procentai. Ir išlaikyta tuščia vieta tarp kartu atvykusių asmenų. Dėl tokių reikalavimų yra susitarta, operacijų vadovo sprendimas bus patikslintas šią savaitę“, – būsimus pokyčius pristatė L. Ašoklienė.

Galimybių paso (gpaso) kol kas neatšaukia

Vyriausybės kanclerės G. Balčytytės teigimu, valdžia nuolat vertina, kokios priemonės yra veiksmingiausios.

„Gpasas” buvo įvesta kaip epidemiologinės kontrolės priemonė ir neabejotinai visos epidemiologinės kontrolės priemonės yra vertinamos. Šiuo metu „gpasas” galioja. Ką tikrai galime patvirtinti ir ką matome iš duomenų, kuriuos stebime, – kad vakcinacija iš tiesų yra veiksminga ir prieš omikron atmainą. Vakcinacija veiksminga nuo tų sudėtingų ligos atvejų ir mirties“, – komentavo G. Balčytytė, dar kartą pakvietusi gyventojus vakcinuotis sustiprinančiąja vakcinos doze.

Kanclerė nedetalizavo, ar nesvarstoma atsisakyti „gpaso”.

„Jei bus kokių sprendimų, apie juos informuosime“, – sakė G. Balčytytė.

„Diskusijos Vyriausybėje visada vyksta“, – kalbėjo kanclerė.

Jos teigimu, atsisakyti „gpaso” kol kas nesvarstoma.

„Yra svarstomas „gpaso” klausimas plačiąja prasme, bet kad tik atsisakymo būdu – ne“, – teigė G. Balčytytė.

Ją papildė viceministrė A. Bilotienė–Motiejūnienė, kuri pripažino, kad „gpaso” atsisakymo klausimą yra kėlę prekybininkai.

„Užsienio šalyse vienos turi analogą „gpasui” tik pramogoms, kiti – ir prekybai. Diskutuojama, žiūrima, ieškoma, šiandien dienai žinome, kad serga ir užkrečia ir vakcinuoti asmenys, tik jų sirgimo sudėtingumas yra lengvesnis bei jie rečiau užsikrečia. Šiandien dienai reikėtų detaliai išanalizuoti ir neskubant priimti tokį sprendimą. Kad tokių klausimų svarstymas vyksta įvairiuose posėdžiuose, tikrai taip. Šiandien dienai apsisprendimo atšaukti „gpaso” nuo kažkurios dienos tikrai nėra“, – sakė ji.

Viceministrė paaiškino, kad dar bent kelias savaites bus toliau diskutuojama apie „gpaso” efektyvumą.

Svarbiausi pakeitimai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad per renginius uždarose erdvėse privalu dėvėti respiratorius, atvykus iš užsienio ar turėjus kontaktą su sergančiuoju namuose, darbe izoliuotis bus galima trumpiau.

Nedarbingumo pažymėjimus dėl izoliacijos išduos nebe šeimos gydytojas, o Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA