Medienos granulių kainos pribloškė: pabrango per naktį | Kas vyksta Kaune

Medienos granulių kainos pribloškė: pabrango per naktį

DELFI, skaitytojos nuotr.

Šiomis dienomis medienos granulių įsigyti nusprendusi „Kas vyksta Kaune“ skaitytoja teigia buvusi šokiruota. Peržiūrėjusi ne vieną skelbimą ir apskambinusi keliolika įmonių, moteris išsiaiškino, kad šio kietojo kuro kainos vietomis šoktelėjo net trečdaliu. Paaiškinimo ji sulaukė vieno – o kas dabar pinga?

Kilo iki 33 proc. už toną

„Gal jūs galite paaiškinti, kodėl Lietuvoje per vieną savaitę kosminiu greičiu šoktelėjo biokuro, tai yra granulių kaina. Ar tai nėra kažkoks kartelinis susitarimas?“ – savo akimis negalėjo patikėti Karmėlavos gyventoja.

Anot jos, iki sausio 1-osios granulių kaina beveik visur buvo 180 eurų už toną, kurią atvežti kainavo dar 20 eurų. Sausio 11 dieną pagal skelbimus pradėjusi skambinti dėl granulių, moteris išgirdo jau visai kitas kainas.

„Perskambinau 11 įmonių ir buvau šokiruota!!! Iš ten, kur pirkdavau granules, UAB „Grandara“, kaina šoktelėjo iki 215 eurų plius 40 eurų atvežimas. Ar tai normalu, kad kaina už toną pakilo 55 eurais? Galvoju, gal nereik, ieškosiu pigiau, bet teko nusivilti – užėjus į skelbimus, kainos tiesiog siaubą kelią, jos pakilusios beveik visur nuo 10 iki net 33 procentų už toną“, – savo tyrimo rezultatais dalijosi skaitytoja.

Ketvirtadienį apskambinusi dar kelias firmas, ji išsiaiškino, kad medienos granulių kainos visur pakilusios mažiausiai 30 eurų. Atsakymas buvo vienas: „o kas dabar pinga?“ Moteris pamena rugsėjį už toną granulių mokėjusi 180 eurų, kurą pirkusi iš „Grandaros“, kur granulės esą kokybiškos ir geros, bet naujoji kaina tiesiog nebetenkina.

Didesnė suma – per naktį

„Kadangi ieškojau tik tikrai gerų granulių, draugė pasiūlė kreiptis į UAB „Saurida“. Taip ir padariau, na aprašymas puikus, atsiliepimai taip pat, kaina už 2 tonas su atvežimu, netgi pritaikius „akciją“ – 494 eurai. Daugokai, tačiau laukti visur reikia po 2 ar net 3 savaites, o granulės į pabaigą, todėl delsti nėra kada. Pamaniau, ai, ryt iš ryto užsakysiu…

Ir taip ryte atsidarius užsakymų puslapį akys negali patikėt, ką mato – skelbiama dar vis „akcija išpardavimas“, tik jau 265 eurai. 2 tonos per naktį pabrango net 56 eurais, dabar jau su atvežimu 550 eurų. Ar tai yra normalu, kad biokuro kainos šitaip auga? Juk tonai granulių pagaminti kaštai tikrai taip neiškilo, kad kainą šitaip pakeltų“, – atsistebėti negalėjo skaitytoja.

2 tonų kaina per naktį „Sauridoje“ pakilo keliasdešimt eurų / Skaitytojos nuotr.

Jos skaičiavimu, per sezoną namui šildyti reikia apie 4 tonų granulių, vadinasi, kuras pabrango 200 eurų per sezoną. Moteris retoriškai svarstė galbūt klystanti ir turinti rinktis firmas, kur granulės kainuoja po 140 eurų ir neatitinka reikalavimų, bet jai svarbu kuro peliningumas ir kaitra.

„Viską sudėjus, atlyginimas tiek nepakilo, o kuras ir elektra pabrango ženkliai“, – guodėsi Karmėlavos gyventoja.

Įtakos gali turėti logistikos išlaidos

Alternatyviųjų degalų ir infrastruktūros asociacijos prezidentas Virginijus Korsakas „Kas vyksta Kaune“ samprotavo, kad kylant visų energijos išteklių kainoms, neatsilieka ir biokuras – granulės, malkos. Mažmeninei kainai įtaką taip pat daro išlaidos gamybai, elektrai, transportavimui.

„Kuras pabrango kartais, aišku, tai turi įtakos galutinei kainai, nors gal ne tiek ir ženkliai. Pagal Energetikos ministerijos statistiką, biokuro kaina labai artima iškastinio kuro kainai. Gamintojai nepraleidžia progos užsidirbti – tarkime, padaro megavato kainą puse cento mažesnę ir sėkmingai dirba, kadangi kaina konkurencinga. Gamintojas sutaupo, bet ne taip jau reikšmingai, kaip galėtų būti“, – kalbėjo V. Korsakas.

Portalas mėgino išgirsti verslininkų argumentus, tačiau žadėto skambučio iš „Sauridos“ biokuro prekybos pardavimų vadybininkės Margaritos Škutovienės nesulaukė.

Mažeikiuose įsikūrusi UAB „Saurida“, turinti virš 350 darbuotojų – viena stambiausių Lietuvos naftos produktų prekybos ir logistikos įmonių. Bendrovei priklauso 45 degalinių tinklas, ji parduoda degalus ir suskystintas dujas automobiliams, buitines dujas, teikia transportavimo paslaugas, taip pat gamina ir prekiauja kietu kuru.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA