Vyriausybė sustabdė „gpaso” reikalavimą vaikams | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė sustabdė „gpaso” reikalavimą vaikams papildyta

BNS 2022/01/12 14:56
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė laikinai stabdyti reikalavimą vaikams iki 16 metų turėti galimybių pasą (gpasą), norint patekti į įvairias viešas vietas.

Ministrų kabinetas nutarė „gpaso” iš 12-16 metų vaikų nereikalauti iki kovo mėnesio. Po šios datos dokumentą bus galima gauti turint imunitetą, atlikus PGR arba kaupinių testus mokyklose, kaip ir iki šiol.

Sprendimas stabdyti „gpaso” reikalavimą vaikams reikalingas siekiant neapkrauti COVID-19 testavimo infrastruktūros, kurios pajėgumų ir reikia Lietuvoje sparčiai plintant koronaviruso omikron atmainai, teigia sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Sparčiai plintant omikrono atmainai koncentruojamės savo dėmesį į testavimo algoritmus ir testavimo pajėgumus. (…) Šiuo metu viena didžiausių rizikų yra tinkamas tyrimo centrų, laboratorijų, simptominių atvejų testavimo užtikrinimas, tad šituo nutarimu įgyvendiname tai, ką jau aptarėme“, – posėdyje sakė ministras.

Pasak jo, periodinis testavimas mokyklose šiam laikotarpiui išliks.

„Ir toliau išlieka visos testavimo programos, kaupinių metodas, savikontrolė“, – pabrėžė ministerijos vadovas.

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė šią savaitę teigė, jog pertrauka reikalinga siekiant pasiruošti įgyvendinti sprendimą pripažinti mokyklose atliekamus profilaktinius antigeno testus tinkamais „gpasui” gauti.

„Gpasas” 12 metų ir dviejų mėnesių amžiaus vaikams įvestas nuo gruodžio 28 dienos, be jo negalima lankytis prekybos, paslaugų ir pramogų vietose, bet dokumento nereikia mokyklose ar būreliuose.

Klausimas dėl darbuotojų testavimo atidėtas

Vyriausybė trečiadienį tai pat nusprendė savaitei atidėti sprendimą dėl privalomo COVID-19 testavimo pakeitimo.

Kaip posėdžio pradžioje pranešė premjerė Ingrida Šimonytė, klausimas atidedamas, siekiant jį suderinti su kitais teisės aktais, kad nebūtų skirtumų tarp paslaugų teikėjų ir jų gavėjų.

Sveikatos apsaugos ministerija Vyriausybei siūlė nustatyti, kad testuotis dėl COVID-19 būtų privaloma tik sveikatos priežiūros ir socialines paslaugas teikiančių įstaigų darbuotojams.

Ministerija šį siūlymą pateikė dėl omikron atmainos, siekiant koncentruoti testavimo pajėgumus į kritines veiklos sritis.

Šiuo metu periodiškai testuotis privaloma ir švietimo paslaugas teikiantiems, vaistinių, viešojo maitinimo, viešojo transporto, gamybos ir kitų sektorių darbuotojams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA