Naujos galimybės kaliniams: už grotų galės būti verslininkais | Kas vyksta Kaune

Naujos galimybės kaliniams: už grotų galės būti verslininkais

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nuo šių metų nuteistieji (suimtieji) savo pagamintus dirbinius galės realizuoti ne tik lengviau, bet ir naudingiau. Kalėjimų departamente patvirtintas Nuteistųjų (suimtųjų) individualios veiklos organizavimo, šiai veiklai vykdyti skirtų priemonių įsigijimo ir pagamintų dirbinių realizavimo tipinės tvarkos aprašas.

Kaip rašoma Kalėjimų departamento pranešime žiniasklaidai, nustatyta, kad laisvės atėmimo bausmę atliekantys nuteistieji, neišskiriant drausmės grupėje priskirtų, galės užsiimti individualia veikla ir užsidirbti papildomų pajamų.

Iki 2022 m. sausio 1 d. drausmės grupei priskirti nuteistieji individualia veikla užsiimti negalėjo. Taip pat nebuvo įtvirtintos pareigos pataisos įstaigai padėti nuteistiesiems įsigyti jų individualiai veiklai reikalingų priemonių ir realizuoti vykdant šią veiklą sukurtus gaminius.

Įsigaliojus naujai tvarkai, pataisos įstaigos pagal galimybes turės sudaryti sąlygas nuteistiems asmenims užsiimti prasminga jų individualius polinkius ir visuomenės interesus atitinkančia veikla, padėti jiems įsigyti jų individualiai veiklai reikalingų priemonių ir realizuoti vykdant šią veiklą sukurtus gaminius. Iki šiol nuteistųjų pagamintų dirbinių realizavimu galėjo rūpintis tik nuteistojo (suimtojo) artimieji ar kiti jo nurodyti asmenys.

Nuteistasis, gavęs įstaigos vadovo pritarimą užsiimti individualia veikla, galės kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją su prašymu įregistruoti jo individualią veiklą Mokesčių mokėtojų registre.

Išlaidas, susijusias su įregistravimu individualiai veiklai vykdyti, jos vykdymui reikalingų priemonių įsigijimu ir išlaidas, susijusias su pagamintų dirbinių pardavimu, turės apmokėti pats nuteistasis iš savo asmeninės sąskaitos. Individualiai veiklai reikalingų priemonių nuteistieji galės įsigyti ir per įstaigoje veikiančią parduotuvę. Taip pat pagalbos kreiptis į įstaigos administraciją.

Ateityje, esant galimybėms ir finansavimui, planuojama sukurti ir e. parduotuvę, kad ir nuteistiesiems parduoti savo darbus, ir klientams, norintiems jų įsigyti, būtų paprasčiau ir patogiau.

Šių naujovių pagrindinis tikslas – skatinti nuteistuosius, atliekančius laisvės atėmimo bausmę, užsiimti pozityvia veikla, gerinti užimtumą, sudaryti sąlygas nuteistiesiems užsidirbti papildomų pajamų bei įgyti įgūdžių, reikalingų gyvenimui laisvėje.

Galimybė užsidirbti iš individualios veiklos naudinga bus ne tik nuteistiesiems asmeniškai. Iš uždirbtų pinigų jie turės galimybę susimokėti baudas, atlyginti nukentėjusiems asmenims ar valstybei padarytą žalą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA