Kaunietis D. Vaičiulis įvykdė ekspediciją į Pietų Ašigalį | Kas vyksta Kaune

Kaunietis D. Vaičiulis įvykdė ekspediciją į Pietų Ašigalį turėjo kilnią misiją

Darius Vaičiulis yra įveikęs „Seven summits” iššūkį – įkopęs į aukščiausią kiekvieno kontinento viršūnę./ Asmeninio albumo nuotr.

Ekstremalaus sporto entuziastas, įkopęs į visų žemynų aukščiausias viršukalnes, Dakaro ralio šturmanas kaunietis Darius Vaičiulis 2021 m. gruodžio 1 d. Antarktidoje pradėjo ekspediciją į Pietų Ašigalį. Tikslą jis įgyvendino prieš savaitę – sausio 1-ąją. Kelione jis siekė atkreipti dėmesį į organizacijos „Gelbėkit vaikus“ veiklą.

Išskirtinis maršrutas

Pernai sukako 110 metų, kai Pietų ašigalį keliaudamas šunų kinkiniu pasiekė pirmasis žmogus – keliautojas iš Norvegijos, poliarinių sričių tyrinėtojas Roalis Amundsenas. Nuo 1911 m. tą patį pilną maršrutą pasaulyje yra įveikę vos 49 žmonės.

Ekspedicija prasidėjo 2021 m. gruodžio 1 d. ji vyko dalimi to paties maršruto (reljefo), kurį atrado R. Amundsenas: nuo kontinento pakraščio iki Pietų ašigalio. Ekspedicija truko 33 dienas, o jos dalyviai slidėmis keliavo 600 km, tempdami 60-80 kilogramų sveriančias roges. Beje, Antarktidos taške, kuriame D. Vaičiulis pradėjo ekspediciją, prieš tai dvejus metus nesilankė joks žmogus.

„Galiausiai 2022-01-01 13.48 val. vietos laiku (18.48 LT laiku) pasiekiau Pietų ašigalį. Džiaugiuosi, finišas pasiektas. Buvo 33 dienos, pilnos nepakartojamų potyrių. Grėsmingas ledynas, poliarinės pūgos, nuobodybės perpildyta Poliarinė plynaukštė vertė būti kantriam. Vis tik ne visas planas pilnai pavyko. Po savaitės trukusios pūgos ir komandos bičiulio evakuacijos teko pasirinkti mažiau ambicingą, bet racionalų ir saugų kelią. Vietoje viskas arba nieko – Paskutinio laipsnio šturmą. Esu laimingas ir būkime stiprūs!“, – palydoviniu ryšiu žinutę perdavė Pietų ašigalį pasiekęs D. Vaičiulis, rašoma pranešime spaudai.

D. Vaičiulis./ Asmeninio albumo nuotr.

Galybė iššūkių

Ekspedicijos metu teko įveikti ne vieną iššūkį. Pirmosios ekspedicijos dalies metu kopiant į 3 kilometrų aukščio Akselio Haibergio ledyną teko kovoti su giliu sniegu, pavojingais ledo plyšiais ir itin stačiomis atkarpomis.

Pakilus 200 metrų tekdavo paaukoti dalį iškovoto aukščio ir leistis žemyn, ieškant saugios vietos stovyklai.

Ekspedicijos dalyviai sėkmingai įveikė šiuos iššūkius ir pasiekė antrąjį etapą. Jame kovojant su aklina migla, žvarbiu speigu ir iki 80 km/h siekiančiu vėju reikėjo įveikti 500 kilometrų atstumą keliaujant Poliarine plynaukšte. Šis ekspedicijos etapas jos dalyviams sukėlė didelių problemų bei nežinomybės dėl ekspedicijos baigties.

Ekspedicijai įpusėjus, vienas iš jos dalyvių buvo evakuotas dėl staiga nušalusių abiejų rankų pirštų. Likę keliautojai tęsė žygį, tačiau jiems Antarktida taip pat nebuvo maloni. Dėl itin pavojingų katabatinių vėjų bei kūną stingdančios temperatūros, ekspedicijos dalyviai palapinėse turėjo praleisti daugiau laiko nei planuota. Dėl 10 dienų atsilikimo nuo pradinio plano ir mažėjančių galimybių pasiekti Pietų ašigalį, buvo priimtas sprendimas ekspedicijos dalyvius lėktuvu perkelti arčiau tikslo.

„Planuota, kad visa ekspedicija užtruks 35 dienas. Todėl buvo įvertinta, kad mūsų šansai pasiekti ašigalį iki vėliausio galimo termino yra minimalūs. Turėjome rinktis, ar tęsti nenutrūkstamą ekspedicijos stilių ir rizikuoti bei nepasiekti ašigalio, ar pasinaudoti tuo metu netoliese buvusiu lėktuvu ir peršokti kelis šimtus kilometrų. Sprendimas skausmingas, bet racionalus ir saugus“, – rašė D.Vaičiulis.

Tikslą jis su komanda pasiekė 2022 m. sausio 1 d.

Kelionėje./ Asmeninio albumo nuotr.

Dėl vaikų

Ekspedicijos metu siekdamas atkreipti dėmesį į sudėtingomis sąlygomis gyvenančių vaikų problemas, Darius Vaičiulis nešė nevyriausybinės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vėliavą. Šįmet organizacija mini veiklos Lietuvoje trisdešimtmetį.  Dar prieš išvykdamas į Antarktidą, D. Vaičiulis lankėsi Alytaus vaikų dienos centre ir surinko vaikų svajones ir tikslus, kurie buvo užrašyti ant vėliavos. Nuo 2022 m. sausio 1-osios ši vėliava plevėsuoja Pietų ašigalyje.

Iniciatyvos „Už gyvenimo tikslą kiekvienam Lietuvos vaikui!“ ambasadorius D. Vaičiulis kelionės metu kvietė visuomenę padėti organizacijos „Gelbėkit vaikus“ kuruojamuose dienos centruose besilankantiems vaikams bei suteikti jiems geresnes galimybes siekti savo svajonių ir tikslų. Ekspedicijos metu rinktos lėšos vaikams, besilankantiems „Gelbėkit vaikus“ kuruojamuose dienos centruose. Iki šios dienos surinkta daugiau nei 35 tūkst. eurų.

„Vaikai su didžiuliu susidomėjimu sekė Dariaus ekspediciją Antarktidoje ir labai laukė to momento, kai mūsų organizacijos vėliava bus iškelta Pietų ašigalyje. Tai vaikams labai daug reiškia, nes parodo, kad bet koks užsibrėžtas tikslas gali būti pasiektas, o aplink visada atsiras žmonių, kurie bus pasirengę padėti. Kartu su Dariumi vykdyta iniciatyva – to įrodymas. Mums pavyko surinkti daugiau nei 30 tūkstančių eurų ir ši suma auga kiekvieną dieną. Surinktas lėšas skirsime kokybiškoms ugdomosioms veikloms, kurios padės auginti motyvuotą ir iniciatyvią jaunąją Lietuvos kartą, net jeigu sunkumų patiriančių vaikų startinės pozicijos šiandien yra prastesnės už jų bendraamžius“, – pranešime spaudai cituojama „Gelbėkit vaikus” vadovė Rasa Dičpetrienė.

Vis dar galima paremti

Daugiau apie Dariaus Vaičiulio ekspediciją sužinoti galima čia.

Paaukoti iniciatyvai vis dar galima čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA