Verslo atstovai: trečias karantinas taptų verslo laidotuvėmis | Kas vyksta Kaune

Verslo atstovai: trečias karantinas taptų verslo laidotuvėmis

delfi.lt / Vytautas Budzinauskas 2022/01/05 10:36
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valdžiai praėjusių metų pabaigoje prakalbus apie naujo karantino galimybę, verslo atstovai net nenori galvoti apie užsidarymą. Pasak jų, dalis įmonių sunkiai atsigauna nuo anksčiau patirtų suvaržymų, tad trečiasis karantinas galėtų jas visiškai „palaidoti“.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis tikisi, jog naujo karantino tiesiog nebus.

„Verslas, kaip ir tikriausiai dauguma, mano, kad karantino paskelbimas būtų bėda ir ekonominė bei visokia kitokia nesąmonė. Kitaip negalėčiau komentuoti (…) Dabar kalbėjimas apie karantiną kaip apie priemonę būtų ekonominė tragedija. Nėra jokios logikos ir jokio paaiškinimo, kodėl tą reikėtų daryti“, – sakė A. Romanovskis.

Anot jo, reikėtų atsisakyti pačių minčių apie karantiną, nes ir valstybė, ir visuomenė jau turi kitų priemonių valdyti pandemiją.

„Karantinas arba uždarymas, kažkokių verslų ribojimas, – tai, kas, tikriausiai, mažiausiai prisidėtų tiek prie pandemijos valdymo, tiek prie mūsų ekonominės situacijos, tiek prie mūsų psichoemocinės būklės, nes akivaizdu, kad ne tik verslas, bet visuomenė jau nebepriimtų to kaip adekvačios pandemijos valdymo priemonės“, – sakė konfederacijos prezidentas.

Andrius Romanovskis / DELFI nuotr.

Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė sako, kad trečias karantinas taptų verslo laidotuvėmis.

„Po dviejų karantinų, po dviejų tokių ganėtinai stiprių suvaržymų, kada negalėjome dirbti, jeigu bus dar trečias karantinas, tai aš suprantu, kad valdžia turbūt nori mus visai palaidoti. Tai jeigu mus nori visai palaidoti ir ištrinti iš verslumo žemėlapio, tai jiems tas gali labai puikiai pavykti“, – nuogąstavo pašnekovė.

J. Mačiulienės teigimu, smulkiojo verslo atstovams jau pirmi du karantinai tapo „laviravimo“ ir prisitaikymo laikotarpiu.

„Kur toliau? Jeigu jūs pamatytumėte, kokius mes gauname laiškus, kaip žmonės yra nusivylę. Visi žmonės, kurie yra sukūrę grožio verslus, jiems tiesiog nusviro rankos, ir visi rašo, jeigu dar kartą mus išvarys į lokdauną, tai vadinasi, mes nebegrįšime iš ten niekada. Ir tai yra labai gera prielaida tiems nedrausmingiems, kurie daro savo labai „teisingus“ sprendimus, – dirba namuose ir jokių apskaitų, jokių galimybių pasų, – nieko nėra“, – apie šešėlio rizikas užsiminė asociacijos prezidentė.

A. Romanovskis sako, kad karantinas, jeigu jis būtų paskelbtas, vėl smogų verslams, esantiems „pirmojoje fronto linijoje“, bendraujantiems tiesiogiai su klientais.

„Ar tai būtų prekyba, ar tai būtų aptarnavimo sektorius, aišku, viešas maitinimas, viešbučiai, apgyvendinimas – tai yra tie patys tradiciniai sektoriai, kurie ir dabar, sakykime, kai kurie sunkiai, bet atsigauna“, – vardijo LVK prezidentas.

Gediminas Balnis / DELFI nuotr.

Bendrovės „Amber Food“, kuriai priklauso ir restoranai „Sugamour“, vadovas Gediminas Balnis teigė, kad naujas griežtas karantinas, jeigu nebūtų suteikiama valstybės parama, taptu tikru smūgiu.

„Klausimas, ar bus pagalba (…) Ir jeigu čia bus adekvati pagalba, tai kažkaip ir vėl galbūt išgyvensime. Jeigu sakys, kad jau čia nebereikia pagalbos, na, tada bus labai blogai. Nes precendento nėra buvę: minimali alga paaugo rekordiškai, tada energetikos sąnaudos rekordiškai paaugo ir jeigu čia dar užsidarymas susidėtų (…)“, – komentavo G. Balnis.

A. Romanovskio įsitikinimu, „verslui nereikia valstybės paramos, verslui reikia galimybės veikti“.

„Dabar jokių prielaidų karantinui nėra“, – konstatavo jis.

J. Mačiulienės vertinimu, jau ir taip pandemija pakeitė žmonių elgseną, klientų vis mažiau net ir be didesnių apribojimų.

„Viskas per dvejus metus tiek pasikeitė, kad šį kartą visi grožio specialistai buvo pasiruošę dirbti prieš šventes, vaizdas buvo labai labai liūdnas. Darbo nebuvo. Žmonės ne tai, kad atprato, bet pasikeitė įpročiai ir visi pradėjo galvoti „na, pavaikščiojau du mėnesius, pavaikščiosiu dar du mėnesius nesikirpęs, nesidažęs“, – komentavo J. Mačiulienė.

Jolanta Mačiulienė / DELFI nuotr.

G. Balnis teigė, kad pavyzdžiui, „Sugamour“ pernykštis finansinis rezultatas „bus apie nulį“, tad dar vienas karantinas būtų prasta naujiena.

„Daug prisidėjo PVM sumažinimas (lengvatinis tarifas restoranams – red. past.), tai matyti, kad jis bus apie nulį. Pavyko išbalansuoti ant nulio. Nei čia kažkokių „lašinių“ sukaupta, nieko. Čia tų pandemijų daug buvę, tai aišku, būtų didelis smūgis (naujas karantinas), bet – kokie variantai? Tas karantinas būtų įvestas, jeigu labai smarkiai susirgimų būtų ir būtent tos lovos būtų visos užpildytos, greičiausiai ir šiaip pas mus būtų labai smarkus lankytojų srauto kritimas“, – kalbėjo G. Balnis.

Kita vertus, analizuodamas situaciją su koronaviruso atmaina omikron jis teigia žvelgiantis optimistiškai ir mano, jog naujo karantino neprireiks.

A. Romanovskis įsitikinęs, kad kuo didesnis spaudimas, tuo stipresnis atoveiksmis, tai yra, noras reikalavimų nesilaikyti. Kartu jis pabrėžia, jog jų Lietuvoje iš esmės yra laikomasi.

„Lietuvos patirtis rodo, kad pas mus galioja tik tie ribojimai, arba kuriuos visuomenė priima ir jų laikosi, ir supranta, kad jie reikalingi, arba kurie yra griežtai užtikrinami. Bet pas mus griežtai užtikrinamų – nėra tokio dalyko. Ta prasme, nėra pas mus praktikos, nesame policinė valstybė“, – kalbėjo LVK prezidentas.

„Keliauju, matau, kaip kitose šalyse ir Lietuvoje. Mes ir laikomės, ir galimybių paso sistema veikia, ko nepasakysi apie kitas šalis. Tai pas mus viskas veikia – poreikio kažko kitam iš tikrųjų nematau“, – pridūrė jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė gruodžio pabaigoje interviu TV3 žinioms teigė, jog jei prireiktų karantino, jis būtų griežtas, bet trumpas. LRT ji sakė, kad jeigu būtų įvestas karantinas, paramos priemonėms verslui biudžete numatyta iki 300 mln. eurų.

Pirmasis karantinas šalyje buvo paskelbtas 2020 metų kovo 16 dieną ir tęsėsi iki birželio 16 dienos. Tų pačių metų lapkričio 7 dieną įsigaliojo antrasis karantinas, trukęs iki 2021 metų birželio 30 dienos. Nuo pernai liepos 1 dienos šalyje galioja ekstremali situacija.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA